• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: no nevim, ze by mel nekdo problem s pridavanim do kruhu slysim prvne :) Bud to byl nejaky bug, coz dva tydny po spusteni a omezovani poctu uzivatelu (to bude asi i duvod, proc spis G+ vyuziva ostatni sluzby, nez ostatni sluzby G+) a podobne je i mozne, nebo bude problem mezi klavesnici a zidli ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: nechci rozjíždět flejm proti G+, protože se mi líbí, že škodí FB.

    Ale jinak je to katastrofa: nulová integrace s Gmailem a Gtalkem (to, že jde překliknout do vedlejší záložky, to není integrace!), nemůžu si třeba kliknout na někoho v Gtalku a přidat si ho do přátel.

    Circles jsou dobrý nápad, ale přijde mi, že někteří lidé se mi přidali 2x ... a hlavně jsem vůbec nedokázal přidat do přátel ani člověka, od kterého mi přišla pozvánka ! a ani mi ho G+ nenašel, když jsem ho hledal.. teprve dnes si přidal do přátel on mě a tak jsem si ho mohl přidat taky.

    s tou elegancí to prostě nevidím nijak slavně: jinak, VŠECHNO je lepší ne FB... to je jako že v roce 1945 lidi FAKT vítali Rusi, protože by po těch válečných letech vítali i ďábla, nebyla to propaganda. a v roce 1989 jsme věřili, že prostě BUDE lépe - protože všechno přece muselo být lepší, než to umakartové pokrytectví, které nás obklopovalo... takže potud ano, pokud G+ odláká lidi od FB a FB přestane být automaticky jedinou volbou na e-zinech a blogách co se týče "To se mi líbí" a komentářů - tak super. ale samozřejmě doufám, u toho lidi nezůstanou... spíš že se objeví nějaký systém umožňující přemigrovat svůj komplet profil z jedné social-enabled domény na jinou, pokud vzniknou sebemenší pochybnosti o dobrých úmyslech hostitele, případně i přemigrovat svá data na svůj server bez ztráty funkčnost.

    (BTW taky paralela Bitcoin vs. FB: informace o moderačních bodech a počtu sdílení je ve skutečnosti velice podobná problematice vedení účetnictví a tedy provádění online finančních transakcí.... jsou tam některé podobné požadavky, akorát finanční transkace bývají jen dvoustranné, zatímco sociální interakce typu např. sdílení či moderace jsou vícestranné - ale požadavky jsou podobné: např. utajení před třetími stranami které nemám v přátelích, apod.)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: tak to nevim, jestli nepouzivas neco jineho - me naopak G+ prijde intuitvni a elegantni a uz takhle v zarodku integruje par dalsich googlich veci. Jmenovite me celkem potesilo, ze tam mam pristup ke vsem svym album z picasy, ktera se daji rovnou sdilet, primo upravovat a vubec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: hmm, je to spíš Google- ... FB nebyl zvlášť intuitivní, ale jeho rozhraní mi aspoň přišlo deterministické... Google+ je nesourodá směs náhodných vyskakovacích oken.. nemůžu tam dělat sám od sebe vůbec nic, přijde mi. fakt divné, navíc neintegrované s ničím... proč Google Buzz extra a Google+ extra ? nemluvě o tom, že Orkut rozhraní bylo FAKT intuitivní a logické... až na to, že v Orkutu chyběly ty statusy a zeď.

    jediný základní vynález všech sociálních sítí je ta "zeď" s aktuálními událostmi... to je nový, dobrý pohled na data - dnešní počítačové GUI vzniklo v offline 90tých letech a bylo strašně "bezčasové" či "nadčasové"... GUI metafora Twitteru/FB přinesla myšlenku "personalizované aktuálnosti", což je mediální revoluce, což o to...

    jenže všechno ostatní je špatně (právní subjektivita provozovatele, právní podstata vztahu s uživateli, obchodní model, nejspíš i technologie... všechno).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jj, FB začínal jako "elitní" sociální síť... jen pro VŠ studenty.... kteří ohrnovali nos nad ne-estetikou MySpace... a nad tím, že MySpace vybudovali lidi, co původně podnikali ve spamovém businessu...

    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mimochodem, FB ma 750M uzivatelu. Smutne. Doufam, ze Google+ tenhle trend konecne zlomi.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: to me bavi :)
    HIGHBERRY
    HIGHBERRY --- ---
    dik :) už sem se k tomu taky prokousal :)
    HIGHBERRY
    HIGHBERRY --- ---
    nevite nekdo jakym zpusobem vložim do diskuze obrazek aby se zobrazil primo obrazek a ne jen pouze link? diky moc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERKOTLIK: nevím, ale já jsem byl xpolm06@vse.cz už snad v roce 1994, nebo kdy (odtud to x v xChaosovi...). a "nezávisle" znamená, že jsem se snažil být online i když mě pak z tý školy vykopli :-) to v té době nebylo úplně snadné... hlavně ne levné.

    nesouhlasím s teorií, že ICQ nebo maily nikoho nezajímaly - maily jsou rozšířené opravdu masově, možná se prostě pohybuješ v jiných kruzích, ale mezi lidma kteří se živí tak či onak duševní činností jsou maily mainstream už deset let. se vším co k tomu patří (že to je nuda).

    některé nápady Facebooku opravdu nejsou špatné - ale lidi skutečně nějak odmítají řešit, že je ta centralizace problém: jsou uhranuti tou fašistickou unifikací designu, že všechno vypadá stejně a pro všechny stejně (to prý amíci pokládali za hlavní výhodu proti chaotickému MySpace, který je oh-so-much nineties...). měl ale chaotická 90tá léta (kdy každý program měl vlastní metaforu uživatelského rozhraní, apod.) přišla svým způsobem svobodná a zábavná. jistě, ten individualismus měl některé nepříjemné vedlejší účinky. nekritizuju, když lidi používají Facebook jako seznamku, nebo tak - jenom je škoda, že nepřemýšlí o tom, jestli by to celé nešlo i jinak..

    připadá mi to jako ve 20.letech v USA - všichni si nadšeně kupovali "osobní" auta - a já bych holt byl mrmlal a remcal bych "ale vždyť to vyrábí jen několik málo firem, které mají skoro monopol... a počkejte, až se objeví smog, doprvní zácpy a pokuty za parkování". ("Facebookové zácpy" podle budou realitou už brzo - tzn. znehodnecení nějaké události díky přílišné popularizaci....)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    XCHAOS: hele ja se lognul poprvy na internet na nejaky konferenci v berline v devadestaejch letech, kdy v cr slavnostne objevovali desktop publishing, takze pomerne dost dlouho,mozna dyl nez ty. ale nevim co pro tebe znamena aktivne a nezavisle:))

    prave ze fb neni ejdnoucelovej - takhle ho vnimas ty, protoze ti k vice ucelum neslouzi. podtata viceucelovosti (imho)je v tom, ze pepik to pouziva takhle a franta zas k necemu jinymu.
    Takze ty tvoje prirovnani mi vubec nesedej, spis byhc to prirovnal k televizi, asi takova to byla zmena. s radiama si sveho casu hrali taky hlavne freakove (i tuhle dobu matne pamatuju, nez se zeptas:), ale tv prinesla socialisticke vysilani takrka do kazdy rodiny. Pro mnoho lidi byl fbook, ac je to smutny, vlastne prvni veci, kvuli ktere uznali, ze je ten internet k necemu dobrej. Do ty doby porizovali pocitace kvuli ucetnictvi a hram, maily je vubec nezajimaly a icq bylo tehcnologickou vymozenosti mladejch, ktery rozumej pocitacum.
    Zastarat FB samozrejme muze - o tom se nepru. Ale tvoje vize odlivu uzivatelu mi prijde dost vymyslena - me osobne kolonka pratele neubyva, naopak porad roste.
    zduvodneni, ze tam lidi jen cekaj kdo si je prida - to mas mozna takhle ty, ale nemuzes to zevseobecnovat.
    G+ zpusobi nejakej minoritni odliv, protoze ty lidi, co na fb nadavaj ho stejne moc nepouzivaj, tudiz jejich migrace nebude ostatnim tolik vadit. spis se bojim toho, ze budou lidi zkratka liny znova tvorit profil, nahravat fotky apod jen kvuli vagnim vyhodam - a smazanim fb by ztratili celou jednu historii.
    Vsechno co pises o fb odporuje mejm vlatsnim zkusenostem, takze min. v jednom pripade ti to neplati
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERKOTLIK: tak ICQ se jeden čas používalo dost masově... tady je otázka, jak dlouho vůbec jsi na Internetu ty... tedy nějak aktivně a nezávisle, myšleno.

    lidi, kteří používají internet méně než 5 let obvykle mají tendenci odnést si z toho dojem, že "takhle nějak" to vypadalo vždycky a stejně tak to bude vypadat do budoucna.

    Facebook může být brzo prostě stejně zastaralý, jako NMT telefony, FAX, DOSovské PC aplikace, černobílé Macintoshe kdysi používané na DTP, apod.: je to jen hloupá jednoúčelová aplikace napsaná v PHP, a víceméně její popularita se nesla v duchu růstu - lidi byli zvědaví, kdo všechno další se ještě přidá. Ve chvíli, kdy se přidali prakticky všichni, začne být zajímavé sledovat, kdo všechno už odpadl - a opět, ve chvíli kdy odpadne nadkritický počet lidí, tam už nebude co sledovat. Hodnota sítě začne klesat, když na ní některé lidi prostě nepůjde sehnat.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    XCHAOS: podle me to vidis se svejma klapkama na ocich - spoustu lidi nejakej jabber vubec nezajima, vubec by to nedokazali pouzivat. stejne jako icq a tisic dalsich veci.
    fb je komplexni a da se vyuzivat kazdej den jinym zpusobem, coz je presne duvod, proc tam je ten dav.
    podle me to bude naopak, google urve jen geeky a nadsence, ale ne bezny lidi, ktery uz ten fb maj.
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    XCHAOS: oni ho asi vsichni nemaji prirazeneho jako pritele, tim se google+ lisi od facebooku, asi to vsichni z facebooku nepochopili, ale ja si neznameho cloveka urcite nepridam do kruhu pratel :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: email náhodou řeší skoro všechny problémy, kromě jediného: vymezení okruhu lidí, kteří vám smějí psát a ověření jejich autencity.

    bohužel, zrovna tenhle problém se ukázal jako tolik zásadní, že se otevřel prostor pro všechny ty sociální sítě (tedy důvodů je víc, ale tenhle je asi hlavní). e-mail prostě není koncipován tak, aby člověk viděl jen maily od lidí, co ho zajímají (tedy opět: je tam technický prostor to tímhle směrem posunout, ale žádné řešení se neujalo jako obecně známé).

    e-mail byl kdysi cool, ale dnes je to prostě obchodní nástroj. a sociálním sítím se snadno může přihodit to samé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Facebook Blocks Google+ App, Google Removes Twitter From Real Time Search - Slashdot
    http://yro.slashdot.org/story/11/07/05/1313227/Facebook-Blocks-Google-App-Google-Removes-Twitter-From-Real-Time-Search
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Bohužel kromě seznamu, který krok s dobou nedrží asi 10 let. Horší webmail by člověk jen těžko hledal.
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    XCHAOS: njn, ale "googlení" není jediná činnost google... a i u "googlení" se rozhodně nejedná o monopol, ne však v očích obyčejných lidí (i když pokud se nepletu, tak v america, taky nebyl tak výrazný jako u nás)

    jde o to, že email je to řešil špatně a přesto se uchytil a řekl bych, že docela pevně :) ale jelikož budeš zase hned reagovat něčím jiným, tak asi nemá cenu pokračovat :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: no nevím... některé věci jinak než "vygooglením" prostě nenajdeš.

    e-mail ve své době řešil to, že na rozdíl od telefonu a faxu byl zadarmo. dnes lidi vidí, že spam je problém, tedy že kromě základního "zadarmo" chtějí ještě level "zadarmo, a navíc jen od někoho" - tam vznikla určitá mezera na trhu , kterou FB agresivně zaplnil - ale nikde není psané, že to tak zůstane na věky. viz zase .doc vs. .pdf - a další podobné případy.

    např. FB by podle svých podmínek užívání neměl být využíván komerčně - a pokud ho používají firmy, je od nich vybíráno výpalné. tedy může se snadno prosadit cokoliv, co bude méně restriktivní a současně ponechá lidem kontrolu a ochrání je před spamem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam