• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    POZITRON: presne.

Nicmene muj bypass na to je, ze ti lide me neznaji a ja jsem ten kdo je pozadat o neco slusne a nikdo na nikoho neni zly a nerve a vsichni maji radost ze nevolal dalsi psychopat. A nerval na nekoho kdo za nic nemuze.

Zato volat nekam s prosbou o novy termin pac minuly jsem zapomnel... to je na mlaceni hlavou o zed a absolutni disfunkci.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MART1NKA: ne, cizim lidem na infolinky volam v pohode, bez stresu. daleko horsi je to lidem, ktere znam tak trochu, treba objednat se k lekari, nebo objednat dite k lekari, protoze ve vetsine pripadu me po telefonu lide po par vetach zastavuji, ze mluvim moc rychle a ze mi nerozumi. u cizich je mi to u prdele, u blizkych mi to nevadi, ale u lidi, co znam trochu, mam chut studem zavesit. nejhorsi je zavolat na pediatrii, protoze tam je 50% sance, ze to zvedna sestra pica a ta se mi pokazdy jeste vysmeje. druha je v pohode.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MART1NKA: Telefony si pripravuju predem, na vyficeny zdravotni sestry jsem si zvykla, co jde, obvola muz. Co ale vubec nedavam je, kdyz mluvim a nekdo me prerusi. Vypne se mi mozek, nastane tma a je to v haji. Delala jsem tak jednu statnici dvakrat, protoze pani docentka rejpala az hanba a ja se pak uz jen soustredila na to, abych ji neposlala do hajzlu. Podruhy jsem s tim pocitala, ale nastesti tam byla jina pani.
    KAERI
    KAERI --- ---
    MART1NKA: Objednávání k doktorům. Hlavně pokud je neznám (nebo je znám a vím, že jsou nepříjemní). Peklo, peklo, peklo. Ale naučila jsem se fintu, že občas prostě řeknu "Teď!", naklepu číslo a klepnu na zelené sluchátko, než nad tím začnu přemýšlet. Protože jak už to zvoní, tak už to nějak dopadne. Pak je teda blbý, když mi to nezvednou, nezvedenci. Podobně s mailem, ovčas ho prostě napíšu, prodýchám a stisknu "odeslat", než začnu překombinovávat (a ve velké většině to takhle stačí). A když volám, hodně pomáhá vtělit se do role "veselá držka" (konkrétně u toho trochu imituju tón hlasu a mluvu své kamarádky, jejíž rodiče vlastnili hospodu :-))
    BOD
    BOD --- ---
    MART1NKA: Jo to je bohužel standard, tu flow uvádím z nějaké potřeby nebýt ohledně toho primárně negativní
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOD: Jo vo flow vybavim za pol hodinu resty za pol roka… to som nemyslela. Rano som zrakvila objednavku Kosiku pretoze som zabudla ze mam trening a nemaju chatbota tak som tam musela volat a silenost.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    To jsem měla v dětství a jako young adult; časem jsem se nějak otrkala.
    BOD
    BOD --- ---
    MART1NKA: Pokud nemám ADHD superhrdinskou flow tak velikej, odhodlávám se k tomu a pak po tom potřebuju chvilku na vrácení se do kontextu a tepu normálního mě
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    simvas aj vy mate take problemy volat cudzim ludom na infolinky?
    mam z toho vacsi stres ako z prezentacie v praci a potom to je vacsinou uplne v pohode...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHARKIE: Pamatam si scenu, ked matka trvala aby som si pred skolou upratala stol. Ja som vsetko vylozila na zem, roztriedila na kopicky a potom ich 2 tyzdne obchadzala. Zacala skola, matka stratila trpezlivost a narvala to naspat do suplikov a tak to tam je doteraz. Je to 25 rokov cca. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TMA: Ja tie dovody viem, ale stejne ma fascinuje ta miera, jakou sa to deje. :)
    TMA
    TMA --- ---
    SHARKIE: Zrovna s brylemi je to snadne (na vysvetleni). Lidi maji zvyk dotykat se casto sveho obliceje, dokonce si to ani neuvedomuji, nevnimaji ty pohyby, podobne jako vetsinu casu ignorujeme mrkani, dychani, tep. A bryle jsou extremne citlive na tuk (ta "spina" je hlavne ruzny tuk). I dotyk tak slaby, ze ho hmatem nepozname (a to ani na prstech, kde mame hmat nejcitlivejsi) je dostatecny na preneseni tuku z pokozky na bryle. Plus je tam dalsi vlastnost, ktera spini bryle, a to sice ta, ze se rozpadame a upadavaji z nas supinky kuze.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Mne teraz doslo, ze oco ich maval upatlane uplne stejne. :D Ked som mu ich niesla este na pohreb do rakvy, tak som mu ich posledny krat vycistila, aby videl. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: tak to ne, sice se kolikrát zlobila, ale já ten úklid většinou vědomě ochcala, tak byla v právu
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Jako ja to uz teraz znasam lepsie, aj sa nad tym pousmejem. Ale ako dieta som tie kontroly fakt neznasala. Obzvlast, ked som sa pravidelne zabudala v knihach a vzdy nieco neuklidila spravne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: brýle mi máma občas sebere z nosu a umyje :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: máma je jinak hodná a měla /má to mírné, tak nemám nějak špatné vzpomínky.

Jen chci říci, že je těžké hledat balanc mezi pořádek a pohoda.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Tohle som mala doma cele detstvo. Uplne ma chyta panika, ked nastane niektora z tych drobnosti, za ktoru ma potom zdrbe. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ECLECTICA: Ja cely zivot hovorim, ze by som chcela silove pole na bryle. Furt, ale fakt furt su upatlane. Aj ked ich vycistim, tak staci chvilka a je to znovu. Nechapem.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    VON_GILOTINE: Já si většinu života myslela, jak bych v jiný době nepřežila.
    Že mě drží jakž takž nad vodou ten počítač a práce na dálku a to že se můžu živit psaním bez velkýho sraní.
    No tak to poslední už v podstatě neplatí a stejně mě to sere a vůbec.
    Nebaví mě to poslední dobou, no.
    Ale na nějakej ten idealizovanej soběstačnej život na samotě teda nemam povahu ani kapitál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam