• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    ECLECTICA: Ano, vliv na erekci, takze to neslo... I kdyz mi prislo, ze lehce neco dela, ale nevim... zkousel jsem ji 2x v ramci 2 let... pokazde side effect v sexualni oblasti... akorat jsem nikdy nemel super obobi zivotni, ze bych mel dusevni klid a mohl jit fakt nejak ocenit...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PAN_UZIVATEL: to napětí zpočátku může být. A někomu opravdu nesedne vůbec. Stratteru jsi zkoušel?

OCTOPUSS: já jsem po ritalinu schopná usnout :D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    PAN_UZIVATEL: Asi je to individuální. Se mnou Ritalin nedělá nic, ale jako že NIC. Asi by mě nepřekvapilo, kdyby na někoho jinýho měl naopak jen negativní efekt.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    Ahoj, zkousim prvne Ritalin a tedy nevim, nemam dojem, ze by nejak pomahal, mozna si pripadam dokonce vice neklidny a v tenzi a vsiml jsem si, ze druhy den jsem naprosto vyrizeny. Vcera jsem jej mel behem hrani na klavir a mobil, z ktereho ctu noty se mi rozpijel, resp. se jakoby protahaval, pred ocima, coz neni dobry side effect. Nejaka zkusenost?
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Další OT budu mazat.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Já se k tomu radši dál nebudu vyjadřovat, narozdíl od Iom_nukso, která je zjevně zahořklá, že se s někým musela rozejít, protože dotyčná osoba šla do tranzice, jsem v posledních letech trans lidí poznal docela dost, a nic z toho co tu vyplkala o procesu tranzice není pravda ani v nejmenším.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Tenhle OT už běžel dost dlouho. Je to zajímavé, ale patří to jinam. Howgh
    SUURJA
    SUURJA --- ---
    IOM_NUKSO: Chápu, že osobní zkušenost může být intenzivní. Zároveň je nebezpečný ji zobecňovat, protože přesně tím pak vznikají mýty.
    A tím končím OT, případně ať je správce smaže. Díky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SUURJA: muj exmanzel je trans zena
    SUURJA
    SUURJA --- ---
    Omlouvám se za pokračování v OT, ale nedá mi to.
    IOM_NUKSO: z jakých zdrojů prosím vycházíš v tomhle výroku?

MAR_TINA: ano, přesně, rozhodnutí nepadne za měsíc. Jde o dlouhý proces, včetně sexuologických, endokrinologických a klinicko-psychologických vyšetření, (optimálně i terapeutické podpory) a fází zahrnujících například real life test.
    Aktuálně vyšla výborná kniha https://www.jota.cz/transgender.html, která je má formu rozhovoru jednoho z nejlepších klinických psychologů a psychoterapeutů, kteří se trans problematice u nás věnují a matky trans syna. Zároveň je plná konkrétních informací o postupech a podepřená výzkumy.
    Vřele doporučuju.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    IOM_NUKSO: technická: neplnoletým se dávají blokátory puberty - svá rizika mají, jako ostatně i obyčejný paralen, ale účinky jsou plně reverzibilní. Stejné hormony se třeba podávají u předčasné puberty.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: tak jistě. Povolení je potřeba v ČR na pojišťovnu. V Thajsku to prostě udělají.

Ale strašně moc odbíháme od diskuze na téma Honzáka už by neměli nikam zvát, když hází líbivá klišé místo odborných inforamcí o čemkoli.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: u operace zalezi kolik mas penez a do jake zeme se objednas.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: no ne. A u ftm hormony uz nejsou moc zvratne. Hlas to zmeni velmi rychle.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: Hormony jsou vratné.
    Operace nevím, jak ryhle lze dosáhnout svolení. Žila jsem v tom, že spíše pracně.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: hormony. A oprace je taky jen o tom, ze reknes "chci" a hotovo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: na hormony nebo na operaci?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: tohle je uplnej mytus. Jde to naopak nebezpecne ruchle a bez velkych potizi. Nevim jak pred plnoletosti, ale po ni to je na jednu navstevu, hlavne u vrzackove a podobnych.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já vím, že teď hodně v médiích vystupue ta osoba, které není s tranzicí spokojená. Jedna. A je hodně slyšet.

O trazici, adhd, autismu a čemkoli by odborníci měli mluvit na základě faktů a současného odborného poznání, ne vykládat v médiích něco, co praktikovali asi tak v roce 85 (nebo nikdy, protože to zaměření neměli) , od roku 2000 nic nového nesledují a sedí v důchodu a jen se občas nechají zvát do médií. Honzák je mluvící hlava už roky, nechápu, že ho někdo někam zve.

A nehejtuju stáří, sama hodně sleduju psychiatra (z jiného oboru), kterému je taky přes 80 a má co říci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: opravdu na to existují odborníci a takové rozhodnutí nepadne za měsíc.
    A nemusí se na operaci. Jen ti lidi potřebují svolení s preskripcí hormonů a změnou občanky (na to nám teda zatím strašně kulhá legislativa, na ot jméno a občanku, ale to je na delší diskuzi). Takže to je víceméně vratné. Můžou mít od puberty hormony a pro operaci se rozhodnout ve 20, ve 30 nebo nikdy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam