• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACKERKLDR - Korejská Lidově Demokratická Republika
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUATO: pro to bych mel prozaictejsi vysvetleni
    KUATO
    KUATO --- ---
    ELHO_CID: dej pozor, na konspiracnich teoriich muze byt neco pravdy - pred lety moje segra chodila s jednim amikem a kdyz byl u nas na navsteve, tak nejak na to prisla rec, na ty ufony a on priznal, ze jeho fotr nejakou dobu hlidal jeden sklad, kde nejake casti te rozsekane mimozemske lodi, co spadla v Roosweltu, lezely :o)
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak to potom jo. Mozek a zdravá skepse je nutná při čerpání z jakéhokoli zdroje informací.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: nk nechce sankce, uz kvuli potentatum kteri si radi uzivaji luxusu... na otroky samozrejme kaslou o ne nejde, ale rezim tam funguje na odmenach, v podstate se tam uplaci nizsi potentati aby byli loajalni prave luxusnim zbozim od jachet po prostou lahev kvalitniho alkoholu, zalezi na jake urovni si. tenhle system je ohrozen tim novym ebmargem, proto se tak vztekaji, usa to moc dobre vedi a cili tentokrat hlavne na luxusni zbozi. ale je to tezke zavrit kohoutek kdyz je tady cina
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: no to prave ze neprislo, predtim bylo taky. ale dohledam konkretni informace
    nicmene to souvisi, kdyz bude usa v jizni korei, bude se proste v nk vse davat armade. takze ty dve veci nelze oddelovat...

    myslis si ze kdyby mel kadafi jaderne zbrane, ze by si tam nato litalo jak nadovolenou (rezoluce nerezoluce) ? preci jenom evropa je blizko, takze by ani nepotreboval zadnou sofistikovanou raketovou technologii. ja si rikam, ze by to mozna nechali na tech rebelech a ty rebelove uz dostavali slusne na prdel... pak by kadafi tedy nepadl... v tom ta moje paralela sedi, nebo se mylim ?

    vis co ja si myslim o utoku na jizni koreu ? vladni kasta nechce sedet v podzemi, maji pohodlny zivot, takze dokud nebudou mit nejake jednoznacne signaly ze je nekdo chce napadnout, tak sami nic zacinat nebudou, ale mozna podcenuju jejich fanatismus a slapnou do toho az si vyhodnoti ze jejich sance na vyhru je realna. to jeste uvidime

    "USA se z Jižní Koreje nikdy nestáhnou" vsak ja nerikam ze tomu verim. myslim si totez, ale to neznamena ze by o to nk prestala nekdy uvazovat.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ELHO_CID: no ja sem myslel vedecke publikace ktere se pouzivaji k predmetu medialni studia na karlove univerzite, zadny konspiracni weby...
    mimochodem, slovo konspirace je takova hezka nalepka, nejdriv se vypusti mraky nesmyslu o mimozemstanech a podobny sracky a pak kdyz nekdo napise trochu objektivnejsi pohled, ktery pouze nezapada do oficialniho diskurzu (treba prave o te libyii), tak se to onalepkuje stejne a k lidem jako ty se to pak nedostane, je uplne jedno, ze to je pravda nebo realnejsi pohled na situaci, proste to zapadne vedle mimozemstanu, chapes co tim chci rict ? staci pouzivat hlavu a vybirat si to co neni nesmysl a co ne. cist mezi radky a filtrovat.
    k tomu je prave dobry znat i jak funguji oficialni media, protoze pak zjistis, ze to je prast jako uhod.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: sankce přišly až po hladomoru a i během embarga dostávala NK potravinovou pomoc (nebo ne?), takže jak jsem psal zkraje, je to jen spekulace a stejně tak se můžeme domnívat (a já jsem toho názoru), že neexistence embarga by se na likvidaci a prevenci hladomoru nijak neprojevila. Už jen kvůli ideologii songun i.e. prioritě armády.

    USA se z Jižní Koreje nikdy nestáhnou, přinejmenším ne v reakci na požadavky NK, a jakého jaderného klubu by se NK měla stát součástí? Toho, v němž je Izrael nebo Pákistán? Nestačilo by jim podepsat NPT?

    Zpochybňoval jsem paralelu s USA a kauzou Kaddáfí, protože to sice pěkně zní, ale Kaddáfí nepadnul proto, že se vzdal jaderných zbraní a role USA v tom byla sekundární, ve srovnání s tím, jakou roli by USA hrály v případě další korejské války.

    Taky nejsem úplně přesvědčenej, že NK nechce sankce — podle mě jim to celkem vyhovuje, otevřít to nechtěj, elita se o sebe postará a v televizi mají o čem vyprávět (těm, kdo mají TV a elektřinu). Přijde mi, že vedení NK může mít momentálně dvě cesty — udržení statutu quo a dlouhodobé vydírání tzv. jadernou zbraní nebo skutečně útok na jih, ale to nedokážu posoudit, jakou má podporu, i.e. jestli si nějaká významná skupina myslí, že by to někam vedlo. I když ta samá skupina si vážně může myslet, že kdyby se vzdali jádra, že je řečený loutkový stát pod vedením Američanů zničí.

    Jinak k tématu doporučuju zajímavý text Zakarii v posledním Respektu.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    ANDY_WARHOL: Já v ty neoficiální nemám moc důvěru, většinou tam vedle konspirační teorie o 9/11 najdu něco o ufonech z Roswellu :-D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ELHO_CID: mimochodem, oficialni pohled samozrejme existuje, jenze neni vyhlasovan vyhlaskou strany ale vali se na nas z medii, tohle je ovsem nad ramec tohoto klubu, ale zkus se nekdy zamyslet nad tim,jak funguji medialni organizace, jak tam tecou penize, kym jsou vlastneny, jestli je mozne aby se v mainstreamu objevovaly veci mimo oficialni diskurz a podobne. pokud budes chtit, muzu ti sestavit nejaky seznam literatury na tohle tema, budes se asi velmi divit.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ELHO_CID: viz muj posledni prispevek
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS:
    mozna si me zcela nepochopil, co sem tu psal, co se tyce toho hladomoru, vyvozuji opacnou souvislost, ne tedy ze by embargo primo zpusobilo hladomor, ale ze kdyby embargo nebylo, mohla by se s tim nk lepe vyrovnat, priciny jsou samozrejme jinde a jsou dostatecne rozebrane.
    "Kaddáfího nepoložily USA" no jiste, litala tam letadla a rakety nato, bez techto utoku by vzbourenci dopadli nejspis jako v syrii, ale spise hur, kadafi uz je v jednu chvli drtil, to ze se na tom usa primo nepodilelo je pravda, ale ja sem nepsal o tom jak usa znicili kadafiho ale o tom, ze kadafi veril ze to se zapadem urovna a vzdal se jadernych zbrani a dopadl jak dopadl. analogicky nk predstavitele se domnivaji ze opusteni jadernych zbrani by vedlo k nebezpeci ze se jim stane neco podobneho, nejspis s trochu jinymmi herci (misto rebelu by to byla jk a misto nato usa support), ale scenar velmi velmi podobny.
    teorie o tom, ze jaderne zbrane nk slouzi k vymahani potravin je vseobecne prijimana ale podle me to hlavni duvod neni. jejich hlavni (a dlouhodobe) pozadavky jsou dva, stahnuti se usa z jizni koree a oficialni prijmuti do jaderneho klubu., to skutecne mluvi spise pro moji teorii, to ze na nekterych jednanich bylo domluveno ze jim za to daji technologie nebo jidlo, to je pravda, ale evidetnene to byla ze strany nk jen taktika aby ziskali cas na to to dodelat, protoze takova ujednani nebyla nikdy dodrzena. zrejme se proste jadernych zbrani nehodlaji vzdat ani za cenu hladomoru (a to nic nemeni na tom ze to muzou slibovat), protoze sleduji ty sve dva primarni cile (druhy jejich hlavni cil primo vylucuje ze se jadernych zbrani nekdy vzdaji, je tedy nesmyslne je necim uplacet)
    kdyz to shrnu, nk nechce sankce, dve cesty k tomu aby saknce byly zruseny jsou vzdani se jadernych zbrani a nebo prizvani do jaderneho klubu, nk se i na zaklade (ale nejen) poslednich udalosti ve svete jadernych zbrani nevzda, celkem opravnene ocekavaji, ze i kdyby se jich vzdali, prijdou sankce kvuli lidskym pravum, takze proste to pro nen neni cesta (musime se smirit s tim, ze potentani v nk netouzi byt poveseni na kandelabrech takze tam budou dal trapit sve obcany k hladu)
    je to vysoka hra s nejistym vysledkem, ale z pohledu nk je to aspon nejaka sance, kdyz se jadernych zbrani vzdaji, nezbyde jim nic....
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    ANDY_WARHOL: Neexistuje žádný oficiální americký pohled schválený úzkou americkou vládnoucí skupinou. To má Korea.
    Pokud chce člověk pohled na věc co nejvíc informovaný a zároveň pokud možno objektivní, nezbývá než přijmout některý z těch amerických.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: ovsem ani americkeho pohledu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: pro NK je to realita asi jako že při narození Kim Čong Ila zpívaly vlaštovky a na obloze se objevila nová hvězda, bezesporu. Ale my se nemusíme držet severokorejského pohledu, zvlášť pokud chceme zůstat nestranní.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: ale pro spoustu lidi je usa svetovy agresor. to by melo byt nejake celoplanetarni hlasovani aby se tedy usneslo obyvatelstvo na cele zemi kdo z tech dvou ma pravdu ? fakt je ten, ze pro nk je to realita, oni na ni reaguji.
    vic se rozepisu vecer, a pridam slibenou reakci na tvuj predchozi post
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: jako nestranný divák především vidim, že to byla NK, kdo provedla nějaký pokusný výbuch údajně jaderné nálože (ne jižní nebo USA), že to byla NK, kdo vypověděl příměří, takže jako nestranný divák bych to rozhodně nepopsal jako že obě strany chrastí zbraněma. A z hlediska řekněme logiky, šikování vojsk na hranici je proti americkým bombardérům poměrně málo efektivní. Krom toho, tyto nelétají v severokorejském vzdušném prostoru, takže myslím nestranný divák může klidně chtít, aby se NK nešikovala u hranic.

    Zase abychom tu perspektivu NK jako světového strašáka nepřeklopili v perspektivu USA jako světového agresora.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANET: mimochodem, ze se jihokorejci a usa taky sikujou pred hranicema to je uplne ok vid ?
    proc se na to nekdy nepodivas jako nestrany divak, jako nestrany divak by si prece musel videt, ze jsou to jenom akce a reakce. ze nikdo z nich neni hodnejsi nebo zlejsi (ted nemluvim o tom jak se chovaji ke svym obyvatelum), obe strany chrasti zbranema, usa je ve svete znamo spis jako agresor nez cokoliv jinyho. nemuzes chtit po severni korei aby se nesikovala u hranic, kdyz jim tam litaj americky bombardery.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: moje predstavy jsou narozdil od tvych predstav podporeny vic argumenty nez oficialni prezentaci severni koree jako svetoveho strasaka.
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    ANDY_WARHOL: Samozrejme ze je to osobni utok. A o diskuzi nemam zajem stejne jako nemam zajem navstevovat hodinu dejepisu na zakladni skole a "debatovat" se studentama. Jen uprime doufam ze te to brzo prejde a tenhle klub nebude uz navzdycky "ANDY-WARHOLovi predstavy a teorie o KLDR".
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: kazdy tu diskutuje jinak, ty a romanet nediskutujete jen vecne ale pridavate do toho neco co tam byt nema, promin ale to se mi proste nelibi a reaguju na to, s jinymi diskutery i kdyz se mnou nesouhlasi problem nemam, nebo mi chces tvrdit ze tohle "To je tak simplisticky a ignorantni mysleni az je skoda casu na to reagovat:" neni osobni utok ? co to podle tebe je ? je to snad argument ?

    budu rad diskutovat s kazdym, kdo nebude pouzivat demagogii a osobni utok velmi rad. nemam problem s tim ze se mnou nekdo nesouhlasi, mam problem s tim, kdyz fauluje...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam