• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    XCHAOS: No, to se poněkud změnilo (ve prospěch menších obcí) se zákonem o rozpočtovém určení daní, ne? Jinak teda k těm Pražákům - drtivá většina obyvatelstva satelitních přespáváren jsou právě emigrovavší Pražáci; tady je nárůst konkurence, řekl bych, nulový.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: prosím tě a jak souvisí minimální stát s efektivitou využití mých přerozdělených peněz,tohle přeci není otázka minimálního státu ale selského rozumu,chce-li někdo wellness centrum, nechť si ho postaví ale za své a ne moje,tím ho totiž donutí přemýšlet na efektivitou takto použitých prostředků a a nedopadne jako vykuk valašska.
    Jde o to že strukturální fondy tě tak přímo nabádají postavit místo pískoviště v obci dolní kozolupy skate rampu ,golfové hřiště, bazen a saunu páč je to ZADARMO, že jo a nejlépe zpočátku co veřejný projekt ,ale vzhledem "ó kdo by to byl řekl" nemožnosti financovat toto monstrum z rozpočtu oněch kozolup,bude nutno dát to do užívání za symbolické nájemné 1kč ročně starostovo kfirmě či firmě na starostu napojené.ještě že jsme se toho průseru zbavili ,že jo?
    a nebudeme si nalhávat že postavit si hotel za moje prachy je primárním cílem těchto projektů nikoliv náhoda a taky mi tu snad nebudeš tvrdit že je to problém specifikcy česka...není,příkladů nejabsudrnějších využití evropských peněz najdeš mraky,od fiesty pro celé město,přes soukromý bordýlek,či sjezdovky na kopcůprostém ostrově....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: já jsem příznivce bezplatné MHD, když už do toho mají jít veřejné peníze. (to je ale něco jiného)

s příměstskou dopravou je to poněkud složitější, fakt teď nejsem schopen posoudit, jaké dotace by do ní případně měly smysl a jaké ne - v podstatě, ty dotace zvyšují konkurenci na trhu práce v Praze, pražáci si to ale moc nepřipouští, zřejmě...

fakt je, že jsem prostě postnul odkaz článek, který zmiňuje, že ČR je čirým příjemce dotací EU. jestli na rozumnější projekty jdou peníze přerozdělované národním státem, nebo peníze přerozdělované EU, to je věc debaty. každopádně nepřerozdělování vůbec žádných peněz je poměrně radikální požadavek a jeho stoupenci ho obvykle nedomýšlejí do konce, a tak to redukují na "EU s penězi zachází hůře, než stát nebo obce"... což ale nemusí být vždycky pravda.

obecně já jako Pražák třeba kroutím hlavou nad tím, že vybrané daně jsou přerozdělovány z regionů směrem do Prahy - přijde mi to jako přilévání oleje do ohně (Praha už takhle má dost výsadní postavení na trhu...)
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    XCHAOS: mno, tos tomu dal. Tvoje logika je jiste spravna, jenze nespravne aplikovana. Je nebetycny rozdil mezi penezma, ktery by napr mohly dostavat obce, aby zajistili svym obcanum kvalitni a pravidelnou hromadnou dopravu .... a penezma, za ktery si soukrome spolecnosti nakoupi autobusy, s kterymi budou normalne dal provozovat stejne drahou a stejen vydelecnou dopravu jako doted. Mysli ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: fajn, ale proč se neodstěhuješ do země 8-proudých dálnic, která sází na nedotovanou individuální dopravu? (ale zase tam mají rychlostní pruhy pro auta obsazená více než jen řidičem, a vyzývají občany k práskačství - tedy aby nahlásili značky těch, kdo toto porušují a jedou v tom pruhu, když jsou v autě sami - není nakonec lepší ne-práskačská společnost, kde trochu zadotujem autobusy?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: hmm, teorie minimálního státu, který nebude zasahovat do ekonomiky... samozřejmě. jenže fakticky: lidi od státu reálně očekávají spoustu věcí... a těch, kdo opravdu chtějí minimální stát, je nakonec relativně minimum... pravicové strany jim to naslibují, ale pak jen přidělí veřejné zakázky svým kámošům a vše jde při starém.

reálně jde spíš o spor, zda je efektivitu vynaložení veřejných peněz schopna hlídat spíš EU-byrokracie, nebo národní byrokracie. já nejsem žádný bezvýhradný fanoušek EU-byrokracie, ale samozřejmě jsem vyrůstal v prostředí, kdy se o tom či onom říkalo, že to stejně nemůžeme změnit a jsme vázáni mezinárodními dohodami, apod. - to mi moc jako "národní suverenita" nepřišlo. a současně, když budu chtít něco opravdu změnit, tak je jasné, že v tomto najdu spojence u občanů ostatních členských zemí EU, které to vidí podobně.

takže spíš bych to viděl tak, že nejsem "eurofobní": úroveň národního státu není žádnou zárukou ničeho (ani toho, že to bude tvůj vysněný minimální nepřerozdělující stát, což je ale do jisté míry taky jen mýtus a je otázka, jestli občané něco takového poptávají ... nepochybuju, že to poptáváš ty, ale při snaze vysvětlit neprivilegovaným občanům, že by to měli chtít poptávat taky, nakonec v nějakém bodě dojdeš až na tenký led demagogické argumentace...)
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    JORIM: tak evropska unie uz dotuje i osobni dopravu. Dopravci v okoli Prahy houfne nakupujou novy autobusy a €U jim prispiva 40%. Opet slusnej bussiness pro vyvolene
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Tak jistě, dá se začít jménem republiky bojovat za zrušení strukturálních fondů v EU. Do té doby by ale bylo spíš fajn postarat se o to, abychom ty zdroje, když už tu jsou, dokázali využít smysluplně a efektivně. A když na to nemáme, ať nám ta golfová hřiště a podvěšené cyklostezky tedy slouží jako memento vlastní neschopnosti a vychcanosti.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: a není to důvod proč tyto peníze nerozdávat nikdy????
    sebelepší kontrolou rozkrádání nezabráníš ,nejlepší variantou je pak místo lávky přes most pro pěší 4 pruhový most s pruhem pro psy a podvěšeným cyklomostem na jehož údržbu pak jaksi nejsou peníze...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JORIM: tak jistě, ale to všechno vloni? nebyl to spíš důvod, proč ty peníze prve přiškrtili?
    JORIM
    JORIM --- ---
    XCHAOS: ...luxusních hotelů, lázní, masážních salónů, golfových klubů, zrekonstruovaných zámků Buštěhrad, nemocnic pana exhejtmana...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Česko loni získalo od EU 126 miliard, nejvíce od svého vstupu - E15.cz / zprávy
    http://zpravy.e15.cz/...onomika/cesko-loni-ziskalo-od-eu-126-miliard-nejvice-od-sveho-vstupu-1060409
    Co nám ti Římané vlastně dali? Teda kromě škol, vodovodů a silnic..
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Já bych řekl, že Komise a Soudní dvůr mají úplně jiné starosti, než řešit další "máselnou žalobu" na ČR. Ta bankovní krize má i své světlé stránky.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: páč se dávno nejmenuje máslo..holt madeta přistoupila na dmentní regulaci národního názbvu výrobku,na regulaci která je nesmyslná absurdní a dementní nicméně zcela jistě neskutečně nutná a žádoucí...popravdě žíly mi to netrhá je mi to fuk,jen to ukazuje na absurdnost celého regulačníhom rámce týkajícího se této problematiky co je a co není máslo či rum či nevímco...
    regulace názvu v národním jazyce aby češtiny znalý zahraniční turista a extrémně tupý domácí spotřebitel nemohl být maten...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    E2E4: Možná bys měl jít splnit sovu občanskou povinnost, nemyslíš?:)

Ale ten proces je u Madety nezpochybnitelný. Hele:

PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    E2E4: Asi bude archivní ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: Ja nechapu, jak je mozne ze se pm stale prodava jako by se nechumelilo?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BANSHEE: jen aby takhle driv nedopadla cela EU :-)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    E2E4: Dej tomu čas. To "máslo" bude menší a menší, až zmizí docela. Pak už tě to mást nebude...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jak je toto mozne? Navic hned vedla masla, to bych mohl byt zmaten?

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam