JINDRICH: přesně: když už nemůžu mít kontrolu nad tím, zda někdo odposlouchává danou informaci, tak se snažím hlídat aspoň to, aby "mě" nemohl nikdo vymazat (jinými slovy - když už se smířím s tím, že jsem pozorován, tak aspoň usiluju o to, abych nebyl "zabit")
jednou z vlastností informace je i to, že nikdy nejsme schopni zjistit, zda si někdo nevytvořil pro sebe svojí kopii - jsme max. schopni použít watermarking a při komunikaci více paralelními kanály zpětně analyzovat, který kanál byl kompromitován - toto ovšem přepodkládá 1 ) určitou masovost naší komunikace 2) to, že narušitel bude natolik hloupý, že použije informaci, kterou získá, "i s chlupama", a my budeme schopni zjistit, který kanál byl kompromitován ... v podstatě běžný uživatel, jehož full time job není analyzovat bezpečí různých komnikačních kanálů, se k bodu 2) většinou dostane až ve chvíli, kdy je pro něj pozdě.... např. pro mě bylo pozdě už v momentě zrušení mého účtu na FB, dá se říct... nevím "kdo", "proč", "za kolik", "jestli příště taky", apod.