• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Update ze života začínajícího ADHD kouče:

* výcvik mám za sebou, teď se blížím k certifikaci, koučuju a sbírám zkušenosti
    * ta část, kdy musíte jít s kůží na trh, je nejtěžší. Z 24 účastníků jsme s tím začali 2, zbytek to odkládá, nebo to vzdal
    * ve výcviku nám dávali příklad někoho, kdo se do fáze "uživit se koučinkem" dostal za 18 měsíců. Přišlo mi to dlouho, a že to určitě zvládnu dřív. Leda tak houby, těch 18 měsíců bude minimum.

Šla bych do toho znovu? Šla! Moc mě to naplňuje, i když je to náročný :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    RANDOM_NIGHT: Je vtipne, kolkym sa to podarilo. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MORKANT: Zase tie vynimocne dobre dni, ked si na nieco dolezite nahodou spomenies, strasne moc vzdy potesia. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    WOLFGAR: Myslela som v tych blizkych znamych korenoch. Ale babkina mama, ktora ju dala do decaku a tak si ju vzala len preto, ze ju donutili, myslim bola ok. Aspon co si ju este zbezne pamatam. Jej sestra a neter vyzeraju tiez ok. Takze to bude asi z rodiny jej oca, ktoreho matka nas rod vraj prekliala, ked sa obesil, lebo mu zakazali sa k nim prizenit. Alebo to ADHD tou kliatbou prave zacalo. :D
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    SHARKIE: Moje mamka si taky jednou zapomněla sukni! Babička nevím, ta o ničem takovém nevyprávěla, ta nám hlásila, kdo všechno má dneska narozeniny a umřeniny, měla to všechno zapsané v notýskách. :)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    TRISSIE: Konečně jednou dobrej den :) Jen kdyby byly častěji...
    Alespoň tak nějak bych to vnímal, kdybych byl na jeho místě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    vy mě tady pochopíte...

mladej má psanej na školní dny Ritalin, kterej mu nechávám vedle svačiny. ale protože rána má nejen on, tak taky má pohotovostní zásobu v peněžence.
    ve čtvrtek, poté, co odjeli (muž ráno vozí nejmenší do družiny a mladej se s ní pak sveze do Prahy), mi došlo, že i) jsem mu ráno Ritalin nedala a ii) se mi v týdnu zmiňoval, že si vzal z pohotovostní zásoby poslední tabletu.
    tak mu volám, ať to otočí, že neměl léky. a on mi odpověděl, že má, protože si doplnil pohotovostní zásobu!

jako... chápete to??? on si odpoledne vzpomněl a udělal něco, co se mu mohlo připomenout teprve následující den ráno mimo domov???

má to dítě vůbec ADHD? (má, samozřejmě, otázka čistě rétorická)
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    SHARKIE: Antropologicky velmi pravdepodobne az ke Kopcemovi ktery mel jit s kmenem lovit mamuta, zapomel kam jde, ztratil se a po ceste do jeskyne nahodou objevil uplne nove bobule, rovnou vyzkousel jestli jsou jedle a shodlou okolnosti to prezil. Jednim zatahem tak doslo k obevu ADHD a boruvek.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KROPUCHA: Ja to nastastie vzdy zistila este doma, aj ked uz v kabate. Ale je pravda, ze som uz vyliezla von s holym zadkom, ked sa mi sukna pri obliekani cez hlavu vzadu zachytila a ja si to nevsimla. Jako bolo mi divne, preco na mna ludia tak pozeraju, ale dost dlho mi to trvalo. Nebyt vonku zima, tak bohvie, kam az dojdem. Potom som sa par mesiacov kontrolovala vzdy vo vytahu, ci mam ten zadok spravne schovany. :D
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    SHARKIE: jeee, moji mámy máma si prý taky jednou zapomněla sukni! Zjistila to ve vlaku, když si sundala kabát :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Jak som tu pisala o tej dedicnosti, tak dnes mama rozpravala, ako babicka (jej mama) prisla raz az do prace bez sukne. :D A mne u toho nabehla spomienka, jak si na jednej navsteve sadla znamej do kolaca s cokoladovou polevou. Jak si 2 roky po sebe zabudla na povianocny sviatocny obed u sestry zuby. A kopu dalsich veci, niektore dnes uz uplne "jasne". Vcelku by ma zaujimalo, kam az to ADHD v mojich korenoch siaha. :)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    ADHD Weirdo - Free tools & resources for ADHD brains
    https://www.adhdweirdo.com/

KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    New research reveals a brighter side of ADHD, showing that adults who recognize and use their strengths feel happier, healthier, and less stressed. People with ADHD were more likely to identify traits like creativity, humor, and hyperfocus as personal strengths. Across the board, using these strengths was linked to better quality of life and fewer mental health symptoms. The study suggests that embracing strengths could be a game-changer for ADHD support.

Researchers find ADHD strengths linked to better mental health | ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2025/12/251223084852.htm
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MARWIN: U me jsou tam dva faktory - jednak jsem povahove dost flegmous, jo adhd jasne hlava jede porad na plne obratky, ale povahove jsem dost splachovaci klidas a druhy faktor je ze mam obecne velkou resistenci na veskere leky coz teda bohumzel ovlivnuje i ten kyzeny pozitivni efekt.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    WOLFGAR: Vliv na naladu bude uz jenom proto ze regulace emoci je taky exekutivni funkce cehoz je ADHD porucha. Ja kuprikladu pred lekama jsem byl obecne uznavan jako cholerik. Na lecich je sebeovladani lehci a hladina kdy se musim ovladat bo mne neco sere je taky vyssi. Prvni vec ktera se zlepsila co jsem zacal brat leky byla pry trpelivost (pozorovani zeny). Kdyz vynecham leky tak sam pozoruju ze nevyletet na decka kdyz delaji bordel vyzaduje vetsi usili, a hranice bordelu ktery musi delat aby mi to zacalo vadit je nizsi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: nope, zadny jiny z popsanych problemu neevidujeme. Ale tyhle leky mu proste fungujou i v malych davkach.
    TMA
    TMA --- ---
    TRISSIE: Pokud mu stačí i méně ibuprofenu či paracetamolu, tak to také může být nějaká porucha jaterního metabolismu. Játra neodbourávají => zůstává déle v krvi => déle účinkuje. (Případné další příznaky: steatorhoe (tuk ve stolici -- stolice plave), střídání zácpy a průjmu (Bristol Type 2 .. Bristol Type 5, světlá "žlutá" stolice (také tuk, i když nemusí plavat).)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ELLIE: nas mladej je dle vyjadreni jeho psychiatry ukaz, bo mu 10mg Ritalin branej v 7 rano vydrzi ucinkovat jeste v 8 vecer. Prej to takhle fungovat nema, ale co ho bere, tak se vecer u ukolu nehrouti.

Indi-vindi, jako vzdy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JARMIK: tvoji rodiče vypadají skvěle
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    JARMIK: Souhlasím s tvými rodiči, ti znějí skvěle :) Snažím se o to. Vlídnost a humor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam