• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    KROPUCHA: Dyspraxie.

Z_RYBY_KOST: Díky moc za tip! Velmi si toho vážím. Zapíši se na čekací listinu, přestože čekací doba je delší než 1 rok.

BOD: Vzhledem k tomu, že mi nefunguje žádná medikace a u každé se u mě po nějaké době projevují nepříjemné vedlejší účinky, tak mi nic jiného než přírodní cesta nezbylo. Po letech pokusů a omylů jsem zůstala u toho, co mi funguje. Tedy: žádné drogy (více než 16 let), žádný alkohol (6,5 roku; nedám si ani rumovou pralinku; v pivu bez alkoholu JE alkohol), žádné povzbuzující nápoje (včetně čajů; piji jen bylinkové a ovocné), stravuji se podle Jíme Jinak (cca 5 let), bohužel se závislostí na cukru ještě bojuji. Doplňky beru v co nejvyšší kvalitě, ideálně bio: Lion Mane, Omega 3, magnesium glycinate (zvýšené dávky), Maitake, Ashwagandha, Gotu Kola, ráno vitamín C se zinkem, 1x měsíčně injekce B12. Chci přidat postupně GABU, 5-HTP, L-tyrosine.

1KA: & SHARKIE: Sraz jsem tu před lety organizovala já. Navštívila jsem několik srazů ADHD v zahraničí a nechápala, proč by to nemohlo fungovat tady. Pár se nás tehdy sešlo. Poté jsem se odstěhovala do zahraničí a přestala NYX sledovat. Nevím tedy, jestli tento sraz měl nějakou posloupnost. Organizovat se mi již nic nechce, ale pokud by se toho někdo chopil a sraz proběhl do druhé třetiny července, ráda se ho zúčastním.
    BOD
    BOD --- ---
    RANDOM_NIGHT: Doplňky zajímají! Co udělat nějaký stručný list na nástěnce?

Mě několik měsíců hrozně dobře fungovala keto dieta, ale nedá se to věčně, dám další kolo na podzim, už se na tu klidnou mysl těším.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RANDOM_NIGHT: Chci vědět hned! :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    RANDOM_NIGHT: Zrovna rozmyslam nad tym, ze som mala kedysi doporuceny nejaky doplnok, po ktorom som bola viac v pohode a o dost lepsie spala. A tym padom som aj fungovala vyrazne lepsie. Len uz vobec neviem, co to bolo, abych to mohla skusit znovu.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Už tři dny beru nějaké doplňky (kdyžtak podle vývoje napíšu co, všechno jsou to obyč běžně užívané věci) a dějí se divy. Myslí mi to, moc nezapomínám, příliš se nestresuju, líp zvládám nečekané změny, zvládla jsem zařídit pár záležitostí, co mi tu strašily celé měsíce, a když něco potřebuju nebo chci udělat, není to stoprocentní, ale je mnohem pravděpodobnější, že to udělám rovnou.
    Hrozím se, že se to klasicky zase vytratí. Ale třeba…
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: Chodím do adicare na Údolní, zatím spokojenost, nic nevyvrací, vysvětluje, nevnucuje, navrhuje. Zatím spokojenost, prášky budu měnit v červenci/srpnu. Terapie mají v ulici Hlinky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: nejdřív platil, pak mu doktor adhd uznal a má to na pojišťovnu
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    mne hodne tlaci ta absolutni imerze do bylo to tak dycky dycky to tak bude ses k nicemu vsem jen delas problemy zmiz vyvaň chcípni a prestan ostatnim kazit zivoty
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Ja mam vzdy pocit, ze sa pozeram na film, jak sa niekto proste sam snazi zlikvidovat a nechapem, preco s tym nieco nespravi, ked vlastne moze. Blbe je, ze aj ked som to ja sama, tak to nic nemeni na tom, to nejak zlomit. Tohle fakt neznasam a desne ma to nici.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DRABICZ: S tym stlpom si mi pripomenul, jak som na prijimackach na vysku po prvej casti vysla na chodbu, suverenne nakracala k oknu a prastila celom o sklo, jak som sa chcela pozriet von, ale uz som nestihla zaregistrovat, ze je to okno zavrete. Jo, otocili sa na mna uplne vsetci, co na tej plnej chodbe stali. :D

Inac mam dost veci, co pises, hodne podobne. A strasne neznasam tie blbe poznamky, ked "nefungujem" a este viac to, jak ma dokazu uplne zastavit pred akoukolvek snahou pokracovat, cim sa ta situacia pochopitelne este viac zhorsi.
    BOD
    BOD --- ---
    V minulosti jsem dostal Ritalin na předpis od psychiatričky, zajímalo mě jestli se v tom něco legislativně aj. nezměnilo, z toho co píšete tak výrazně asi ne, tož dobré.

Pořádně jsem s ním ani nezačal (většinu ho stále mám, už dávno prošlý, což by vadit nemuselo), protože se mi to nechtělo kombit s léky v rámci onko léčby a teď přemýšlím za kým jít abych na to navázal (s ní jsem se chtěl naivně a upřímně pobavit o tom jak se mi daří po tom co jsem místo antidepresiv začal mikrodávkovat LSD, což se ukázalo jako hodně špatný nápad a bude lepší jít jinam)

Kdyby jste věděli o ok psychiatrovi*icce v Brně/Jihomoravském kraji, budu rád za tip.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    bupropion doporucuju, zeru elontril tristovku a za me snad nejlip nadesignovanej prasek co sem kdy papkal
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAR_TINA: tvuj muz stratteru platil? ja ji brala pred 9 lety a neplatila jsem nic, ale uz je to davno. ovsem ty nezadouci ucinky byly nic moc, treba tachykardie. to tvuj muz nemel? myslim, ze uz se k tomu nebudu chtit vratit a spise bych chtela zkusit bupropion.
    TMA
    TMA --- ---
    VON_GILOTINE: Ale znamená to, že pojišťovna neplatí. Aspoň tak mi vysvětlili v lékárně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: když mi brutálně soukromý doktor napsal recept, pojišťovna to hradila normálně podle vyhlášky.
    Muž ze začátku strateru platil, asi 2k na měsíc? Pokud víš, jaké léky by měl brát, řeknou ti ceny v lékárně
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    coz nijak neznamena ze ti to psychiatr nemuze predepsat.
    TMA
    TMA --- ---
    BOD: Ano.

z příbalové informace (tučné zvýraznění moje):

Dospělí
    Váš lékař Vám řekne, kolik tablet přípravku Ritalin máte užívat. Obvyklá denní dávka je 20 až 30 mg,
    ale někteří pacienti mohou dostávat vyšší nebo nižší dávku.

Přípravek není schválen pro použití u dospělých s ADHD. Bezpečnost a účinnost u této věkové
    skupiny nebyla dosud stanovena.

https://prehledy.sukl.cz/prehledy/v1/dokumenty/20644
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BOD:
    Co je to „off-label“ použití registrovaných léčivých ... | NZIP
    https://www.nzip.cz/clanek/305-co-je-to-off-label-pouziti-registrovanych-lecivych-pripravku
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: Ď za upřesnění, tím, že AD(H)D jsou lidé neurodivergentní, nesedělo mi to.
    BOD
    BOD --- ---
    TMA: Off-label?
    BOD
    BOD --- ---
    DRABICZ: Jj, NT jako neurotypičtí, i když korektnější je něco jako "lidé na neurologickém spektru blíž NT bodu", nikdo nesjel z pásu a ta představa o NT lidech je podobně absurdní jako ta o existenci "normálních" lidí :)

Neurotypik - NEURODIVERZITA
    https://www.neurodiverzita.cz/autismus-aspergeruv-syndrom-encyklopedie/n/neurotypik/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam