• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    KRMELEC: přesně tak....a těch 35% z reportáže bude asi taky docela sedět
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    RUDOLF: jj, ve všem s tebou souhlasím. Přesto zůstává na laně viset má otázka... Proč lidé z Facebooku říkají, že je to pro ně zdroj informací. Není to pro ně spíš zdroj drbů, fám, smyšlených neobjektivních náhledů na informace a demagogie plus komunikátor se světem?
    Slyšela jsem, že středoškoláci dávají dohromady referáty z FB. Proboha? Kde tam chtějí najít něco objektivního? Kde?
    "Vhled do emocí mas" je to perfektní pojmenování, ale informace tam odsud fakt nečekám. To fakt ne :c)))
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    XCHAOS: nevidím důvod, aby lidi byli "na jedné platformě" - stačí, když tyto platformy mezi sebou budou kompatibilní. VS integrace platforem (podobně jako u kecálků) a v tom vidím budoucnosti. --- mluvím snad o nečem jiném?

    já teď mluvím přávě o tom že ta databáze je v rukou jedné firmy, která má čistě komerční ambice a přehlíží výzkumně/akademické cíle bez komerčního potenciálu, a v podstě takové výzkumy ilegalizuje.. vyvozný důsledek do potencionální budoucnosti, kdo bude mít do databáze chování, preferencí, statusů vztahů, délkdy vztahů, fotek (otázka sociologická) aj. přístup v decentrelizované situaci různých platforem. Mně facebook fascinuje jako zdroj mnoha dat, od soukromých, tak po čistě ideové, či nahodilé. Pro spoustu lidí je každodenní součástí života, používají ho z různých důvodů a sere mně že data náleží primárně korporátní sektoru. Otázka je, bude decentralizovaní řešení jiné? Asi bude svobodnější, žádné banování, ale imho hlavní motorem facebooku je vhled do preferencí uživatelů jako konzumentů. Oblíbené filmy, hudba klíčová slova, ukázání toho co je právě in atd. Prostor pro sledování společnosti - a to bude motorem i dalších platforem.


    KRMELEC: fb není o vytváření nějakých znalostí o světě, ale naopak je první vhled do emocí mas. do jejich konzumních zvyklostí, preferencí výběru atd. byli už např. analýzi twitteru, které se snaží sledovat náladu ve společnosti... mj. právě každý pšouk už je zajímavý, protože definuješ jaký pšouk zrovna jede.

    ale to je jedno.. oni zajímavé informace jdou už vyodit z pomocí jednoduché social network analysis: http://www.orgnet.com/sna.html , http://en.wikipedia.org/wiki/Social_network

    tj. samotné vztahy mezi entitamy, určuje např. dominatní entity v systému ( opinion makery, spoující články sociálních skupin apod) -- toho se např. využívá při analýze dizkusních fór, kde se kvantifikuje kteří uživatzelé jsou chápani komunitou jako důveryhodní a firmy se pak snaží tyto lidi zkontaktovat, mají i konkrétní guidelines, jak s těmito lidmi jednat... vtip je v tom, že takto mohou propagovat vlastní produkty, ačkoliv to není úplně bezpečná forma, ale je-li si jista produktem, může rozšířit produkt mezi lidi velmi efektivně..

    hele... ve facebooku je SPOUSTA peněz, takže info které predukeje, se skutečně vyplatí..

    nevím jestl jsem odpověděl ale po sedmi pivech je to nejlépe jak dokážu
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    RUDOLF: Já si nemůžu pomoci, ale Facebook je zdrojem informací typu kdo si kde uprdnul.
    Informace, které se na FB dozvím - jakého charakteru? Pokud mě např. bude zajímat politika, nebo práva, nebo dějiny...ect, rozhodně nebudu informace shánět na FB. Vždyť si tam každý bez jakékoli garance objektivnosti dá co chce. Funguje to právě spíš tak, aby si lidé mohli dělat své vlastní dějiny, svou vlastní politiku, svá práva a pojímat je po svém - takový ten model jedna paní povídala. Nechápu o jakém zdroji informací mluvíte. Když tak koukám na zprávy v televizi, věřím jim cca 35% informace z každé reportáže. V případě FB bych šla asi na 3,5% z každého rádoby seriózního příspěvku.
    FANAE
    FANAE --- ---
    XCHAOS: No, nasdilela jsem to na ten facebook s komentarem o tom jaky je FB zlo, tak jsem zvedava za jak dlouho me ted ten ucet zmizi:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUDOLF: nevidím důvod, aby lidi byli "na jedné platformě" - stačí, když tyto platformy mezi sebou budou kompatibilní.

    není vůbec žádoucí, aby existovala na jediném místě databáze toho, kdo je s kým provázán. co může být dobré, je vědět, kdo z mých známých jak hodnotil nějaký můj příspěvek, sdílený odkaz, apod. - toto je užitečné. ale kvůli tomu vůbec není nutné, aby všechna tato hodnocení byla uložená pro všechny zúčastněné ve hře na jediném serveru.

    peníze taky používáme, i když existuje více různých bank, které si vzájemně konkurují, více států, které emitují vlastní měnu, apod. - a stejně může paralelně být propojených více sociálních sítí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FANAE: ve skutečnosti to hlásí i "connect with twitter" ,ale přitom jediné na co se to zmůže je jednorázově postnout na twitteru odkaz na tvůj profil :-) takže bych to "propojení" fakt nedramatizoval. je to síť, která má ambice FB konkurovat, co se týče sdílení a hodnocení odkazů. a čirou náhodou... to taky byla hlavní věc, na kterou jsem FB používal (než mě vykopli).
    FANAE
    FANAE --- ---
    XCHAOS: Jeste tam nebejt toho napisu pres celou stranku "connect with facebook" :) I kdyz, kde dneska takovej napis neni
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    moje poznámky z jiného fóra:

    facebook používá kritické množství lidí, kteří se navíc často představují sami za sebe, jako reálné (min. neanonymní) osoby. jestli se tohle bude někdy opakovat na nějaké příjemnější platformě je otázkou a imho už se to nezopakuje, protože se lidi opět rozdělí do různých platforem, pak to bude otázka integrace platforem (podobně jako u kecálků) a v tom vidím budoucnosti. Za druhé myslím že kouzlo být pod svým jménem a sdílet info podle svých preferencí jen tak nezmizí.

    já mám proti facebooku jednu výtku, i když chápu obchodní model za ním, zákaz masivního crawlování a vytváření interpretací takto získaných dat např. z akademických instuticí apod. - facebook je zlatej důl na dolování informací ale jen pro plátce, přitom ta datábaze informací má i neobchodní využití pro studium skupin, chování, vlastní percepci apod. ale facebook těží co může, dokud je v takovém postavení.

    facebook není veřejná platforma, ale komerční projekt, který se hlídá zdroj svého zisku - imho na úkor výzkumu.

    vlastní repost odjinud: [ RUDOLF @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]
    [ RUDOLF @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    právě jsem za zaregistroval na novém Diggu, který svojí funkčností co se týče vkládání odkazů nápadně připomíná právě Facebook... více informací později, až si to pořádně nastuduju.

    jinak subjekty, které jsou populární na Digg-u jsou vesměs sympatické i mě.. takže doufám, že zdejší alternativa, která se často schází právě na NYXu, si postupně vybere ze západního/světového Internetu postupně to lepší, co se na něm dá najít.. a neskončí u hraní Farmville.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mark Zuckerberg byl v bezvědomí hospitalizován. Předběžné zprávy hovoří o tom, že jej Chuck Norris šťouchnul na FaceBooku! (via Twitter)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.justit.cz/wordpress/2010/10/30/facebook-nejrychlejsi-linkedin-nejspolehlivejsi/ ... hmm, budoucí decentralizovaná řešení, co budou chtít FB nahradit, to budou mít dost složité... ještě před rokem se FB vlekl jako šnek, ale pak ta PHPka nějak překompilovali. s dostupností to už ovšem už tak slavné nebude...
    OTZ
    OTZ --- ---
    VDFLAT: dyt jo, uz to tak mam. doufam:) me ani nenajdes podle emailu..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Facebooku se nelíbí Faceporn * Daniel Dočekal * POOH.CZ *
    http://www.pooh.cz/pooh/a.asp?a=2016531
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VDFLAT:
    OTZ: tady ale vůbec přece nejde o to, jestli si to někdo umí nebo neumí nastavit. přece špatně používat šlo všechny dosavadní info a telco technologie ... lidé si odjakživa ukládají soubory pod nesmyslnými jmény na nesmyslná místa, mažou si jejich jediné nezálohované kopie, zapomínají hesla, nebo je říkají někomu, kdo je nemá mít, apod.: toto samo o sobě není nic nového pod sluncem, že to jde používat špatně.

    co je extrémně špatné je to, že sice vzniká skrze klikání na "to se mi líbí" jakási pěkná iluze demokracie - ale ve skutečnosti: jde o demokracii omezenou výhradně na dění v "podhradí", ze které je zcela vyloučena šlechta majitelů a provozovatelů FB. o tom, co na FB bude smazáno a co ne, rozhodují výrazně skryté zákulisní síly, a ne jeho uživatelé. a stejně tak o tom, kolik stojí reklama a jak se rozdělují příjmy z této reklamy, apod.: prostě to, že vzniká jakási iluze "hlasování" mě na tom štve asi nejvíc, protože o skutečně podstatných věcech v tomto ohledu hlasovat nelze.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    OTZ: No kazdej rozumnej clovek to ma nastaveny tak, aby se cizi prispevky na jeho zdi zobrazovaly pouze jemu a autorovi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WANAH: a co teprve až ti zrušej účet, aniž by se ti obtěžovali říct proč... to teprve "poznáš výhody".
    OTZ
    OTZ --- ---
    WANAH: Nejlepsi je kdyz se dozvis veci, ktery bys ani vedet nechtel. Nebo napises neco v podstate nevinnyho nekomu na zed a jeji kamos nebo partner te zacne otravovat v poste.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FANAE: nemyslím, že je nutný odstřihnout kabel s internetem; rizika zneužití informací se vyskytujou s určitou pravděpodobností mezi na určitých místech, třeba FB je nástěnka pro každýho..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam