MANFRED: v té Asii... no já právě vím :-) vliv Japonska je třeba silný, ale tušil si, že samotné Japonsko, asi jako jediný národní stát na světě, používá na části území 50 Hz a na části 60 Hz? :-) tomu říkám liberální pojetí :-)) (kdysi dávno měly dvě izolované elektrárenské společnosti na opačných koncích země, a ty obě budovaly vlastní rozvodné sítě...)
jako já nepopopírám, že spousta euronesmyslů jsou nesmysly... ale existence jednotných norem na nějakém území vytváří větší trh a máš větší šanci, že koupíš spotřebič s kompatibilní reukcí (konkrétně 100%)
takže na začátku byla potřeba jednotných norem: ty se vytvářely byrokraticky a to bylo (zřejmě) účelově zneužíváno různými výrobci (a případy se objevují dodnes. tudíž, někoho napadlo k té byrokracii pořídit ještě politickou nadstavbu. je fakt, že já jsem si zbaběle vybral trh, o kterém si mysím, že naopak potřebuje minimu regulce (= Internet) - ale to nic nemění, že ve světě mimo Internet občas očekávám, dejme tomu, určitou kompatibilitu.
samozřejmě problém je, co s byrokraty vytvářejícími normy, když věci co má smysl normalizovat už nějak normalizované jsou a oni se nudí... :-) tady se nabízí použít místo placených byrokratických míst např. crowdsourcing (za zmínku ale stojí, že open source je překvapivě špatné v definici a prosazování vlastní API či formátů...)