• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    VON_GILOTINE: dneska jsem doma, dala jsem si celej (10).
    Bylo to super, dostala jsem se do práce a šla od ruky, ale pak nějaký chat, pak schůzka a teď se cejtim jak... no jak ta veverka.
    Veverka po brku a 5 kafích.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    A kolik ho zobes?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ok, to už jsem si všimla dřív, ale teď to musím začít dodržovat přesně.

Po Ritallinu NEKOMUNIKOVAT. Žádné schůzky, žádné chaty, prostě jen práce.

Protože jak se rozjede komunikativnost, jsem "prostě moc". To samozřejmě vždy, ale na tom prášku se tohle horší.
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    RAINBOF: Precetla jsem ho presne tak, jak si myslis :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Tak jsem rad ze se na mne za adhd vtipy nezlobite. Pridavam dalsi.

FWRtDoN.md.png

kdo precetl url napoprve ? :D
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    RAINBOF: jeste se mi stava, ze cpu rodné číslo do rodného příjmení
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Na mě rodiče vůbec netlačili, oni mě ignorovali. Když mě máma zrovna nemlátila. A táta nezesměšňoval. Maskovala jsem kvůli škole :/ Tam přesně jelo tohle, od učitelek. Málo se snažíš být normální.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    WOLFGAR: Ja som vypadla v 18 :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Smarja! Co to je za preklep. V tomto auditku snad odpustite.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MART1NKA: Ja to mel z velke casti podobne prave proto, ze mama presne takhle byla vychovana a nikdy se nedostala k tomu rozebrat si proc to je spatne a jak se to na ni podepsalo. Ten hlavni meznik pri tomhle typu vychovy pak je, jestli se tomu to dite podvoli a zacne se snazit byt vic "normalni" a pestovat si to maskovani a uzkosti nebo se naopak jeste vic zabejci do naproste opozice "ja naopak nechci byt vubec normalni, polibte mi vsichni prdel" coz pak s nejvetsi pravdepodobnosti skonci jako u me kdy jsem v patnacti vypadnul z domova a do stavu kdy jsem zacal byt schopny znovu normalne mluvit a fungovat s rodici jsem se dostal az nekdy o dobrych deset let pozdeji.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Matkou, ktora ked ju posadis na miesto a donutis nic nerobit chyta zachvaty placu a nevie preco.
    Nic… ta generacia je prokleta :)
    Kazdopadne ja som mala dost prisnu performance drezuru, z toho som sy vysluzila po 30 uzkosti
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    WOLFGAR: Hele moji rodicia maju doteraz pocit, ze kazde dieta sa da a ma vychovat do obrazu idealneho rovnakeho po dobrom ci po zlom. Ze introverti nemaju existovat. Ze staci dieta vystavit dostatku inych deti a ono sa opravi. Ze ked dieta nedava pozor tak na neho staci parkrat narvat, ze je uplny dement a ono ho to opravi. Ak niekedy budem mat dieta, tak mam dost pochybnosti o tom ho tomuto vystavovat. Vlastne psychicke poruchy neexistuju, ty len malo chces byt normalny.

Vynatok z mojej poslednej hadky s matkou, ktora nechape, ze bratranek ma introvertneho syna co sa nechce nosit na rukach cudzimi ludmi.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MART1NKA: Jo to mi dava smysl a vim, ze zrovna u sebe je to neco cemu jsem se ve svem mixu diagnoz uplne vyhnul i kdyz by me hrozne zajimalo proc. Asi tam bude nejaky mix aspektu od gendroveho, kulturniho, povahovych rysu kdy tam bude urcite vetsi spojitost pro ADHD introverty nez extroverty az po hodne specificke veci jako treba jak moc je clovek svym okolim dotlaceny maskovat coz jak uz tu probehlo na ty uzkosti muze mit dost drasticky vliv. Takova ma osobni teorie je, ze u lidi kterym se nikdy nevinula potreba maskovani a naopak si vypestovali nejakou osobni hrdost na to, ze jsou divni a zaclenuji se vyhradne do skupin stejne divnych lidi (a slovo divny pouzivam v tom smyslu jak jsme to vnimali tehdy v dobe dospivani a nejvic formativnich let a zaroven v dobe kdy o nejake neurodiverzivite a mental health neexistovalo skoro zadne verejne podvedomi, ale proste jsem byl v dobe svych -nacti pankac a odpor proti vetsinove spolecnosti a mit v pici byly prirozenou soucasti) tak ten prostor pro rozvoj uzkostnych stavu byl vyrazne mensi nez u tech, kteri byli okolim donuceni maskovat a neustale se hlidat a strachovat co ostatni, co si mysli, co citi atd. viz vsechny ty veci co zminujes.

Hodne to totiz vidim na svoji uzkostlive upracovane mamince u ktere presne nejaky ten mix AU smerovani kombinovaneho s uzkostnou poruchou zaznamenavam a hrozne dlouho mi trvalo to pochopit, protoze mi prislo, ze neustale resi veci ktere me prijdou naprosto nepodstatne, nedulezite a zbytecne. Dlouho jsem to vnimal tak, ze stresuje nad zbytecnostmi, ktere si sama zpusobuje az o hodne pozdeji zacal pomalu chapat odkud to vychazi vzhledem k pozadavkum, ktere na ni byly kladene v dobe kdy ona vyrustala a studovala medicinu a pak zacinala praxi a neustale citila nutnost splnovat naprosto perfektne veskere pozadavky kladene svym okolim. Myslim si, ze i v dnesni dobe si to dokazu nejak empaticky predstavit jen hodne castecne a i to se mi jevi jako naprosty teror.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    WOLFGAR: Ono to riesi generalizovanu uzkostnu poruchu, ktora je v kombe s adhd (niekde som videla, ze komorbidita je tak 60%) uplne deadly. Vlastne si zasekly vo svojej hlave a strasne trpis. S pozornostou to nerobi nic.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MART1NKA: Diky, tim se mi potvrdila domnenka, ze zatimco pro hromadu lidi je to super tak pro me naprosto nepouzitelne protoze muj problem je vse z kolonky co pretrvava zatimco kolonka co je pryc jsou veci ktere u me misto ketaminu uz nekdy v detstvi vyresil nadmerny rozvoj mamvpicismu a zapojeni se do subkultur stejne postizenych kamaradu :D Ale doporucim to par kamaradkam u kterych vim, ze presne s timhle maji problem. Ono co si budeme mam pocit, ze uz jen na zaklade nejakeho kulturniho nastaveni je proste defaultne mnohem jednodussi mit tyhle veci na haku jako chlap uz jen na zaklade toho co spolecnost ocekava. Je to takove picate a jestli nejaka podobna terapie muze byt reseni, ktere ty uzkosti a s tim spojene problemy resi tak je to super.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Jono :) este som zabudla, ze skoncil people pleasing. To je asi najhlavnejsia zmena. A je to divne, lebo ked sa niekto chova ako kreten, tak na neho vyletim a potom si hovorim, ze vobec neviem, ako sa to stalo, akoby derealizacia.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    MART1NKA: ale tak wow, to je velký!
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Inak mam 3 mesiace po ketaminom asistovanej terapiu a napisem vam, ako to dopadlo.

Co pretrvava:
    Zmatenost v strese, prehnany casovy optimismus, neprekonatelna nechut k niektorym cinnostiam, odkladanie i s uvedomovanim si konsekvencii, neschopnost vracat veci da miesto

Co je uplne prec:
    Pocit divnosti, ze nikam nepatrim, prehnane citenie s ostatnymi, uzkosti z toho, co som urobila, povedala a co mohlo byt inak. Overthinking je uplne prec, uzkostna hyperaktivita tiez.

Musim povedat, ze v tomto stave je o dost jednoduchsie manazovat to, co tam ostalo, ked sa clovek za to nonstop neobvinuje.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    ALONSY: Mohou, většina z nich to umí velmi dobře maskovat. Navenek mnoho z nich nedá tolik znát jako doma za zavřenými dveřmi, to je pak peklo.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Mozu, ona je hrozne sikovna v mnohych veciach, co je spojene s tym domnelym premrstenym sebavedomim. Ja to beriem ako pozorovanie cudzieho druhu, na nej je jasne vidno, ze ked sa presvecis, ze si v niecom najlepsia, tak strasne moc prace je len o tom mindsete. Predstav si, ze by si do tej prace isla ako majster sveta. Myslim, ze by sme sa tu od nich mohli vsetci toto ucit :D jo a svet je strasne jednoduchy, ked si nepripustas vlastne pochybenie, vzdy si vitaz. Ona nema potrebu ublizovat ostatnym, takze je dost neskodna. A da sa jednoducho motivovat chvalenim. Akurat clovek nemoze rozoberat medziludske vztahy, to sa potom divis co z nej leze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam