• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: samozřejmě - vzhledem k tomu, jak díky rostoucí automatizaci výroby roste nezaměstnanosti, a jednotlivé profese jsou čím dál tím absurdnější a zbytečnější a mají méně šancí obstát na takovém volném trhu, kde mají všechny subjekty všechny informace (a dostatečný výpočetní výkon k jejich vyhodnocování), tak je rozumný takový vývoj, který by směřoval k postupnému zkracování pracovní doby hluboko pod hranici plného úvazku (8h denně, 5 dnů v týdnu).

    přece nikde není psáno, že lidi opravdu musí nonstop pracovat, pokud to není potřeba: pokud zaměstnavatel pro své zaměstnance nemá dostatek práce (a nebo není jednoznačně schopen rozpoznat, jak dlouho má nějaká práce někomu trvat), tak má problém: není své lidi tak jak tak schopen efektivně manageovat, a žádná cenzura to nevyřeší.

    lidi zkrátka nejsou stroje, že jo. a pauza, během které si někdo odskočí na FB (resp. na NYX, nebo na to, co v budoucnu nahradí FB, až se nám ho podaří zničit) může být daleko zdraví prospěšnější, než třeba pauza na cigaretu.

    jsou různí zaměstnavatelé... já se snažím na pracovišti max. omezovat kouření, kde to jde, a mám i jiné "divné" požadavky ale internet bych nikomu necenzuroval. (pořád lepší interaktivně trávit čas na FB, než se třeba v práci pasivně koukat na filmy, že jo.. :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    na druhou stranu, nekde proste internet potreba je a sam mam nekdy docela problemy nepouzivat ho mimopracovne vic, nez je zahodno :) Samozrejme blokovani konkretnich stranek zhola nic neresi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    4PTO: podstatné je, že Internet by měl být buď necenzurovaný, nebo žádný.

    (samozřejmě, že vzhledem k tomu, že ve spoustě zaměstnání se více hodnotí absolutní podřízenost, než nějaké skutečné schopnosti, tak snahy o cenzuru Internetu určitě nepřekvapí... ale nevidím důvod, proč bych neměl fandit firmám, které sdružují nadprůměrné schopné lidi a ponechávají jim tvůrčí svobodu - na úkor firem, které si akorát v bance vezmou úvěr a pak pomocí toho úvěru vytlačí z trhu konkurenci...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    4PTO: hlavne aby si clovek nevybral zamestnavatele, ktery ho bude nutit delat s facebookem...
    4PTO
    4PTO --- ---
    XCHAOS: to určitě, především aby si člověk nevybral zaměstnavatele, který by po něm nedejbože chtěl v práci aby pracoval a ne aby lezl po fb?
    4PTO
    4PTO --- ---
    XCHAOS: cože?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    ještě jenom poznámka pro ty, kteří by bádali po původu slova kyberia: http://www.rushkoff.com/downloadables/cyberiabook/
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Facebook nemám. :-) Budoucnost vidím v decentralizovaných sociálních sítích (zatím neexistuje ani jedna použitelná a ani jedna z těch nepoužitelných není v takovém stavu, aby měla šanci mi do budoucnosti vyhovovat, protože jsou buď zprasený po technický stránce, nebo příliš jednostranně zaměřený).

    O co jde? ve zkratce je rozdíl mezi centralizovanou sociální sítí (ála facebook, libimseti, spoluzaci) a decentralizovanou sítí stejný jako je rozdíl mezi ICQ a XMPP/Jabberem (nebo jako mezi klasickým mailem a mailem na nyxu). Prostě každý si může spustit vlastní server na svojí doméně a plně fungovat s ostatními účastníky na jiných serverech a s využitím (například GPG) šifrování dávat ostatním možnost dešifrovat data z jeho "profilu", tudíž je zajištěno, že nikdo komu jste nedali klíč (to proběhne transparentně při přidání kamaráda) nebude vysávat vaše data.

    Decentralizovanou síť tedy poznáte podle toho, že každá entita v ní je definována kromě nicku také serverem na kterém je uložena. Pravděpodobně tedy bude mít každý uživatel ID podobné mailové/jabber adrese, tedy např.: NICK@SERVER.TLD


    No i tak bych rád vyzdvihnul 2(3) projekty:
    1.) http://www.joindiaspora.com/
    ještě to není ani beta a kamarádi na testování se zatím blbě shání, můžete si tedy přidat můj testovací účet harvie@my-seed.com (ideálně pokud budete z jiného serveru než my-seed.com, ať vyzkoušíme tu decentralizaci v praxi - veřejných serverů je dost)

    2.) kyberia.sk a kyberia.cz
    kyberia.sk byla dávno před facebookem a doteď je mi milejší (přirovnal bych jí rozsahem k nyxu, ale na SK scéně s přesahem do CZ). všechno v tom systému je noda a ten systém je vlastně takový fraktál, ale kyberka už stihla zastarat a taktéž nedostačuje v mnoha směrech (nemluvě o tom, že decentralizace se zatím jen plánuje).
    my děláme s pár lidmi český fork kyberky na kyberia.cz http://git.kyberia.cz/ a zároveň plánujeme kompletní rewrite http://wiki.kyberia.cz/ chceme rozšířit kyberku o tu decentralizaci a posunout celou tu myšlenku fraktálu (pracovně tomu řikejme LSD-koeficient :-) o několik levelů výše. moje vize je univerzální platforma pro programování decentralizovaných sociálních aplikací. (např. v systému který si představuji bude implementace takové aplikace jako je kalendář akcí tady na nyxu nad celou sítí velice snadnou záležitostí - pár desítek řádek javascriptu, stejě tak bude možné naprogramovat cokoli jiného: bazar, seznamku, telefonní seznam, naprosto cokoli co vyžaduje přístup k "sociálnímu grafu", ale s tou výhodou, že bude zachováno kryptologické soukromí mezi lidmi, kteří se vzájemně neautorizovali). Taktéž je v plánu propojení s XMPP protokolem (ale narozdíl od facebooku samozřejmě na otevřeném serveru)...

    BTW kdyby se někomu chtělo/podařilo decentralizovat NYX (nebo CyberSpace.cz), určitě by to byl chválihodný počin.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (pokud to nebylo jasné: filtrování NENÍ cesta nikam... je možné, že v některých zaměstnáních jaksi internet není potřeba, budiž... ale pokud někoho na Internet už pustím, tak je zcela slepá ulička mu filtrovat kam smí a kam nesmí...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FANAE: spíš tedy dobré kritérium, podle kterého si vybírat zaměstnavatele...
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    Takový jeden... obrázek.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    _A5_: je tam loga FB, jeste k tomu preskrtnute, modra a bila barva a jeste to ma v nazvu face a book - to bude zaloba jak vino :)
    _A5_
    _A5_ --- ---
    antifacebook.net
    http://antifacebook.net/
    FANAE
    FANAE --- ---
    Facebook je žrout času. V práci na něj nesmíte, přikazují mnohé firmy - iDNES.cz
    http://podnikani.idnes.cz/facebook-je-zrout-casu-v-praci-na-nej-nesmite-prikazuji-mnohe-firmy-1db-/zamestnani.asp?c=A101109_1480020_zamestnani_sov

    Zatímco před dvěma roky používalo monitorovací modul v počítačích 21 procent českých firem, dnes už je to plných pětasedmdesát.

    Dobrej duvod proc nenavidet FB :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYX: aby pak nedošlo event. na to, že lůza bude při pokusech poškodit fb požadovat ochranu od (nevím teda koho, ale někdo "hodný se jistě najde) a mantinel a vzepře se narušitelům.. pročež je velmi mnoho předpokladů, kolik rodin netuší o pozadí fb ani zblo, ale jak si nenapíšou s babkou co obědvali - je zle
    NYX
    NYX --- ---
    CYBERWOLF: clanek jsem daval spis jako ilustraci toho, ze tohle by si lidi asi nenechali libit, viz ty komentare tam zminovane apod :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NYX: clanek je pomalu rok a pul stary a facebook je tu porad v cim dal zrudnejsi forme - samo o sobe asi nic moc.

    Ale zas stokrat nic umorilo osla, tak kdyz se podvratna cinnost dostatecne nakumuluje, treba se to zlomi >:D
    NYX
    NYX --- ---
    vubec roboti, kteri by primarne klikali na reklamy, by asi uskodili fb nejvic :) viz treba http://techcrunch.com/2009/06/26/facebook-click-fraud-101/
    NYX
    NYX --- ---
    CYBERWOLF: pokud bude jasne, ze velka cast uctu na fb jsou roboti, odradi to inzerenty.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tim te samozrejme nechci nijak odrazovat, jen rikam, ze to neprispeje k naplneni meho cile :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam