• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERKOTLIK: nevím, ale já jsem byl xpolm06@vse.cz už snad v roce 1994, nebo kdy (odtud to x v xChaosovi...). a "nezávisle" znamená, že jsem se snažil být online i když mě pak z tý školy vykopli :-) to v té době nebylo úplně snadné... hlavně ne levné.

    nesouhlasím s teorií, že ICQ nebo maily nikoho nezajímaly - maily jsou rozšířené opravdu masově, možná se prostě pohybuješ v jiných kruzích, ale mezi lidma kteří se živí tak či onak duševní činností jsou maily mainstream už deset let. se vším co k tomu patří (že to je nuda).

    některé nápady Facebooku opravdu nejsou špatné - ale lidi skutečně nějak odmítají řešit, že je ta centralizace problém: jsou uhranuti tou fašistickou unifikací designu, že všechno vypadá stejně a pro všechny stejně (to prý amíci pokládali za hlavní výhodu proti chaotickému MySpace, který je oh-so-much nineties...). měl ale chaotická 90tá léta (kdy každý program měl vlastní metaforu uživatelského rozhraní, apod.) přišla svým způsobem svobodná a zábavná. jistě, ten individualismus měl některé nepříjemné vedlejší účinky. nekritizuju, když lidi používají Facebook jako seznamku, nebo tak - jenom je škoda, že nepřemýšlí o tom, jestli by to celé nešlo i jinak..

    připadá mi to jako ve 20.letech v USA - všichni si nadšeně kupovali "osobní" auta - a já bych holt byl mrmlal a remcal bych "ale vždyť to vyrábí jen několik málo firem, které mají skoro monopol... a počkejte, až se objeví smog, doprvní zácpy a pokuty za parkování". ("Facebookové zácpy" podle budou realitou už brzo - tzn. znehodnecení nějaké události díky přílišné popularizaci....)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    XCHAOS: hele ja se lognul poprvy na internet na nejaky konferenci v berline v devadestaejch letech, kdy v cr slavnostne objevovali desktop publishing, takze pomerne dost dlouho,mozna dyl nez ty. ale nevim co pro tebe znamena aktivne a nezavisle:))

    prave ze fb neni ejdnoucelovej - takhle ho vnimas ty, protoze ti k vice ucelum neslouzi. podtata viceucelovosti (imho)je v tom, ze pepik to pouziva takhle a franta zas k necemu jinymu.
    Takze ty tvoje prirovnani mi vubec nesedej, spis byhc to prirovnal k televizi, asi takova to byla zmena. s radiama si sveho casu hrali taky hlavne freakove (i tuhle dobu matne pamatuju, nez se zeptas:), ale tv prinesla socialisticke vysilani takrka do kazdy rodiny. Pro mnoho lidi byl fbook, ac je to smutny, vlastne prvni veci, kvuli ktere uznali, ze je ten internet k necemu dobrej. Do ty doby porizovali pocitace kvuli ucetnictvi a hram, maily je vubec nezajimaly a icq bylo tehcnologickou vymozenosti mladejch, ktery rozumej pocitacum.
    Zastarat FB samozrejme muze - o tom se nepru. Ale tvoje vize odlivu uzivatelu mi prijde dost vymyslena - me osobne kolonka pratele neubyva, naopak porad roste.
    zduvodneni, ze tam lidi jen cekaj kdo si je prida - to mas mozna takhle ty, ale nemuzes to zevseobecnovat.
    G+ zpusobi nejakej minoritni odliv, protoze ty lidi, co na fb nadavaj ho stejne moc nepouzivaj, tudiz jejich migrace nebude ostatnim tolik vadit. spis se bojim toho, ze budou lidi zkratka liny znova tvorit profil, nahravat fotky apod jen kvuli vagnim vyhodam - a smazanim fb by ztratili celou jednu historii.
    Vsechno co pises o fb odporuje mejm vlatsnim zkusenostem, takze min. v jednom pripade ti to neplati
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERKOTLIK: tak ICQ se jeden čas používalo dost masově... tady je otázka, jak dlouho vůbec jsi na Internetu ty... tedy nějak aktivně a nezávisle, myšleno.

    lidi, kteří používají internet méně než 5 let obvykle mají tendenci odnést si z toho dojem, že "takhle nějak" to vypadalo vždycky a stejně tak to bude vypadat do budoucna.

    Facebook může být brzo prostě stejně zastaralý, jako NMT telefony, FAX, DOSovské PC aplikace, černobílé Macintoshe kdysi používané na DTP, apod.: je to jen hloupá jednoúčelová aplikace napsaná v PHP, a víceméně její popularita se nesla v duchu růstu - lidi byli zvědaví, kdo všechno další se ještě přidá. Ve chvíli, kdy se přidali prakticky všichni, začne být zajímavé sledovat, kdo všechno už odpadl - a opět, ve chvíli kdy odpadne nadkritický počet lidí, tam už nebude co sledovat. Hodnota sítě začne klesat, když na ní některé lidi prostě nepůjde sehnat.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    XCHAOS: podle me to vidis se svejma klapkama na ocich - spoustu lidi nejakej jabber vubec nezajima, vubec by to nedokazali pouzivat. stejne jako icq a tisic dalsich veci.
    fb je komplexni a da se vyuzivat kazdej den jinym zpusobem, coz je presne duvod, proc tam je ten dav.
    podle me to bude naopak, google urve jen geeky a nadsence, ale ne bezny lidi, ktery uz ten fb maj.
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    XCHAOS: oni ho asi vsichni nemaji prirazeneho jako pritele, tim se google+ lisi od facebooku, asi to vsichni z facebooku nepochopili, ale ja si neznameho cloveka urcite nepridam do kruhu pratel :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: email náhodou řeší skoro všechny problémy, kromě jediného: vymezení okruhu lidí, kteří vám smějí psát a ověření jejich autencity.

    bohužel, zrovna tenhle problém se ukázal jako tolik zásadní, že se otevřel prostor pro všechny ty sociální sítě (tedy důvodů je víc, ale tenhle je asi hlavní). e-mail prostě není koncipován tak, aby člověk viděl jen maily od lidí, co ho zajímají (tedy opět: je tam technický prostor to tímhle směrem posunout, ale žádné řešení se neujalo jako obecně známé).

    e-mail byl kdysi cool, ale dnes je to prostě obchodní nástroj. a sociálním sítím se snadno může přihodit to samé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Facebook Blocks Google+ App, Google Removes Twitter From Real Time Search - Slashdot
    http://yro.slashdot.org/story/11/07/05/1313227/Facebook-Blocks-Google-App-Google-Removes-Twitter-From-Real-Time-Search
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Bohužel kromě seznamu, který krok s dobou nedrží asi 10 let. Horší webmail by člověk jen těžko hledal.
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    XCHAOS: njn, ale "googlení" není jediná činnost google... a i u "googlení" se rozhodně nejedná o monopol, ne však v očích obyčejných lidí (i když pokud se nepletu, tak v america, taky nebyl tak výrazný jako u nás)

    jde o to, že email je to řešil špatně a přesto se uchytil a řekl bych, že docela pevně :) ale jelikož budeš zase hned reagovat něčím jiným, tak asi nemá cenu pokračovat :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: no nevím... některé věci jinak než "vygooglením" prostě nenajdeš.

    e-mail ve své době řešil to, že na rozdíl od telefonu a faxu byl zadarmo. dnes lidi vidí, že spam je problém, tedy že kromě základního "zadarmo" chtějí ještě level "zadarmo, a navíc jen od někoho" - tam vznikla určitá mezera na trhu , kterou FB agresivně zaplnil - ale nikde není psané, že to tak zůstane na věky. viz zase .doc vs. .pdf - a další podobné případy.

    např. FB by podle svých podmínek užívání neměl být využíván komerčně - a pokud ho používají firmy, je od nich vybíráno výpalné. tedy může se snadno prosadit cokoliv, co bude méně restriktivní a současně ponechá lidem kontrolu a ochrání je před spamem.
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    XCHAOS: Zajímavé, lidi co považuji já za "sofistikované konzumenty" se naopak googlu vyhýbají obloukem :))

    Vymýcení lokálních webmailů je poměrně složité, protože Gmail je poměrně mladý... Změna e-mailu není zcela snadná (ačkoliv rozhodně snadnější než třeba změna telefonního čísla). A jelikož lidé nevidí tolikrát @gmail.com kolem sebe, tak si ho nezaloží...

    XCHAOS: Nemyslím si, že by po facebooku dneska pes neštěkl...
    Třeba ten tebou zmíněný email - to je dobrá ukázka uchycení špatného protokolu, opravdu se tedy musí vždy vybrat časem to nejlepší? A je decentralizovaný jabber to nejlepší? A kdo to rozhodne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: je pravda, že lidi mají tendenci "dělat to, co všichni". takže pokud někdo zažene dav do slepé uličky, může ho v ní držet poměrně dlouho.

    ale přesto si ten dav nakonec nějak najde cestu ven. viz moje paralela fax vs. email.

    Facebook je prostě fax: jeden čas to také musel mít každý. dnes po tom pes neštěkne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: pro Google produkty existuje nadšení v kategorii lidí, které bych nazval "sofistikovanými konzumenty". většina populace jsou sice konzumenti, ale většinou nevyžadují tu sofistikovanost, a nemají nejmenší potřebu dělat něco jiného, než většina.

    Gmail nevymýtil lokální webmaily, pouze je donutil držet krok s dobou a inovovat. Stejně tak Google plus spíš donutí ostatní hráče kooperovat. Minimálně vítám, že díky zahrnutí Gtalku uvidím všichni lidi, co mají Gmail account, online u sebe na jabberu :-) (čímž se vrátím obloukem ke svému tvrzení - ano, Google plus je v podstatě jen "jabber a něco navíc k tomu".
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    XCHAOS: Aha, nedošlo ti na co narážím, nevadí :))) Jde čistě o to, že lidem je úplně jedno, jaký protokol to bude, ale kdo jim ho vnutí... Kdyby facebook používal msn, tak budou na msn, kdyby používal eBuddy, tak budou na eBuddy... Centralizovaný, decentralizovaný...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: není to nesmysl. jabber je protokol, ne aplikace.

    Internet byl původně o tom, že už nebylo podstatné, kterou aplikaci kdo používá - lidi propojily jednotné protokoly a otevřené datové formáty. dnes to vypadá jako samozřejmost - ale třeba před 10 lety nešlo .doc otevřít skoro nikde, .gif byl patentovaný formát... dnes je slušnost poslat .pdf přílohu a ne .doc a většina firem to automaticky respektuje. (pravda - ani .pdf není zcela ideální, ale aspoň ho lze otevřít bez rozdílu instalované verze čehosi,apod.)

    a pokud by někdo posílal dokumenty faxem místo e-mailem, tak si všichni budou ťukat na čelo.

    posuv od ICQ/Facebooku k Jabberu je stejně přirozený, jako posun od faxu k e-mailu nebo od .doc k .pdf .... dnes to dělají jen early adopters, ale za pár let to prostě bude běžné.
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    XCHAOS: Potenciál to určitě má, spousta lidí letí na to, že něco je produkt Google, tedy dokonalý a bezchybný...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEKKIT: to je velká otázka, jestli se z toho stane taková módní vlna.

    Spousta lidí vnímá FB jako svého druhu "seznamku"... ale současně, nikdo se nechce seznamovat s geeky, že :-) těch už mají všichni plné zuby ze svého okolí.

    Z mých vlastních zkušeností třeba v .cz má 10x víc lidí e-mail na Seznamu (vč. některé z těch převzatých domén, email.cz apod.) než na gmailu. Lidé mají skutečně obrovskou tendenci "jít s davem".

    otázka je, k čemu by mě proboha mělo být dobré komunikovat s někým z toho davu ? (teda diskutabilně - pokud bych se jim nesnažil náhodou něco prodat)
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    XCHAOS: Já si jen stojím za tím, že výrok "nakonec lidem dojde, že smysl dává jen jabber, který je decentralizovaný" je nesmysl...

    IT se vyvíjí obrovskou rychlostí, lidská blbost a ignorance je ovšem neměnná, nic s ní neuděláš, jen se postupem času víc a víc projevuje (jak jinak než díky IT :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: ty jo, ale stejný argument bylo možné použít před 15 lety o celém Internetu :-) chápej - tehdy byli online taky jen lidi "pohybující se v IT".

    doufám, že se shodneme, že považovat dnešní stav za statický a neměnný by byla obrovská iluze: špičkové technologie se jednak objevují ze dne na den, a jednak podléhají módním trendům.

    Facebook může "vyjít z módy" stejně snadno, jako se do ní dostal. Historie IT, PC i Internetu je tvořena různými módními vlnami, které se objevovaly a mizely. Ale zatímco program který "vyšel z módy" může být diskutabilně pro někoho užitečný i s odstpem času - tak pro sociální síť je pochopitelně katastrofa, pokud "vyjde s módy": kromě udržování kontaktu s lidmi totiž nemá skoro žádnou funkčnost - pokud jí lidé opustí, tak je odsouzena k zániku.
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    KEDRIGERN: A pokud nebudeš na facebooku, tak je budeš kontaktovat jak? :)) Přes email?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam