• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHAIWALLATanec Smrti, Danse Macabre,Dance of Death, Dansa de la Mort, Totentanz ,Memento Mori, In Ictu Oculi, Nemini Parco

DANSE MACABRE

Fenomén tance smrti.Morové rány, které prošly Evropou, výrazně zredukovaly počet obyvatelstva, si vynutily nový způsob vypořádání s "krutou" a neúprosnou smrtí, která nebere ohledy na zásluhy, věk, bohatství ani urozenosti a bere každého, koho si zamane. Velmi často se toto téma objevuje ve výtvarném umění - zachovaly se celé cykly obrazů, rytin (Albrecht Dürer, Hans Holbein aj.), nástěnných maleb, soch a reliéfů znázorňujících kostlivce, který odvádí vojáka z bitevního pole, dítě z náruče matky, duchovního od vykonávání posvátného obřadu, manželku z objetí manželova. Diskuze zaměřená především na zobrazování tanců smrti ve výtvarném umění + diskuze okolo tohoto tématu.
    rozbalit záhlaví
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    TAJEN:

Ad Sedma pecet

TAJEN
    TAJEN --- ---
    To je zdase ktomu jdnomu barevnemu"

Tu jsem viděl, jak Beránek rozlomil první ze sedmi pečetí, a slyšel jsem, jak jedna z těch čtyř bytostí řekla hromovým hlasem: "Pojď!"
    A hle, bílý kůň, a na něm jezdec s lukem; byl mu dán věnec dobyvatele, aby vyjel a dobýval.
    Když Beránek rozlomil druhou pečeť, slyšel jsem, jak druhá z těch bytostí řekla: "Pojď!" A vyjel druhý kůň, ohnivý, a jeho jezdec obdržel moc odejmout zemi mír, aby se všichni navzájem vraždili; byl mu dán veliký meč.
    Když Beránek rozlomil třetí pečeť, slyšel jsem, jak třetí z těch bytostí řekla: "Pojď!" A hle, kůň černý, a jezdec měl v ruce váhy. A z kruhu těch čtyř bytostí jsem slyšel hlas: "Za denní mzdu jen mírka pšenice, za denní mzdu tři mírky ječmene. Olej a víno však nech!"
    A když Beránek rozlomil čtvrtou pečeť, slyšel jsem hlas čtvrté bytosti: "Pojď!" A hle, kůň sinavý, a jméno jeho jezdce Smrt, a svět mrtvých zůstával za ním.
    Těm jezdcům byla dána moc, aby čtvrtinu země zhubili mečem, hladem, morem a dravými šelmami.
    Když Beránek rozlomil pátou pečeť, spatřil jsem pod oltářem ty, kdo byli zabiti pro slovo Boží a pro svědectví, které vydali.

Charles Baudelaire Moc hezke, znam ale nejradeji mam:

Jsem jako onen král, jenž vládne zemi par,
    ač bohat, bezmocný, ač mlád, je přece stár,
    má nechuť k projížďkám a krásní psi ho nudí jak jiná zvířata a stejný hnus v něm budí.
    Zvěř netěší ho už, on zívá před krásou, lid marně umírá pod jeho terasou,
    i šašek neumí mu smazat z čela vrásky svou směšnou baladou a výstředností masky;
    hle, jeho ložnice se proměňuje v hrob a dámy neumí už zřídit ze svých rób
    dost vydražďující a nízkou toaletu,
    ten mladý kostlivec je navždy ztracen světu.
    I alchymistovi, ač užil tajných věd, se nepodařilo z něj vymýtiti jed,
    a v oněch bazénech z dob římské tyranie, a jejichž památka až dodnes v králích žije,
    se ani nezahřál,
    ach jaké prokletí, vždyť v žilách koluje mu voda podsvětí.

Jinak ty cernobile obrazky sou stejne nejhezci.. Jdu si nekde najit jestli neni ve vetsim provedeni tu :" Rytina Michaela Rentze z roku 1753" Ta semi jako libit hodne :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Bernt Notke (1435-1509), Danse Macabre v kostele sv. Mikuláše v estonském Tallinnu

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Holbein, Danse Macabre. XXII. The Priest

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    La Mort au Bouffon

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Danza Macabra - Clusone / Itálie

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Schellenberg

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    GOBERS: A jsou tam ještě nějaké...ehm..."výjevy" :) ? Dohledal jsem jenom tuhle jednu vitráž...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CHAIWALLA: No jo... to tady máme, to je pravda. :)) Moc pěkný kousek...
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Taby/Sweden - Smrt hrající šachy

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Alfred Kubin

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Antoine Wiertz - Krásná Rosina

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Katedrála v Bernu - Triumf smrti

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Arnold Bocklin - Mor

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Aneb jak se dělala protikuřácká kampaň za císaře pána :))

CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Alfred Kubin z cyklu Totentanz

ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---
    ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---
    ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam