• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HANOUCH: no to se ani nedivim..
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    PALEONTOLOG: jsem pri sve poruse pozornosti cetl misto vysetrenej/vytrenej a vubec mi to neprislo divny :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: zdravej clovek je jen spatne vysetrenej. Jak pises, dokud funguje a nema problemy, radsi nestourat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALKYRA: asi tušíš, že sebeidentifikace v nějaké diagnoze na internetu je volovina. Pokud máš problémy, tak to řeš s psychiatrem a neurologem, pokud nemáš problémy tak není třeba hledat diagnozu,
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: odlišný neurologický mechanismus.
    A že některé projevy můžou vypadat podobně. Ale na poruchy pozornosti často pomáhají stimulanty, po kterých se člověk zklidní. Mánii stimulanty rozjedou do vyšších otáček.

    Jestli si dobře pamatuju, tak deprese u poruch pozornosti jsou častější než u běžné populace, na to jak je to s mánií se zkusím mrknout.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: otazka je, jak tlusta je mezi adhd a touhle hypomanii delici cara, kdyz jde o cloveka, ktery ma add. proste jestli to h neni vlastne taky hypomanie. to mi pripomina, jak se manzela v blazinci ptali "a to vas vzdycky takhle vita?", i kdyz jsem zrovna byla utlumena antipsychotikama a muze jsem poslala po pul hodine domu, protoze jsem usinala vsede. presto jim to prislo jako manie, nechapu.
    SARGO
    SARGO --- ---
    HANOUCH: Motivace mi dlouho nechyběla (a nikdo mi neřekl, že by to snad nemuselo jít - ono proč taky, za mých mladých let se neproblémová osoba ženského pohlaví s takovou diagnózou nepotkala ani z rychlíku :-D), jenže vložená energie zcela neodpovídala výsledkům, takže už se dávno nesnažím. Co nutně potřebuju, tím se prokoušu, pro zábavu mi to ale nestojí za to. Žít v jiném prostředí je přeci jenom z docela jiného ranku :-))
    Je to ale zajímavé, co píšeš - syn je klasický hyperáč a ve škole zatím problém není, naopak. On má ale teda úžasnou paměť (tu rozhodně ne po mně :-)) a manžel je na jazyky vyslovený talent, takže kdo ví, co se v něm všechno potkalo. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak tedy genetičtí šťastlivci si mohou vylosovat hypomanii bez depresí a bez velkých úletů do opravdu manických stavů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: jasně - tak nějak člověku zůstane takové to co maj malé děti. Když jsou přetažené, tak se rozjedou. Všemi směry ;-)

    Ale pokud by to znamenalo nejíst, nespat a jet jako motorová myš, tak bych si tipla že za to budou moci neurotransmitery a jiná neurochemie (poruchy nálady), než odlišné zadrátování (poruchy pozornosti).
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    SARGO: Ano ano je to o motivaci Kdyz mi v 90tkach diagnostikovali LMD tak matce tehdy rekli ze se asi nikdy nenaucim cizi jazyk. Takze jsem celou stredni na jazyky z vysoka kaslal, s myslenkou, ze se to stejne nemuzu nikdy naucit a spokojil se se 4kama. Pak jsem odjel pracovat do zahranici, kde jsem nakonec zustal natrvalo a dnes mluvim anglicky na bilingivni urovni, protoze musim :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA:
    ZUZKAOU: ještě tedy únava a zrychlenost, tedy na první pohled přebytek energie, spolu nemusí být v rozporu.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Perlička na pobavení: sťala mě chřipečka, mozek na půl plynu, ani číst nešlo. Pak nastala fáze "aspoň koukat na seriály" a zjistila jsem, že čtu anglicky mnohem líp než normálně, a honem jsem skoukla všechno, co nemá český titulky :-D U knižních textů to fungovalo taky (jen mi jaksi neměl kdo držet knížku před očima :-)). A pak se chřipečka zase o kousek zlepšila - a angličtina je na obvyklé míře. Zjevně musím být tak moc zpomalená, abych neměla žádné postranní myšlénky a skutečně musela číst, a ne (jako to dělám česky) text vnímat jako celek, což v cizím jazyce prostě nefunguje.
    Musím přiznat, že mě dosud nenapadlo, že moje chronická neschopnost naučit se dobře anglicky je z ryzí nepozornosti. Bylo to ale docela motivující - někde uvnitř to všechno je! :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALKYRA: ehm, adhd neznamená neustálý příliv energie - naopak spíš se s ní blbě hospodaří jednu chvíli moc a pak dojde. Pokud jede někdo nonstop v kuse a bez drog, tak je potřeba prozkoumat ještě manické rybníčky, ne poruchy pozornosti.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    Ha nas tu, ale je. Pridavam mezi sledovane :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAJKA: super, ale na to jsem mel zpivajici kone :D
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Znáte toto? Ambientní zvuky na pozadí, déš't, ptáci, můžete si tam zapnout / vypnout co potřeba. Boží!
    A Soft Murmur
    https://asoftmurmur.com
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    POZITRON: hele jde :) jen nesmis porad ocekavat vedecky relevantni vysledky z nyxacke diskuzičky :) představu si člověk udělá - nehledě na frekvenci, granularitu atd těch reakcí, nehlede na to, jestli je to vyhození noťasu z okna, nebo prásknutím hrníčku je to docela binární otázka. Buď se ti něco takovýho děje, nebo ne :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Já jednou v afektu zasekl nůž do podlahy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    hele takhle, třeba jedna nejmenovaná adhd pozitivní nyxačka hodila v afektu z 5. patra na chodník židli, vyprávěl to její ex. a prostě je mi zatěžko na tu anketu odpovídat, když se podobný scény takhle hodily do jednoho pytle se scénama zcela neškodnejma. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: no já jsem během soužití s rodičema zažila máminy hysteráky a pro mě osobně je příležitostný rozbití hrnečku proti tomu nic. rozdíl asi jako 100 a 1.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam