• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARYSLAVDSLR a Micro 4/3 video tvorba, vybavení a produkce (točení videa na foťáky s výměnnými objektivy)

Všechno o DSLR vybavení pro točení videa v malém i větším.

Na nástěnce postupně zpracuju jednovlivé části produkce, od výběru a možností vybavení, až po základy postprodukce a úpravy dat i finální úpravu videa.

Netvrdíme tu že se dá DSLR technikou nahradit profesionální filmová produkce, ale jen že se k ní dá nejvíce přiblížit. A časem, kdo ví.

Související kluby: [ Strih - AVID,IMIX,Premiere,Lightworks a jine ... vsechno kolem toho...(postprodukce, video, TV) ]
    rozbalit záhlaví
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    LADINEK: Ale vzdyt na follow focusu mas prevody, ktere ti tu skalu prodlouzi.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    GHOST > to neni o follow focusu, ani o dalkovym ostreni... Ten ostrici krouzek je delanej na automatiku ne na ruku. Je kratkej a cela ta skala je narvana do toho malinkyho rozsahu. Takze je minimalni rozdil jestli jsi na 2m nebo na 5m.
    Kdyz se podivas na filmovy skla (canon snad taky neco delal) a srovnas si ty skaly, tak je to nebe a dudy...ostrici krouzek je dlouhej, rozdil mezi 2m a 5m je 1cm, nekdy i vic....tudiz se tam ostrost hleda daleko lepe.

TOMB > tak to je jasny. Jako proti foto sklum nic nemam, bejvaj opticky dobry, jsou na to levny filtry a celkove je cena na 1/4 filmovyho skla... ale zalezi co tocis, me to na dokumentu v polnich podminkach nesedlo a hned na druhou vypravu co kluci jeli uz fotoskla brali jen jako rezervu. I ty Sony skla co se davaj do setu k F3 jsou daleko lepsi...

jen tak pro porovnani :)

TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    LADINEK: no hlavne kazdej kdo fotil canon mel/ma doma kupu skel...prechod na jinou platformu kvuli videu by znamenal obrovskou investici, pac u canon skel si bez canon tela ani nenastavis clonu (vim, jsou vyjimky). zlaty M42 skla ;-)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    LADINEK: follow focus?
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Ja nevim no, foto skla jsou proste foto skla a, ze se na ne nataci je dany jejich nizkou cenou, nicim jinym. Me to tocit s fotosklama hrube nebavilo az stvalo, ostrit na tom je peklo, ta skala je tak kratka, ze rozdil mezi 3m-10m je milimetr a trefit v tom na 2k nejakou ostrost je fakt zlo...
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Magic Lantern Pulls RAW Video at 24FPS From Canon's 5D mkIII | DIYPhotography.net
    http://www.diyphotography.net/magic-lantern-pulls-raw-video-24fps-canons-5d-mkiii
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SRNECEK: Me porad prijde Canon 5D2 jako dobra volba na fotky a video. Sumi to o dost min nez 7D (mel jsem oba) a narozdil od nej je na 5D2 stabilni a plna verze Magic Lantern. V kombinaci s Technicolor Cinestyle z toho leze nakonec docela slusny video, kterymu chybi snad jen ostrost. Tu ziskas treba s Panasonicama GH2/3, kde je zase o dost horsi dostupnost skel a vubec, neni to zrcadlovka, takze co se tyka foceni je to vubec slabsi. Na video taky chybi Panasonicum focus peaking, coz by me osobne dost vadilo.

To pak uz ale dost zalezi na tom, co s tim chces tocit/fotit. Treba FP vubec nepotrebujes a fotit budes jen krajinky a pak si dovedu predstavit, ze bude pro tebe Panak lepsi volba.

Zkus se vic rozepsat o tom, co od toho ocekavas. Precejen 50k neni tak mala investice.
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    OT_: s BMPC bude jeste o nekolik levelu vetsi problem s sirokym sklem...takze tam bych byl opatrnej (krom toho nebude umet fotit)
    OT_
    OT_ --- ---
    SRNECEK: 7D (s Magic Lantern) je podle mě na video super. Ale za pár let už bude beznadějně zastaralý, takže za tyhle peníze bych si možná, pokud ti jde pouze o video a ne o focení, počkal pár měsíců na Blackmagic Pocket Camera.
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    GONDAR: no canon skla jsou jina kapitola a i duvod, proc lidi pouzivaj canon na video..
    ..ty siroky ohniska jsou problem, hlavne taky proto ze v cechach sehnat v bazaru treba c-mount objektivy z 16mm kamer je skoro nemozny..
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    TOMBSTONE: sam od canonu odchazim (ne od jeho skel;]), je to ale o potrebach: pro me vypadl gh2/gh3 pro faktickou neexistenci ultra-wide (16mm po prepoctu na fullframe) objektivu s moznosti filtru a nizkou clonou pro low-light..filtry bere asi akorat olympus 9-18mm f/4.0-5.6 (a uz je to 18-36mm), resit obrima (a drahyma) lee filters nastavcema se mi nechtelo.

ale tohle jsem si jednu dobu poustel porad dokola;]
    Panasonic DMC-GH3: Gold King Mine, Jerome Arizona - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=1pctGkQpafI
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    Canon vitezi v nataceni? to je dobrej for :-D
    pokud hledas neco univerzalniho na video i foto a chces luxusni video, mrkni na GH3..
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    SRNECEK: jde o to, jestli ty veci pozadujes zcela nove, vcera jsem prodal 5d mark ii za 33tis (rocni zaruka), vidim tam i nabidku za 25000,-

canon 5d mark ii - Zboží.cz
    http://www.zbozi.cz/?q=canon%205d%20mark%20ii&typ=bazary

nebo tady se zarukou za 34000,-
    Canon EOS 5D Mark II - Plzeň, prodám
    http://foto.bazos.cz/inzerat/24152416/Canon-EOS-5D-Mark-II.php
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    OT_: Díky.

Ještě bych se optal, chci si pořídit fotoaparát na natáčení... (ale i focení) Můj rozpočet na tělo je kolem 35 000 Kč. Na celý fotoaparát kolem 50 000 Kč. Ve finále mi asi zbyly pouze dva modely na výběr Canon 60D a Canon 7D. Canon 5D Mark II se za tělo pohybuje stále kolem 40 000 Kč. Nechci si nyní kupovat něco na naučení, protože vím, že dobrých dalších 8 let si určitě nic nového nekoupím... Tak si chci odbýt dobrou investici hned na začátku. Jinak ocením i jiné typy fotoaparátů, co pátrám, tak stále pořád Canon vítězí (zejména pro natáčení).
    OT_
    OT_ --- ---
    SRNECEK: Výborný zdroj je http://nofilmschool.com/ - a když se tam regneš, dostaneš PDF s názvem DSLR shooter`s guide nebo tak nějak a z toho celkem dost vyčteš co a jak.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, potřeboval bych doporučit literaturu, ale i různé fóra, která se zabývají natáčením na fotoaparáty. Jsem minimálně obeznámen s technikou, a tak potřebuji začít od naprostých základů - objektivy, ohnisková vzdálenost, clona atd. Díky.
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    no to jsou vynalezy;]...pamatuji si na dilema pred porizenim varavon slideru 60cm, kdy jsem ve smycce pobihal s metrem kolem krosny a resil, jestli delsi nebo ne..."to se tam nevejde".."ale potrebuju delsi"..."to se tam nevejde"...reseni od edelkrone: slider, ktery se sam zvetsuje;] a zameruje objekt..bez potreby elektriky.

EdelKrone SliderPlus+ NAB2013 » CheesyCam
    http://cheesycam.com/edelkrone-sliderplus-nab2013/
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    REPLIKANT: thnx za info, zajimalo me, jak je na tom vinetace s ef 16-35mm II. usm L f/2.8 a nikde jsem nenasel, zkusim napsat metabones.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GONDAR: Bavil jsem se o tom s obchoďákem ze Škody co objednává nový zboží a říkal, že ta firma razí politiku žádného zastoupení a přímého prodeje přes eBay, takže to asi nepujde ani zkusit, protože aby se to vyplatilo dovézt a prodat by potřeboval min. 100 kusů, což už i při tak vysoké ceně je nereálné (zvláště v Čechách kde si něco koupit v kamennym obchodě hned po tom co si to vyzkoušíš a vyzpovídáš prodejce okolo, jako šílenství a nerozum, když si to můžeš o 5% levněji objednat přes moře...).
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    ..tak se do toho opet vlozili cinani, speed booster za polovinu ;] (manualni):
    First pictures of the cheap Chinese Speed Booster alternative! To ship from May already! | sonyalpharumors
    First pictures of the cheap Chinese Speed Booster alternative! To ship from May already! | sonyalpharumors
    http://www.sonyalpharumors.com/first-pictures-of-the-cheap-chinese-speed-booster-alternative-to-ship-from-may-already/

asi prvni test/obrazky:
    http://piebbs.pconline.com.cn/topic-22378.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam