• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAARQkonstrukce fikčních světů
    TMA
    TMA --- ---
    Zkoušel jsem různé principy konstrukce světa:

1) Zkonstruoval jsem jazyk inspirovaný sanskrtem a starou řečtinou. Bylo mí líto mít jazyk a nepoužít ho. A tak k jazyku vznikl malinkatý náčrtek světa a jedna nepublikovaná povídka (Jmenovala se podle hrdiny: Runṛkṇ; ta písmena s tečkou pod nimi jsou samohlásky r a n).

2) Pro jedno dobrodružství v DrD, kde jsem dělal pána jeskyně jsem vytvořil svět. Chyba byla nezačít jazykem, i když jinak svět fungoval docela obstojně.

3) Tlön, Uqbar, Orbis Tertius mne inspirovalo k napsání pár hesel, které by se vešly mezi díly Ottova slovníku naučného. Publikovatelné to an sich nebylo a nebude, ale jako svět to relativně fungovalo.

Literatura:
    Tolkien - A Secret Vice
    Eddings - Rivanský kodex
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Nemohu se pochlubit ani zlomkem z tak rozsáhlých zkušeností, jako jsou Gaarqovy, ale v zásadě se tvorbou fikčních světů zabývám téměř denně; v samostatně stojících sci-fi a fantasy povídkách sice není prostor pro rozvinutí celého světa, ale je důležité, aby to, co je vidět, působilo přirozeně, věrohodně a jako součást komplexního celku. Publikovala jsem zatím jeden román a deset povídek, na letošní rok se chystají další dvě povídky a na příští rok román (v tomto případě ovšem humoristická detektivka, nikoli SFFH) a nejméně čtyři povídky.

Co se týče komplexních světů sérií, momentálně pracuji na hard SF trilogii Blíženci, pro niž jsem vytvořila lidmi osídlenou část ramene Oriona o průměru přibližně čtyřiceti světelných let. Na požádání mohu poslat poznámky k románům. Samozřejmě budu vděčná za beta-readery, bude-li mít někdo zájem ;). Zatím mám cca desetinu prvního dílu, ale ráda bych byla s první verzí (téměř) hotova do začátku akademického roku.
    V hlavě pak nosím pár dalších SF světů a loni jsem se společně se čtyřmi dalšími autorkami podílela na tvorbě fantasy sbírky Tajná kniha Šerosvitu, o níž se zatím předpokládá, že vyjde v dubnu u Albatrosu.

Mé oblíbené fikční světy z četby jsou asi vesmír Alastaira Reynoldse, magická Anglie Susanny Clarkeové, samozřejmě Středozemě, poměrně hodně i Zeměplocha, Pullmanův svět Jeho šeré hmoty a z nostalgie nemohu nezmínit univerzium Hvězdných válek. Mimo série se mi pak líbí nápady Grega Egana, zbožňuji Nonstop od Aldisse a obdivuji Solaris a Nepřemožitelného od Lema. Samostatné romány či povídky sice nepředstavují rozsáhlé fikční světy, ale nedají se z jejich tvorby vyčleňovat; i u nich musí autor mít představu o celku a jasných pravidlech, která ve světě platí.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    tak asi začnu:
    1) pro své povídky jsem stvořil několik fikčních světů, k publikaci jsem dotlačil povídku z jednoho z nich. dalších pár povídek jako fan-fiction jsem se snažil začlenit tvůrčím způsobem do středozemě a "sapkózie", dvě byly publikovány ;)

zabývám se intenzivně konstrukcí světů a kultur mimo literaturu:
    1) jako arkánec pracuju už 32 let na jednom "reálném"
    2) v projektu ill bethisad jsem od roku 2002 zodpovědný za bémácké království a za našinu, spolupracuju na střední a severní evropě.
    3) jsem autorem asi 7 konstruovaných jazyků (dva velmi podrobně, dva středně a tři skicy) v návaznosti na konstruované kultury.

krom toho čtu (teoretická dílka o kontrafaktuální historii i beletrii, převážně fantastickou literaturu /míněno obecně, ne jen sci-fi nebo fantasy/ ) a mám za ženu humanitní plevu, která píše dizertaci na téma fikčních světů ;) tož tak
    TMA
    TMA --- ---
    Tak, protože se o mně píše na nástěnce, tak také pozdravím a přivítám.

A aby se to tu rozproudilo, tak zahřívací otázka:

Jaké máte kdo zkušenosti s konstrukcí fikčních světů?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    zdravím!

a vítám ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam