• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    IF_
    IF_ --- ---
    LOVETHIEF: Tak to s tema vorechama me vytaci jeste vic nez to zradlo. Jasne, nejlepsi je nekontrolovatelne mnozit aby meli plny ordinace asi:/
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    VERCA_ZABA: slecna mi tvrdila, ze ho to jen zatezuje a zivi kvasinky a proto mame furt zanety usi a exem, ze to tim vlastne zivim a ze pro psa to neni prirozene atd. Je k tomu takova sektarska fb skupina https://www.facebook.com/groups/181564771973789/?fref=ts
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    NICKIE: no a kde ti psi ale seženou ty vitaminy, co maj ze zeleniny?:)
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    VERCA_ZABA: Aha, tak prey model, pardon. To se krmi pouze masem, kostma a vnitrnostma a nicim jinym..
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    NICKIE: co je pray model?
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    Kdyz se to tu tak probira, tak co si myslite o pray modelu? Byla jsem presvedcovana jednou slecnou, ze psum zeleninou nicim zdravi..
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ja nevim, jsem z toho rozpacita - chapu nazor jedny moji bejvaly vetky, ze barfovani nevidi moc rada, bo je spousta lidi, co jsou schopny psovi rvat jen kureci prsa x mesicu v kuse. Tohle beru, ackoli si myslim (dle jejich jinejch reakci), ze o barfu taky vedela velky kulovy. Ale protoze vedela, ze sem zodpovednej majitel, ze o tom neco vim, tak me nechala bejt. U tyhle mlady me to taky prekvapilo, fakt bych cekala, ze se vet bude snazit o ty problematice aspon neco nacist, popovida si s klientelou a tak.. a vono hovno:( Je to smutny...
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    LOVETHIEF: hele, ale ten popis s resenim fakt na bigla sedi :D
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    MATHEA: Ty jo, sem rada, ze znam i informovany veterinare. Onehda nam davala vetka pro starou jozevcici navrhy na jaterni dietu - ne jen znacky granuli, ale i pekne vypsanou prirodni verzi.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    MATHEA: To je fakt.. nase veterinarka se me na to taky vzdycky vyptava, protoze to nezna...ale zajima se a pta se me a rika jaky tam ma psy a jestli myslim, ze by to maso pro ne slo.. a zajimaj ji vsechny nase vysledky a obcas mi okopiruje clanek o Barfu z veterinarniho magazinu.. ale ta je starsi a navic z Ukrajiny, tak sem si rikala, ze se to tam asi na skole nebere.. ale u mladejch holek na klinikach me to prekvapilo..
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    LOVETHIEF: uuuuf, já bych asi na to nechodila.. já se taky se svoji částí rodiny z vesnice bavit nemůžu.. protože když sem minule přišla, přišla těhotná kočka a teta říká: achjo, ona zase čeká mladý, to je budu muset utopit.. tak já naní jako proč, proč ji nenechá vykastrovat. a ona: to by pak nechytala myši, to radši budu dvakrát ročně topit koťata.. a to sem šla do vrtul, nadechovala sem se, jak jí vyřvu, ale máme mě dloubala do žeber, že s takovejma lidma nemá cenu se vůbec dohadovat. to sou lidi, co prostě radši topí koťata, koťata dávaj do děr na výcvik svých jezevčíků, který je roztrhaj, feny se nekastrujou, páč maj mít štěňata a když je štěňat moc, tak je strejda picne pistolí.. no, stydím se za ně, když to takhle říkám.


    MATHEA: a jinak je ta doktorka normální?:) já fakt nechápu, jak takokvou základní věc jako stravování ty vetové neznaj.. dyk za kým máš jít s tím, že chceš, aby pes byl zdravej, jedl zdravě a tohle..
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    VERCA_ZABA: no, ja tak nejak doufala, ze se v tyhle dobe uz ucej ponekud pokrokovejsi veci (minimalne co se rakoviny u fen tyce).
    Povim vam, rodinny oslavy jsou nekdy fakt o nervy, to se tam kolikrat zhadame komplet vsichni, coz nikdy nebejvalo zrovna umeni, ale driv se trhaly obcanky hlavne kvuli politice, ale ted i kvuli "kazda fenecka si zaslouzi mit aspon jednou stenatka a kor, kdyz pak nebude mit ty rakoviny...".
    Ja mam vubec pocit, ze jsem nejakej mimozemstan. Jedna vetev s chytrou skoroveterinarkou, z druhy vetve se rozpovida zase strejc. A ze "no jo, mladi si taky poridili stene, takovyho toho roztomilyho.... no, jak to ma ty fleky.... bigla! Ale nastesti uz ho dali pryc.".
    Prej ze hrozne zlobil a oni uz tak maji dve maly deti, tak to bylo desny. Pes jim utikal, poprvy ho nasli, podruhy si do nej jeli do utulku a potreti.... to uz nechali tak, to uz se po nem neshaneli.
    Pohodicka.
    Vzdycky chodim z takovejch seslosti nasrana jak mrachy. A vozrala, protoze to se neda.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Nom, jakobyste to tu neresili:D Byla jsem na skok na veterine pro Euthyrox.. Mlada doktorka, je primova, vi ze jsem krmila masem. Ptala se me na to, jestli jsem krmila kureci kosti, tak rikam ze jo, ze vic jak sest let naprosto bez problemu - cely kurata, skelety, stehna, kridla, krky.. A ona ze ja bych ji teda moc nepodporila, ze tam mela slecnu se psem s travicima potizema na barfu a ze ji doktorka zrazovala od krmeni kurecich kosti, ze se prece stipou. Rekla sem ji, ze za tu dobu co barfuju, sem neslysela o nikom, jehoz pes by mel perforovany strevo syrovou drubezi kosti a ze me naopak zajima, zda ty pripady perforace jsou zpusobeny syrovejma nebo tepelne upravenejma kostma. To ze nevi, ze se zacne teda ptat. Pak dodala, ze se o barf nezajima a nebude, bo vlastniho psa ted ani nema a ze granule jsou jednodussi a tak. Je mi z toho fakt smutno, i veterinari by proste meli sledovat novy trendy a vzdelavat se. No nic, to jen takovej povzdech.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    a ze jsou jenom zlobovany granulema..
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    LOVETHIEF: to si děláš srandu ne? já myslela, ze vetove jsou docela chytří a rozumní lide..
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    CAMELLA: moje sestrenka studujici veterinu v Brne je chytra jak radio, ve skole je ucej, ze sestavit vyhovujici barf jidelnicek je minimalne tak slozity jako sestavit atomovou bombu, takze nejlepsi je krmit granulema. A jako prevence rakoviny je nejlepsi, kdyz bude mit jednou stenata, ze pak se to riziko snizuje jenom na mizivy procento. A ze vseho nejhorsi jsou papiraci, protoze ti trpej nejvic vsemoznejma chorobama (nerozeznava moc rozdil mezi chovatelem a "chovatelem" = mnozitelem), kdezto orisci, ti jsou nejlepsi a nejzdravejsi a pochopitelne nejchytrejsi a jejich familia hleda zenicha pro jejich petiletou fenu (mix russla, bigla, jezevcika a buhviceho).
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    NICKIE: Ja treba velky fene, hltavce, nemuzu dat kridla - ani kureci, ani krky apod. V lepsim pripade jednou kousne a spolkne. Pak to v kuse bud vykadi nebo vyblije. Je mi to lito, ale z kosti ji davam uz jen masity kureci skelety.
    Pokud je pes estet a rozzvyka vse dukladne, proc ne. U hltavcu holt je situace jina a nez riskovat potize, prispusobim jidelnicek.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    no, ono taky učit se tyhle věci ve škole - my taky brali výživu psa v Kynologii, jakej poměr mají mít správný granule... ono když tu knížku sponzoruje Brit, tak jaký asi může mít složení:)

    to je stejný, jako když na předmětu Chov hospodářských zvířat ti profesor cpe, že krávě je ve stáji dobře, že pastvu nepotřebuje, slunce nepotřebuje, protože má přece profi žárovky, nejlepší klimatizaci, přísun toho správně namixovanýho žrádla atd.. ale to už odbočuju:)
    IF_
    IF_ --- ---
    CAMELLA: Muj spoluzak z gymplu je veterinar a pomahala jsem mu s vycvikem jeho psa, o motivaci apod. vecech nevedel zhola nic. To me taky prekvapilo...i kdyz veterinar to proste nepotrebuje no.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    CAMELLA: me to prave u mladejch doktorek v mym veku vzdycky prekvapi..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam