• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONFotografie z vesmíru a kosmonautiky +videa
    FURAN
    FURAN --- ---
    VIRGO: Nestačí obyčejný image stacking? Dá se průměrovat třeba milion+ snímků?
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    GREGI: jasne, ja to moc nepobral tenkrat, on nerikal, ze to pouziva,
    ale mluvil o tom principu, zkusim dohledat, ale je to uz par let...
    GREGI
    GREGI --- ---
    VIRGO: ja myslel ze ta ad.opt. se dela jen na velky teleskopy do hvezdaren:))
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    GREGI: nedari se mi dohledat jeden stary zdroj, tenkrat jsem to moc nepobral,
    ale o necem ve smyslu ad. optiky rikal, ale uz si to nepamatuju. Kazdopadne je to blazen...:)
    GREGI
    GREGI --- ---
    VIRGO: uff to musi mit nejakou adaptivni optiku ne aby tohle vyfotil ze zeme... nechapu
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    detail zade Discovery:
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    VIRGO: To je _neuveritelny_ :) Ve volny chvili se asi stanu jeho fanouskem :D
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    ADMIX: ty moje vyrechtany smajly byly proto, ze pred par hodinama psal typek,
    ze kdyby neznal fakta, hadal by se po netu, ze je to snimany z mesicni orbity :))
    (i kdyz teda zatim jsem nikdy nevidel rozliseni tohoto druhu z umeleho telesa)
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Zaber z leveho NavCamu - panorama cesty, kterou absolvovala Curiosity z mista prvnich vyzkumu -
    oblasti Glenelg smerem k budoucimu cili Mt. Sharp.

VIRGO
    VIRGO --- ---
    ADMIX: :))
    heh, pane, jde, protoze Thierry neopustil povrch tyhle planety, cimz jsem si takrka stejne jist,
    jako autorstvim jeho fotek. Ale on patri mezi nejlepsi nejen proto, ze ma dokonale zmaknute
    techniky jak naberu, tak post-zpracovani, ale mmjn tim, ze jezdi po cele planete na mista,
    kde jsou nejlepsi podminky a seeing. Tomu magorovi je UPLNE jedno, jestli je to v hloubi
    jihoamerickyho pralesa, nebo na pustem kamennem vybezku nekde na Zelandu, protoze jen
    tam jsou nejlepsi podminky pro zachyceni telesa/ukazu a tam on proste v urceny cas je.
    Hotovo dvacet.. :)

Jen jednou (uz davneji tomu) jsem v nejakym astroweb clanku pocitil naznak toho, ze si trochu
    postezoval: kdyz neco fotil v minus 50 pod nulou a nejen ze se uz vysirala technika, ale i on...
    Fakt je to blazen. Ja to predtim nepsal nahodou. Ty jeho zkusenosti za ty roky - tyvole
    na tri astrofoto bible by to asi dalo. :D
    V jeho pripade uz ani nevim, jestli je to AF amater, publikuje, jeho snimky prebiraji agentury,
    netusim...
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    VIRGO: Co to kurva, to je foceny ze Zeme?! Takhle cistou a detailni fotku snad nejde pres atmosferu udelat ne?
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Ja to rikam porad...Thierry Legault je proste jeden z nejvetsich blaznu, co maj volnej
    pohyb po povrchu nasi planety, ma neuveritelne nadobicko, jeste vetsi know-how, zkratka
    ma poklona, co dodat...
    asi nejmladsi novoluni, zachycene kdy na astrofotografii. Jedna z jeho poslednich praci.
    Foceno 8/7/13

a dva starsi, ale masakrozni detaily:

VIRGO
    VIRGO --- ---
    5.6k Saturn Cassini Photographic Animation - First 1 minute of footage from In Saturn's Rings
    http://vimeo.com/11386048#

VIRGO
    VIRGO --- ---
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    ATOMIKS: ja taky ne. objevilo se to na G+, ale pro tebe jsem to dohledal :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    VIRGO: jelito kompozit, tak proč se to jmenuje nečekaný objekt v záběru? .o) ... //fb nemám
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Astronomove Nick Howes a Ernesto Guido z observatore Remanzacco potvrdili, ze se jim
    podarilo zamerit a poridit snimky Herschelova dalekohledu (k nemuz byl finalni termi-
    nacni prikaz odeslan 17.6.), jez zvolna opousti svou drahu na L2. K pozorovani pou-
    zili dvoumetrovy Faulkes Telescope na severu Havajskych ostrovu. Koordinaty sice od
    JPL dostali, bylo vsak nutno provest spoustu vypoctu, protoze vlivem tlaku slunecniho
    zareni se Herschel odchylil ze sveho orbitu kolem L2. Oba astronomove meli vytipovany
    dokonce tri oblasti mozneho vyskytu - tu sledovali ze tri dalekohledu a pomohla i
    nahoda: Na miste prvnich koordinat nenasli nic, destove prehanky nucene ukoncili po-
    zorovani na tretim dalekohledu, tak se zamerili na cislo dve a po nezbytnych obraz.
    korekcich a asi pulhodinove (jak sami popisuji) zoufale a horecne debate se shodli,
    ze se jim podarilo Herschel najit. Pozorovani konzultovali a overovali u astronomu
    v Kittpeaku a vysledky zaslali do Minor Planet Center - pracoviste monitorujiciho
    a katalogizujiciho pohyb blizkozemnich teles slun. soustavy. Pomohou totiz zpresnovat
    pozorovani techto objektu a zaroven vylouci riziko zameny s asteroidem v budoucnu.
    Hluboka poklona! Kdyz si predstavime tu vzdalenost, ne uplne presnou drahu a slabou magnitudu...

Closing views of an icon / Space Science / Our Activities / ESA
    http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Closing_views_of_an_icon

VIRGO
    VIRGO --- ---
    ATOMIKS: helejte pane, vypnete nekdy ten fotosop a bezte na prochazku.. :-)
    Je to kompozit samozrejme a jeste pres filtr, nemuzes se dnes upnout na jednu vec
    a dle ni hodnotit vsechna dalsi fota, teda pokud neslo o for z tvy strany... :]
    https://www.facebook.com/photo.php?v=10200168915925950&l=8516638168364420992
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200168805203182&set=gm.615738281770853&type=1&theater
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    VIRGO: fake, to letadlo nemá tepelnou stopu
    http://pileofphotos.com/pics/pic_001338001182739400.jpg
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Skvrna 1777 a necekany objekt v zaberu:

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam