• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: tak jistě. Povolení je potřeba v ČR na pojišťovnu. V Thajsku to prostě udělají.

Ale strašně moc odbíháme od diskuze na téma Honzáka už by neměli nikam zvát, když hází líbivá klišé místo odborných inforamcí o čemkoli.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: u operace zalezi kolik mas penez a do jake zeme se objednas.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: no ne. A u ftm hormony uz nejsou moc zvratne. Hlas to zmeni velmi rychle.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: Hormony jsou vratné.
    Operace nevím, jak ryhle lze dosáhnout svolení. Žila jsem v tom, že spíše pracně.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: hormony. A oprace je taky jen o tom, ze reknes "chci" a hotovo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: na hormony nebo na operaci?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: tohle je uplnej mytus. Jde to naopak nebezpecne ruchle a bez velkych potizi. Nevim jak pred plnoletosti, ale po ni to je na jednu navstevu, hlavne u vrzackove a podobnych.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já vím, že teď hodně v médiích vystupue ta osoba, které není s tranzicí spokojená. Jedna. A je hodně slyšet.

O trazici, adhd, autismu a čemkoli by odborníci měli mluvit na základě faktů a současného odborného poznání, ne vykládat v médiích něco, co praktikovali asi tak v roce 85 (nebo nikdy, protože to zaměření neměli) , od roku 2000 nic nového nesledují a sedí v důchodu a jen se občas nechají zvát do médií. Honzák je mluvící hlava už roky, nechápu, že ho někdo někam zve.

A nehejtuju stáří, sama hodně sleduju psychiatra (z jiného oboru), kterému je taky přes 80 a má co říci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: opravdu na to existují odborníci a takové rozhodnutí nepadne za měsíc.
    A nemusí se na operaci. Jen ti lidi potřebují svolení s preskripcí hormonů a změnou občanky (na to nám teda zatím strašně kulhá legislativa, na ot jméno a občanku, ale to je na delší diskuzi). Takže to je víceméně vratné. Můžou mít od puberty hormony a pro operaci se rozhodnout ve 20, ve 30 nebo nikdy.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: Hele tohle je fakt strašně dvousečné. Já dokážu pochopit ty, kteří jsou kvůli tomu nešťastní, ale kolik na ně může připadat těch, co jsou jen v pubertálním zmatku? Tohle je prostě těžké, já jsem jen opravdu neskonale vděčná, že ani jedno dítě žádnou genderovou nejistotu nepociťuje ani nevykazuje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ELLIE: pokud si je člověk jistý (a je pořádně vyšetřený a prošel rukama odborníků), že je jiného pohlaví a chce tranzici už s nástupem puberty nebo v jejím průběhu, je ta proměna nejúspěšnější. Na dořešení situace lze pomocí léků nástup puberty oddálit, v podstatě bez významných rizik.

Odsouváním tranzice ti, co jsou si jistí třeba ve 13, strašně trpí, protože vědí, že se vyvíjejí v to, co nechtějí být a že se zmenšuje jejich šance vypadat fakt věrohodně. Platí víc u trans žen. Takže z našeho dospělého pohledu nám přijde hodně moc logické počkat na dospělou zralost, třeba do 21 let, ale není to tak.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Tohle není absolutně černobílý, jako matka puberťáka, která zná jiné matky puberťáků, jsem viděla například to, že holka, co by před dvaceti lety prostě platila za "sportovní typ", případně "je to takovej holkokluk" a nebo "ji kluci ještě nezajímají", se hrozně trápila tím, jestli není náhodou nebinární a měla nebinární období, kvůli kterému udělala rodičům vysvětlující video. Samozřejmě ji to za rok přešlo, asi, když se přestala porovnávat se spolužačkami. Problém je, že na puberťáky je tlak, aby se zaškatulkovali, a nemít nic spešl je obyčejná nuda a pocit, že nikoho nezajímají.
    Kolik tiktokerů najednou dělá, jací jsou hrozní autisti, ADHD má dneska "každej", no a vskutku, i svůj gender řeší děcka zbytečně víc, než by měly. Není fér, že je na ně takový tlak kvůli sockám a nemůžou si dospívat jen s těma běžnýma pubertálníma starostma.

Disclaimer: nejsem transfobní. Dospělým, neurologicky zralým lidem přeju, aby mohli být, kým chtějí být. Coby rodič ale některé věci nepřekousnu.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    PAKOBYLKA_: nevim, co myslis tema podminkovama vetma.

OCTOPUSS: vim o tom bohuzel dost
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ELLIE: Sa mi podarilo na skoro 2 roky zabudnut na par kilo cokolady, pretoze mi ex povedal, ze ich mam schovat niekam, kam nechodi. Bohuzial som vybrala miesto, kam som nechodila ani ja a samozrejme som to vypustila. :D

A to som za tu dobu niekolkokrat riesila, ze by som si dala nieco sladke, ale nic doma nie je. :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    IOM_NUKSO: Mne obcas pripada, ze lidi zili jeste nedavno nekde v jeskynich. Nebo s hlavou v prdeli. Mne je 42 a rozhodne to uz za nas nebylo nejak extra raritni. Jen se o tom nemluvilo nahlas, protoze to nebylo bezpecny. Ne ze by to ted extra bezpecny bylo. Neurodivergence tady taky byla vzdycky. Jen se to tak nejmenovalo. Muj biologickej otec aka spratek vesnice by mohl vypravet, stejne jako jeho otec. Moji sedmaci pouzivaji podminkovy vety, aniz by vedeli, ze jsou to podminkovy vety. Myslis, ze v devitce budou zasnout, kde se ty kondicionaly vzaly a ze driv jich tolik nebylo? Honzak by mel drzet hubu. Idealne nekde v jeskyni.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    IOM_NUKSO: Možná by ses vůbec neměla vyjadřovat k věcem, kterým rozumíš asi jako hře na varhany nebo jaderný fyzice.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    OCTOPUSS: on ale neni jediny, co rika veci v tomhle duchu. Z jiste casti to opravdu trend je, akorat dedovi je uz jedno, co si o nem kdo mysli, tak si pousti hubu na spacir vic nez mladsi odbornici. A narust trans je opravdu divne neadekvatne velky a ne vzdy to konci dobre, akorat se o tom jeste moc nemluvi, ale tranzice dokaze dost znicit zivot a lidi by si to meli fakt promyslet mnohem lip, ne jak je to tedka, ze Vrzackova rozdava hormony na optani.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Ten retard Honzák toho v jednom rozhovoru zvládnul násobně víc, btw.
    „Transgender je děsný průs*r,“ šokuje psychiatr Radkin Honzák. Kontroverzní lékař věří, že trans kluky „tlačí“ k tranzici společnost
    https://www.lui.cz/lide/20987-transgender-je-velky-prus-r-sokuje-radkin-honzak-kontroverzni-psychiatr-veri-ze-trans-kluky-tlaci-k-tranzici-spolecnost
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    SHARKIE: Jo, to taky, ale jídla se to u nás doma netýká, já jsem hlavní manager kuchyně a rozinky či oplatky jsou vždy jen dvě vteřiny ode mě 🤣
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ELLIE: Co nemam na ociach, to prakticky neexistuje :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ZVIRATKO: To ráda slyším, asi ji brzo dostanu předepsanou. Tady (Švýcarsko) je to nejčastější ADHD lék pro dospělé.
    SHARKIE: No nevim, já si často uvědomím, že něco náhodně mlsám až ve chvíli, kdy to polknu. Naopak se těším na medikaci, jak snižuje chuť k jídlu :D S nadsázkou. Můj syn na tom ritalinu prostě nemá hlad až do pěti odpoledne. (Pak sní tři večeře.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam