MAKROUSEK: byl jsem pár týdnů zpět v Budapešti a těch plakátů STOP SOROS tam bylo mrtě, billboardy, na zastávkách MHD...
Byl jsem se podívat v hradě nad řekou...mají tam Maďarskou národní galerii - mrtě těch obrazů, od středověku přes baroko atp. je v duchu OBRANA PŘED NEVĚŘÍCÍMI NÁJEZDNÍKY - tj. nebezpečí z jihu, Turci,...ta staletí
Přijde mi, že si to Orbán uvědomuje, není hloupý, studoval Oxford :) (Sorosovo stipendium)
možná na ten "narativ" který "hraje" Orbán měla tahle staletá zkušenost vliv.
Jakože ...Literární noviny třeba nedávno otiskly kus jeho projevu "O Stavu národa" a myslím že mnohým tato slova prostě rezonují - v kontrastu s "wilkommen" politkou Merkelové:
"Kupříkladu v Bavorsku se na azyl, přistěhovalectví a integraci již dnes vynakládá více peněz, než kolik činí výdaje rozpočtu v otázkách ekonomiky, životního prostředí a zdravotní péče.
Podle analýzy NATO – a zdá se, že vojáci ještě nepodlehli autocenzuře – se na cestu do Evropy do roku 2020 vydá 60 milionů lidí.
Shoda panuje na tom, že Afrika v tom bude zastoupena silněji, než jak předpokládaly jakékoli dřívější předpoklady. Do roku 2050 se její populace zdvojnásobí na 2,5 miliardy. V Africe tak bude žít desetkrát víc mladých než v Evropě. Taková Afrika bude čelit dvěma možným scénářům svého vývoje.
V tom jednom bude schopna zopakovat spektakulární úspěch Asie, kde například Čína, Indie, Indonésie a Vietnam ohromily svět. Všechny tyto země – každá svým vlastním způsobem, ale všechny bleskovou rychlostí – se dokázaly vymanit z chudoby, nastavit své ekonomiky na cestu růstu a již brzy převezmou vedoucí úlohu ve světové ekonomice...
Druhý možný scénář nastane ve chvíli, kdy Afrika nebude schopna nastoupit na cestu asijského rozvoje a vytvářet slušné podmínky pro život své mladé generace. Pokud by této mase několika set milionů mladých lidí bylo umožněno vydat se na cestu na sever, pak se Evropa brzy ocitne pod hrozivým tlakem..."
Viktor Orbán: O stavu národa
http://literarky.cz/politika/svet/26027-viktor-orban-o-stavu-naroda