• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    Pro lidi, kteří nemají facebook:)
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: To bude rana az tahle bublina rupne :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Do Facebooku dá 2 miliardy Goldman Sachs. Co bude dál? | Tyinternety.cz
    http://www.tyinternety.cz/socialni-site/do-facebooku-da-2-miliardy-goldman-sachs-co-bude-dal1-2511
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: ono to trochu souvisí s tím, že "klasické" webové stránky a chaty posledních cca 10ti let připadaly zřejmě lidem ze starých médií jako "málo muziky za hodně peněz": aby měl třeba pořad, noviny, apod. vlastní websajt, tak za to často platil nemalé peníze, větší subjekty pak musely mít klidně vlastní IT oddělení. které ovšem management, obchodníci, kreativci apod. svorně nenáviděli - protože byli závislí na někom, s kým se těžko komunikovalo, a současně se špatně posuzovalo, jestli to co dělá, jde dělat lépe, levněji, rychleji, apod. - základním rysem ne-ajťáků je, že IT záležitostem až tolik nerozumí.

    tzn. FB jim zatím přijde jako daleko levnější způsob, jak toho získat daleko více... a že tam jsou jen základní features ? nevadí - omezení jsou i ostatní, takže není třeba platit žádné codery, aby jim dobastlili to co konkurence: ta to prostě také nemá.

    tím neříkám, že se mi ten trend líbí - ale čistě z hlediska těch firem to dává smysl: všichni "internetoví lidé", od programátorů po provozovatele e-shopů, žili posledních 10 let v podstatě v domnění, že se jim podaří všechny staré mediálně-vychcané profese a vše co je na to navěšené jednoduše hodit přes palubu: no a tenhle svět "starých médií" jim to teď oplácí tak, že přišel s pokusem naopak hodit přes palubu rozkošatělý, decentralizovaný - a nakonec pro firmy docela drahý - Internet - a nahradit ho jednoduchou hloupou službou, u které je důležitější umět vyfotit fotku nebo natočit video, než umět programovat (a nebo dokonce prostě jen mít více známých než někdo jiný).

    tzn. jde o určitou "vzpouru proti geekům", dá se říct: lidi, kteří mohli mít v předchozích letech pocit, že jejich Internet zastínil jejich dávné faxově-powerpointové dovednosti, a cítili se vedle geeků kontrolujícíh internet poněkud méněceně, se teď otáčí zády ke zdroji své méněcennosti a vrací úder: poté, co jim celá jedna generace předváděla, jak jsou nepotřební (až to skončilo finanční krizí), se teď zase další generace rozhodla předvést, že už nepotřebuje volat linku, kde se dozví "zkoušeli jste to vypnout a zapnout ?": prostě myslím, že na tom ty lidi táhne fakt takové to, kvůli čemu si někdo kupuje Apple: takové to, že už něco "nemusí řešit" (jakoby cíl byl důležitější než cesta... ale to je jedno...)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: a kdyz pak na ct24 ctou dotazy z fejsbuku i s prostredni prezdivkou (kdyz to prezenu, tak treba "jana kurvicka novakova") a tvarej se u toho desne seriozne, tak jenom zasnu!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: Pro me za me, at si facebook je treba hlavnim proudem, ale tohle uz pomalu neni hlavni proud, ale masova hysterie. Elvis a Michael Jackson by mohli blednout zavisti. Nemalo na tom, ze facebook pouziva pres 500M uzivatelu (z necelych 2 000M uzivatelu internetu), ale stava se soucasti reklam na jakekoliv produkty, ktere by mohli byt pro pristup k facebooku pouzity (tj. umi se pripojit na net) a cpe se i do televize. Zacinam mit pocit, ze kdyz v nejakem poradu chteji odkazat divaky na nejakou stranku nebo "chat", pak je uz skoro casteji dokazuji na facebook nez na vlastni stranky.

    Co me trochu desi je fakt, ze s penetraci 1/4 internetove populace neni realna nadeje, ze by facebook nejaka konkurencni sluzba (at stejna, nebo uplne jina a lepsi) mohla vyhodit ze sedla, protoze proste na facebooku pravdepodobne najdu spoustu lidi co znam a u konkurence ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: tak je to jasná nová velká technologická vlna, ale její obsah je bohužel přesně protichůdný takovým vlnám, jako byl třeba knihtisk, psací stroj, telefon (komunikace každého s každým), první osobní počítače (než přišel Microsoft...), a nebo samotný Internet a web.

    Facebook je další vlna "technologické kontrarevoluce" - kam řadím třeba masově tištěné noviny (jako protiváha relativně malonákladovým knihám, s velice pomalou a řídkou distribuční sítí), televize a rádio (masová média, jako protiváha předcházejícího "individuálního" telegrafu a telefonu).

    mobily jsou tak nějak uprostřed: je to sice individualizované médium, ale současně nesmírně tvrdě monopolizované a komercionalizované. ale aspoň je člověk zákazníkem a má nějaká práva. FB vidím jako unikátní v tom, že jde o snahu být "tvrdší než mobilní sítě" co se kontroly týče - ale současně, tím, že je to zadarmo, současně zbavit uživatele jakýchkoliv zbývajících (vymahatelných) zákaznických práv - a tím dosáhnout efektu, na který mají zatím monopol jen masová média.

    faktem je, že lidi bez FB se mohou ocitnout v situaci podobné někomu, kdo by ve 20. století odmítal vlastnit televizi, nebo na přelomu století mobil: tyhle výdobytky nepochybně ve své době některé "early adopters" značně znechutily - ale promyšlenost argumentů této nespokojené menšiny "early adopters" neměla žádný vliv na pozdější masové přijetí těch nástrojů "hlavním proudem".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KULHY: njn... zadavatelé reklamy nechtějí lidem sponzorovat jejich anonymitu. vlastně přesně naopak: jsou ochotni zaplatit za možnost neanonymní, přesně cílené reklamy, jak se zdá. a tím to celé začíná...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Facebook již od 2 ¢ za MB, Skype za 3€ měsíčně! - Lupa.cz
    http://www.lupa.cz/clanky/facebook-jiz-od-2-cent-za-mb-skype-za-3-mesicne/
    ačkoliv občas zpochybňuju některé zavádějící výklady pojmu "síťová neutralita", tak tady je příklad toho, jak by to tedy opravdu vypadat nemělo (a to prosím zrovna třeba ten facebook nesnáším!)
    KULHY
    KULHY --- ---
    neviděli jste nějaký článek na téma co dělá FB s internetovou anonymitou? .. včera jsem o tom přemýšlel, že se vlastně jedná o takové zmapování internetu ve vztahu ke konkrétním uživatelům, vzniká nový internet bez anonymity

    věřím, že už se tím někdo zabýval
    OTZ
    OTZ --- ---
    9/10

    The Social Network (2010) - Režie: David Fincher - Hrají: Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield - CSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/262711-the-social-network/#
    POKE10002
    POKE10002 --- ---
    CYBERWOLF: máš recht, FB je všude, nejvíc mě bavěj některý klienti když ještě jako upřesnění zadání uvednou, "a dáme to na facebook, to bude super, jak vo tom budou lidi mluvit a bude se o nás všude vědět", to mám hned lepší náladu :)

    p.s. samozřejmě si říkám, "jo jasně to tě zachrání :)"
    PSYTKA
    PSYTKA --- ---
    Tak jsem si vygoogleOVALA fuckbook a myslím, že ani tam se nezaregistruji, přeci jenom se trochu bojím, abych se nestala závislou :-D
    BOSSAK
    BOSSAK --- ---
    PSYTKA: neznáš fuckbook? :-D
    PSYTKA
    PSYTKA --- ---
    !!!!FACEBOOK = FUCKBOOK!!!!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Me naopak posledni dobou nasira a to tam ani nechodim. Napriklad na kazde reklamne na smartfone je na tom smartfonu mimo jine logo facebooku. Na kazde druhe strance je sdileni na facebooku. Kazdy druhy clovek v tramvaji, ktery mluvi a neni to samomluva nebo telefon, tak blafe o facebooku...

    je to mor
    FANAE
    FANAE --- ---
    POKE10002: Me uz facebook skoro tejden nenastval, docela pokrok:)
    POKE10002
    POKE10002 --- ---
    Dnes jsem se po roce a kousek znovu přihlásil do účtu na FB který měl být dávno smazaný (požadavkem na FB o deaktivaci). Provedl jsem tedy smazání všeho obsahu (přátel, příspěvků, dat, atd. - moc jsem tam toho neměl ale i to málo jsem prostě smazal), v nastavení jsem všude nastavil Pouze já a teď čekám co se stane ... Za pár minut, co jsem se odhlásil a znovu přihlásil mi FB sdělil že můj účet je nastaven na malé zabezpečení a že to musím hned napravit, a to vše jenom proto, že jsem neměl uvedený svůj mobilní telefon a alternativní email a že jsem neměl u některých položek v nastavení soukromý uvedeno "Mohou všichni". Fakt k smíchu :) Nedělám si iluze o tom že i to málo dat, které jsem smazal bylo skutečně smazáno, spíše označeno jako nezobrazovat. FB nevěřím a jsem rád že ho nepoužívám i když jsem v očích některých přátel "divnej" :)
    OTZ
    OTZ --- ---
    Ale asi fejkový..to bude nějaká kampaň, neví o tom někdo něco?
    OTZ
    OTZ --- ---
    WTF? FB získává další rozměr, statusy jsou k vidění v metru na dveřích..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: hlavně ten článek obsahuje spoustu další AntiFa odkazů, což je fajn
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: rekl bych, zes to na nyx uz daval, protoze jsem to videl a nevim jak jinak bych se na to dostal :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam