• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ANICASE: úplně ne, ale s pár koučema jsem se "obchodně" setkal v rámci různých firemních akcích. Problém je, že je to hrozná divočina. Sdružují se do všech možných asociací, často pochybných a nemáš moc jak poznat, jestli je ta která organizace je solidní, nebo totální úlet. Ale každej má štos certifikátů.

    Velmi mnoho koučů (řekl bych většina, ale je to dojem) jsou prostě šarlatáni. Někteří prostě dělají nějakou metodu, které věří... ale moc víc než ta víra za tím není. Stejně tak si můžeš chodit pro radu za farářem a asi to i vyjde levněji. Pak je spousta koučů, co tě budou nutit dělat nějaký tanečky a řešit nesmysly v naději, že pak přijdeš na něco, co ti funguje. Což neni špatný, ale je to více méně o náhodě (a třeba já si tohle v podstatě dělám sám). Pak jsou ti, kteří vědí, co dělají a ti se většinou zaměřují na nějaké úzké spektrum (třeba stress management) a mají tendenci věci i vyřešit. V tom úzkém spektru. Ne že ti pomůžou najít cestu k tvému nejlepšímu já - to bych řekl dělají především ti šarlatáni.

    No a samozřejmě jsou i vykukové, co se tě prostě budou snažit odrbat trvale udržitelnou terapií, nebo pojedou vysloveně ezo praktiky. Takže důležitá otázka asi není, jestli to zkusit, ale s kým.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: to ne, tak to neni, i kdyz se to mozna nabizi. :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: kolegině nechce, abys toho moc udělala, protože pak by na ní šéf přišel, ať taky přidá. To je celý :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Kolegyne mi rekla, ze litam jak splasena a nekolikrat denne mi rika "v klidu, nespechej", odpocin si a podobne. Ke konci pracovni doby dokonce "prosim te sedni si, odpocivej" a tak. Chodim po temer 1,5 rocni pauze na 1 az 2 dny v tydnu do prace a jeste si na me asi nezvykla. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANICASE: to mas dobry tedy, ja jsem pri nevyspani naopak vygumovana. :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ANICASE: za mě je to určitě druhá možnost :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HANOUCH: no to se ani nedivim..
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    PALEONTOLOG: jsem pri sve poruse pozornosti cetl misto vysetrenej/vytrenej a vubec mi to neprislo divny :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: zdravej clovek je jen spatne vysetrenej. Jak pises, dokud funguje a nema problemy, radsi nestourat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALKYRA: asi tušíš, že sebeidentifikace v nějaké diagnoze na internetu je volovina. Pokud máš problémy, tak to řeš s psychiatrem a neurologem, pokud nemáš problémy tak není třeba hledat diagnozu,
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: odlišný neurologický mechanismus.
    A že některé projevy můžou vypadat podobně. Ale na poruchy pozornosti často pomáhají stimulanty, po kterých se člověk zklidní. Mánii stimulanty rozjedou do vyšších otáček.

    Jestli si dobře pamatuju, tak deprese u poruch pozornosti jsou častější než u běžné populace, na to jak je to s mánií se zkusím mrknout.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: otazka je, jak tlusta je mezi adhd a touhle hypomanii delici cara, kdyz jde o cloveka, ktery ma add. proste jestli to h neni vlastne taky hypomanie. to mi pripomina, jak se manzela v blazinci ptali "a to vas vzdycky takhle vita?", i kdyz jsem zrovna byla utlumena antipsychotikama a muze jsem poslala po pul hodine domu, protoze jsem usinala vsede. presto jim to prislo jako manie, nechapu.
    SARGO
    SARGO --- ---
    HANOUCH: Motivace mi dlouho nechyběla (a nikdo mi neřekl, že by to snad nemuselo jít - ono proč taky, za mých mladých let se neproblémová osoba ženského pohlaví s takovou diagnózou nepotkala ani z rychlíku :-D), jenže vložená energie zcela neodpovídala výsledkům, takže už se dávno nesnažím. Co nutně potřebuju, tím se prokoušu, pro zábavu mi to ale nestojí za to. Žít v jiném prostředí je přeci jenom z docela jiného ranku :-))
    Je to ale zajímavé, co píšeš - syn je klasický hyperáč a ve škole zatím problém není, naopak. On má ale teda úžasnou paměť (tu rozhodně ne po mně :-)) a manžel je na jazyky vyslovený talent, takže kdo ví, co se v něm všechno potkalo. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak tedy genetičtí šťastlivci si mohou vylosovat hypomanii bez depresí a bez velkých úletů do opravdu manických stavů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: jasně - tak nějak člověku zůstane takové to co maj malé děti. Když jsou přetažené, tak se rozjedou. Všemi směry ;-)

    Ale pokud by to znamenalo nejíst, nespat a jet jako motorová myš, tak bych si tipla že za to budou moci neurotransmitery a jiná neurochemie (poruchy nálady), než odlišné zadrátování (poruchy pozornosti).
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    SARGO: Ano ano je to o motivaci Kdyz mi v 90tkach diagnostikovali LMD tak matce tehdy rekli ze se asi nikdy nenaucim cizi jazyk. Takze jsem celou stredni na jazyky z vysoka kaslal, s myslenkou, ze se to stejne nemuzu nikdy naucit a spokojil se se 4kama. Pak jsem odjel pracovat do zahranici, kde jsem nakonec zustal natrvalo a dnes mluvim anglicky na bilingivni urovni, protoze musim :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA:
    ZUZKAOU: ještě tedy únava a zrychlenost, tedy na první pohled přebytek energie, spolu nemusí být v rozporu.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Perlička na pobavení: sťala mě chřipečka, mozek na půl plynu, ani číst nešlo. Pak nastala fáze "aspoň koukat na seriály" a zjistila jsem, že čtu anglicky mnohem líp než normálně, a honem jsem skoukla všechno, co nemá český titulky :-D U knižních textů to fungovalo taky (jen mi jaksi neměl kdo držet knížku před očima :-)). A pak se chřipečka zase o kousek zlepšila - a angličtina je na obvyklé míře. Zjevně musím být tak moc zpomalená, abych neměla žádné postranní myšlénky a skutečně musela číst, a ne (jako to dělám česky) text vnímat jako celek, což v cizím jazyce prostě nefunguje.
    Musím přiznat, že mě dosud nenapadlo, že moje chronická neschopnost naučit se dobře anglicky je z ryzí nepozornosti. Bylo to ale docela motivující - někde uvnitř to všechno je! :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALKYRA: ehm, adhd neznamená neustálý příliv energie - naopak spíš se s ní blbě hospodaří jednu chvíli moc a pak dojde. Pokud jede někdo nonstop v kuse a bez drog, tak je potřeba prozkoumat ještě manické rybníčky, ne poruchy pozornosti.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    Ha nas tu, ale je. Pridavam mezi sledovane :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam