• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHAIWALLATanec Smrti, Danse Macabre,Dance of Death, Dansa de la Mort, Totentanz ,Memento Mori, In Ictu Oculi, Nemini Parco
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Chronologicky seřazný cyklus Tanců smrti s tématem, smrt si bere vojáka
    "Eile nicht den Lager zu! Geh mit mir ins Grab zur Ruh / Nepospíchej do tábora,
    pojď se mnou odpočívat do hrobu!"

    1728 - Faksimile "La grande" danse macabre z roku 1425


    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    JEDI: Zrovna včera jsem přemýšlel nad tím jaký je vlastně vztah DCD k Tancům smrti, nevíš prosímtě o nějakým článku kde to třeba řeší??
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    dobre tema, book, doufam ze to vydrzi dele nez memento mori..
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Albrecht Dürer

    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    AAHHWISEGUY: Minimalne si myslim ze kdyz wiki zminuje primou souvislost s prichodem conquistadoru (http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Muerte - Origins of Faith), tak urcite jo, ale co jsem predtim dohledaval, tak primo s TS to nikde zmineno neni.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    CHAIWALLA: v souvislosti s JA by me zajimalo zda existuje nejaka souvislost mezi tancem smrti a kultem smrti, viz současné Mexiko.
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Ukázka jihoamerických Tanců smrti :

    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Tak se nakonec v temných hlubinách "internetů" vyjevily desky z Kryštofova Údolí... "Kryštofodolský cyklus obsahuje osm obrazů anonymního tvůrce (nebo tvůrců)
    z doby kolem roku 1760"

    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Asi nejznámější hudební zpracování Danse Macabre od Camilla Saint-Saëns:

    YouTube - Danse Macabre - Saint-Saëns
    http://www.youtube.com/watch?v=-LupmmElMoI&feature=related
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Docela by mě zajímaly zobrazení kostlivců, nebo tanců smrti z českých luhů a hájů. Vím jenom o Hollarově cyklu, jinak nic. Jestli máte někdo něco vyfoceno/ofoceno, šup sem s tím :)
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Freska z Baaru ve Švýcarsku,1.pol. 16.století.
    . Legenda o pomáhající a milosrdné smrti z Baaru je v tématu tanců smrti žánrovou raritou. V tomto tanci smrti je muž přepaden tlupou zlodějů. Skryje se na hřbitově a modlí se za svou spásu. Smrt v podobě kostlivců vstávajících z hrobů mu jde na pomoc s kosami a tyčemi.

    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    22 metrů dlouhý a 2 metry vysoký Totentanz z Berlína z roku 1484.
    Zajímavá na něm je podoba kostlivců, vypadají jak z jiné planety :)

    Opět výřez:
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Druhý nejstarší, částečně dochovaný Totentanz z Lübecku z roku 1463, který překvapí především svojí délkou. Skládá se z několika po sobě jdoucích obrazů. Prvních 108 řádků textu pod obrazy je převzato z Tallinského tance smrti.

    Odkazem kompletní několik metrů dlouhý tanec smrti, rozlišením 8000x600 nechci nyx pokoušet :)

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Totentanz_Luebeck.jpg

    + výřez, smrt si opět vybírá z obchodnického stavu :

    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Nejstarší bohužel nedochované výtvarné ztvárnění tance se smrtí z náhrobku v Cimetière des Innocents v Paříži z přelomu let 1424-1425, jehož podoba byla později převedena do dřevorytin v roce 1485 Guyotem Marchandem a vydána knižně. Tento tanec se smrtí sloužil později také jako inspirace dalším tancům smrti.

    Smrt si bere obchodníka:

    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Co to jsou vlastně tzv. tance smrti a jaké byly možné příčiny jejich vzniku:

    1. Čeněk Zíbrt ve své knize "Jak se kdy v Čechách tancovalo" uvádí pověst o člověku, který prý tanec smrti vymyslel. Roku 1424 přišel prý do Paříže vyzáblý dobrodruh jménem Maccaber (Skot?), který uspořádal na hřbitově zvláštní pantomimu, v níž postava převlečená za kostlivce pobízela přítomné muže a ženy k tanci. Podivný tanec si získal oblibu, ani panstvo prý neváhalo potančit si se smrtí. Tanec byl pořádán znovu a znovu až do roku 1425 a obnoven v roce 1429. Podle svého autora dostal jméno la danse macabre - tanec Maccaberův, podle německého názvu pak tanec smrti-Totentanz.

    2. Tance smrti, v nichž kostlivec tančí se všemi lidskými stavy, tvořily součást tehdejších náboženských divadelních her uváděných v kostelích a jejich výtvarná ztvárnění byla reakcí na tyto kostelní výjevy.

    3. Další velice pravděpodobnou příčinou vzniku tanců smrti je rozšíření epidemie moru v období 1.pol. 14.století. Opakující se hladomory,Stoletá válka, a ze všeho nejvíce černý mor. Tanec smrti byl postupně kulturně asimilován po celé Evropě. Všudypřítomná možnost náhlé a bolestivé smrti, zvýšené náboženské touhy po pokání, vyvolaly hysterickou touhu po pobavení. V mnoha ohledech je tanec smrti podobný středověkým pašijovým hrám, alegorie "Tance se smrtí" byla původně báseň vedená formou didaktického dialogu, jež měla připomenout lidem nevyhnutelnost smrti (viz memento mori).
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---


    Smrt jako mstitel / Alfred Rethel / 19.stol.
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Tak se do toho dáme, doufám že se budeme bavit hlavně k tématu. Lehce OT nevadí, gaychat bude nemilosrdně mazán. Myslím ale, že k tomu snad tady ani nemusí dojít. Tento prostor je dále alergický již jen na extrémní new-age-ezo-pekla... Díky, snad to bude obohacující téma pro všechny...
    AETHER
    AETHER --- ---
    Skvele tema. Mimochodem se toto tema casto objevuje i v literature, predevsim barokni, byva to obestrenou takovou spravnou rouskou tajemstvi a i strachu, ze cloveku obcas leze pri cteni mraz po zadech.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam