ENKIE: koncept DNS je po technické stránce na decentralizaci připravený velice dobře - to, že existuje v podstatě netechnická, čistě administrativní dohoda o tom, že si do konfiguračních souborů lokální DNS serverů všichni poskytovatelé napíší v podstatě přesně ty samé root servery - to je problém na úplně jiném levelu, než u Facebook.
Facebook je nadnárodní korporace, která válcuje snahy o decentralizaci na více levelech - od technické, po ekonomickou, právní a politickou. Dnes tomu tleskáme, protože to napomohlo pádu nesympatických diktátorů v Tunisku a Egyptě - ale faktem je, že dělící čára mezi "nadšeným přijetím" vs. různými formami větší či menší skepse rozdělila do dvou táboru i lidi, kteří by k sobě měli názorově (i jinak) třeba velice blízko.
Lidé, co jsou dnes "mírně skeptičtí" vůči Facebooku, mě připomínají můj vlastní vztah k mobilním telefonům v 90. letech: nebyl jsem z toho nadšený, ale jako podnikatel jsem to potřeboval k vlastní práci. Pak ale přišla další éra, kdy člověk bez mobilu byl naprosto nemožný - a právě toho se bojím u toho Facebooku... už dnes si lidi dávají na svoje webové stránky facebook-only diskuze, apod. To je naprosté zlo.