• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    BALAENA: To je velmi důležitá informace, děkuji!***
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    Na migrény teď přicházejí Ajovy (fremanezumab) a Aimovig (erenumab), zatím mají registraci, ale nemají stanovenou úhradu pojišťovny. Je otázka, jestli se to bude moct podávat třeba zrovna se Stratterou (a taky kolik to bude stát atd.). Ale rozhodně stojí za to hodit řeč s neurologem a psychiatrem
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ECLECTICA: Tak já to nějak zkusím vymyslet, díky! Moc se mi do toho nechce, páč je s tím očividně strašná práce. Ale musí se to udělat, protože já už další nervy se ségrou nezvládnu :-)))
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ECLECTICA: Aha tak když ti nejvíc vadí zombie stav, tak by ti asi ergotamin stejně moc nevyhovoval. Já jsem byla ochotná dát pravé oko, ruku a nohu, jen aby to přestalo bolet a být zombíkem mi nevadilo ;-D Ale mně se to časem dost uklidnilo a taky jsem nikdy neměla tu migrénovou kocovinu moc dlouhou, tak max den. Možná bude ten venflaxin nejlepší, tak držím palce!*
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOLLUCHA: můžeš to klidně i sama opravit a odkázat se na zdroj ;)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOLLUCHA: on mě před těmi migrénami asi chránil te venlafaxin, který se mj.používá jako profylaxe. Pravidelné migrény začaly po vysazení, takže možná pomůže, když se k nmu v malých dávkách vrátím.
    Samotné bolesti hlavy bych hodnotila spíš jako střední, nausea se taky dá docela vydržet. Ale nejhorší je ten stav po, kdy si tak 2-3 dny připadám jako zombie. Vůbec mi to nemyslí, nechce se mi s nikám mluvit, nemám na nic náladu, většinu času jen tupě zírám před sebe a paměť mám jak akvarijní rybička.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Jinak jsem po vyčerpávající smskové hádce s mou ségrou, která neschvaluje moje ADHD ani Stratteru, zjistila, že na české wikipedii atomoxetinu je chyba. Píše se tam, že je to stimulat příbuzný amfetaminům. Na anglické je to v pořádku. Co se s tím dá dělat?
    Atomoxetin – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Atomoxetin
    Atomoxetine - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Atomoxetine
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ECLECTICA: To se tebou hluboce soucítím... Migrény jsou peklo :-( Kromě triptanů existuje ještě ergotamin, ale to asi bude s ADčky taky dělat problémy. Pak prý existuje ještě něco, o čem jsem v životě neslyšela. Říkal mi o tom můj psychiatr, ale zapomněla jsem, jak se to jmenuje. Ale na začátku měsice jsme domluvení, že si vyměníme maily, tak se ho na to zeptám.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOIRA: kdyby ta sttattera jen nefungovala, tak by se to dalo zvládnout. S PMS a následně týdenním vyřazením z provozu z důvodu že migrény už to za nějaké vyladění medikace stojí. Akorát antidepresiva se moc nemají kombinovat s triptany na léčbu migrény...
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ECLECTICA: To mám taky, v "jistých" dnech to prostě nefunguje a neudělám nic, jen jsem se s tím naučila počítat. A pak se to zas hodí do normálu. Jinak začínala jsem taky na 40 mg a nikdo se mě na žádnou váhu neptal a efekt se dostavil okamžitě. Došla jsem k 60 a bylo mi ráno tak zle, že silnější jsem nechtěla.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: jenom nechutenství. Akorát mi ale pár dnů v měsíci vůbec nefunguje a co jsem vysadila venlafaxin, začala jsem mít hormonální migrény (prodromy 1 den, migréna 3-4 dny, dojezd v podob naprosto vygumovaného mozku 2-3 dny), takže nevím, jestli to zase nebudu nějak měnit.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: nezadouci ucinky mas ted nejaky? ztrata pocitu hladu, buseni srdce, sucho v ustech?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Jinak musím pochválit všechny, co byli na srazu - nezůstalo tam na mě ani jedno pivo nezaplacené! Jsme skvělí :-*
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Jo tím se to vysvětluje. Jinak ono to asi bude hodně na preferenci doktora, to titrování. Někdo má asi rád když to jde plnou parou. A jiní si s tím raději hrají. Osobně mám raději ten druhý typ, protože jsem dost citlivá na léky a moc velká dávka čehokoli by mi mohla ufouknout hlavu ;-D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: mám 44 kg a beru momentálně 80 mg. Ke stratteře jsem se vrátila po cca jedenapůlleté pauze a začínala jsem na 40 mg, a to jen proto, že jsem současn brala venlafaxin, který může zvyšovat plazmatickou koncentraci strattery, jinak bych šla rovnou na 60 mg.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BALAENA: promin, jasny
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    POZITRON: no a já tě podporuju dalším argumentem
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BALAENA: dyt hned v tom prvnim prispevku sama pisu, jestli se nespletli...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    POZITRON: právě proto sem píšu. pokud dítě kolem 40 kilo začíná na 40 a dospělá osoba, pravděpodobně těžší, by měla začínat na 20, je minimálně jedno z toho nějaký divný
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: mam to, nasla jsem to, psala, ze ma dokonce 80mg a ze se zvazuje navyseni na 100.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BALAENA: mela jsem tehdy 60kg. ne ze bych mela tak dobrou pamet, ale ja jsem to tu tenkrat psala i s vahou. :)
    bude to nejakej informacni sum, s tim zacinanim na 20, protoze treba Eclectika mela podobny davkovani jako ja, pokud si to dobre pamatuju a ta vazi tak 50kg max.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam