No, mám pocit, že tu uniká podstatný fakt, který činí rozdíl mezi Facebookem a Nyxem nebo třeba 4chanem.
4chan i Nyx jsou postaveny na tématech, ač každý na jiné úrovni, ať již co se týče anonymity či jakési informační bohatosti. Naproti tomu Facebook je primárně postaven na osobách.
Z toho pochopitelně vyplývá i zbytek rozdílů – facebook je opravdu primárně o tom, kdo si kde uprdnul a s kým je zrovna zadaný a s kým se na party popral a s kým ožral a s kým si skvěle zapařil. Jakási virtuální drbárna. Proto je i většina obsahu facebooku na nízké úrovni, je totiž jen minimum lidí, co jsou natolik zajímaví, aby pouze informace o té osobě či její znalosti stačily na „utáhnutí“ informačního kanálu.
Na rozdíl od toho na Nyxu (a i jiných podobných) jsou primární témata. Ta jsou budována nikoiv jednou osobou, ale společným úsilím všech (jakási diskuzní wikipedie). Proto se dají i na Nyxu najít mnohem důvěryhodnější (ale méně důvěrné :)) ) informace.
Pochopitelně jsem popsal dva krajní extrémy – i na Facebooku se jistě dají najít stránky, kde bují rozumná a obohacující diskuze, stejně jako na Nyxu jsou témata, která jsou zaměřena na samotné uživatele a tím pádem i diskuze kolem sklouzává k „drbárně“ (od ISM přes všechny různé FOTKY SLEČEN Z NYXu až po „co jste dělali včera večer“ a já nevím co).
Na druhou stranu jsou tu odborné diskuze, kde často přispívají republikové špičky (sic!) v oboru. A je na každém, jaké diskuze chce navštěvovat. Avšak na Facebooku samotným přihlášením se dostáváme do víru drbárny, samotná přítomnost vytovří virtuální sociální síť s virtuálními sociálními vztahy („on si mě nechce přidat do přátel!“), přičemž ubránit se tomu vyžaduje nepoměrně větší úsilí, než si nevytvořit sociální síť např. zde na Nyxu (či 4chanu) – zde stačí prostě některé diskuze nenavštěvovat a přispívat pouze do těch odborných. A těch je tu dost (ať již o hudbě, o různých profesích, hobby, sportech atd.).
A to je mimochodem pro mě osobně i hlavní kámen úrazu Facebooku – snaží se primárně suplovat reálné sociální sítě a přenést je do virtuální podoby. Avšak ty reálné sociální sítě jsou mnohem složitější, rozvrstvenější a provázanější, než aby se daly rozdělit do několika úrovní přátel. I mezi mými nejbližšími – jsou věci, které jednomu mohu říci, druhému však ne. A pro osobu déle se pohybující na facebooku je velmi snadné zaměnit principy fungování reálných sociálních sítí s těmi virtuálními (resp. zaměnit facebook za reálný život). Facebook se tak stává jejich osobním deníčkem, nejlepší kamarádkou, vrbou – ale vystaveným na jejich čele. A neuvědomí si tak, že např. fotkami z party, kde se daná uživatelka líbá se svým novým objevem může vidět i její bývalý / dobrý známý bývalého atd atd a že to může způsobit lavinu reakcí, nad níž nemá kontrolu. V reálném životě je samozřejmě mnohem snazší se rozhlédnout, zda onen páreček „někdo“ nevidí příp. rozhodnout se, zda člověku, co sedí naproti mě fotku ukáži či ne :) Jinými slovy lidé žijí stejně (a nikdo není svatý natolik, aby všechen jeho život mohl být viditelný pro kohokoli a všechna jeho slova slyšitelná pro kohokoli), ale facebook (resp. nedostatečná adaptace na nové podmínky sociálních vztahů, které díky němu vznikly a žijí si svým životem) tyto životy nepřirozeně mění a zasahuje do nich.
A aby nedošlo k omylu – samozřejmě, že to vše je ohlídatelné, ale pro mnoho lidí je to (celkem logicky) nad jejich síly a snadno se stanou obětí. A to vše je ještě ke všemu dobře zneužitelné komerčně :)