• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CAIDEL: akorát to jestli se narodíš jako Čech v Česku si nevybíráš, ale země si vybírá (resp. jednou vybrala) jestli bude nebo nebude v EU
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CAIDEL: no, akorat ze narodni parlament/vladu muzes ovlivnit celkem primo ve volbach, instituce EU typu Komise a Rada jen hodne neprimo a castecne, popr. maj maly pravomoce a zaroven je tvoje monzost je ovlivnit pod hranici statisticky chyby (eu parlament)..
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ERGOSUM: Zajímavé, ale měřeno stejnou optikou nemáme demokracii ani v ČR, protože z pohledu voliče například menšinové strany/nevládní strany to vypadá vlastně naprosto stejně. Něco můžeš prostřednictvím svých zastupitelů ovlivnit, ale pouze pokud to vládnoucím stranám nevadí. To že bych mohl ignorovat rozhodnutí/zákony, které se mi nehodí v praxi také nefunguje a jsem tedy vláčen realitou tím, co rozhodují ostatní.

Ne že bych si stěžoval, nic praktičtějšího neznám, ale jisté paralely si nelze nepovšimnout.

Ve výsledku je mi upřímně celkem fuk, KDO o mě rozhoduje (neboť to, že to můžu ovlivnit je dost chimérická záležitost), zajímá mě spíš jak o mě rozhoduje. A odpověď že náš národní parlament má na srdci jen mé dobro a jedná v souladu s mými zájmy a přáními, zatímco EU rozhoduje fuj a vždy proti mě je prostě a jednoduše nepravdivá. Každý si tu hranici může postavit jinam, ale zatímco tábor MY SUPER/EU FUJ své zastánce nepochybně má (toho křiku), myslím, že i tábor EU SUPER/MY FUJ zastánce mít bude. A realita jako obvykle někde mezi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    OMNIHASH: Soudruzi ve Washingtonu neudělali chybu. Jim to tak vyhovuje.
    Je na státech Unie, jestli s tím něco chtějí dělat a hledat lepší řešení. Oni svůj stav znají.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    _BENNY: Mám toho trola v ignoru, nicméně.
    EU vznikla jako demokratický projekt, kdy každá země mohla vetovat vše co bylo proti jejímu zájmu.
    To se změnilo Lisabonskou Smlouvou.
    V současné době může EU nerespektovat vůli členských států a jednat proti jejich zájmům.
    Většinou to nelze bez podpory ostatních států (přehlasování). U některých pravomocí to zatím nelze vůbec. "Brusel" je do značné míry zkratka.
    Z pohledu např. Německa je EU demokratická (nic špatného jim nehrozí). Tvrdit že je demokratická i z pohledu ČR, UK, Slovenska, ... , vyžaduje značnou zaslepenost a ztrátu paměti.
    Některé věci můžeme ovlivnit, ale pouze pokud to ostatním nebude vadit (Asi jako když šéfa poprosíte, zda můžete víc pracovat za méně peněz.). Role jakéhosi demokratického spoluvládce je mimo realitu.
    Není pravda, že nám nezbývá nic jiného, než to akceptovat. Zavírat před tím oči, nebo se opájet představami, jaký v té EU máme hlas je také mimo.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    _BENNY: ale tak určitě. Běž vysvětlit soudruhům do Washingtonu, kde udělali chybu a proč je celá ta jejich unie nedemokratická...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    _BENNY: Nema cenu. Blabolis nesmysly a nechces diskutovat. Sbohem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAKROUSEK: nejprve ty definuj vladnuti EU nad CR. jakym zpusobem nam ona vladne?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    _BENNY: Odpovis na dvakrat polozenou otazku, nebo fakt nema smysl se s tebou bavit?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAKROUSEK: rikas tedy ze za (b)?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    _BENNY: Takze tobe se libi, ze nam vladne EU?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAKROUSEK: ujasneme si retoriku soudruzi. bud je EU demokraticky projekt, takze nam EU nevladne, ale my si spoluvladneme skrze EU, tzn. v podstate neexistuje zadny "Brusel". anebo EU neni demokraticky projekt a skutecne nam EU vladne a nam nezbyva nic jineho nez to akceptovat. jak to tedy je?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    _BENNY: Takze tobe se libi, ze nam vladne EU?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAKROUSEK: strasna predstava, ze na cele zemoukoli vladnou jedni a ti stejni lide a neni kam jinam od nich utect
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: A kdy bylo Svycarsko soucasti vetsiho celku, ze to pro ne bylo mene vyhodne?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: Jinak pridruzenym clenem eu je i turecko nebo ukrajina..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: Tvuj vyrok nebyl pravdivy, protoze obsahoval vseobecny kvantifikator.. neni vubec pravda, ze vzdycky je vyhodnejsi atd.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nejjednodussi protiargument je Svycarsko
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: Muj vyrok nebyl o komunistickych zemich. Muj vyrok byl obecna pravda - vzdy je lepsi byt soucasti vetsiho, silnejsiho celku.

A ostatne: Přidruženým státem RVHP byla od roku 1964 Jugoslávie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam