• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DARUMA: Nic moc
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    A meli jste nekdo v ruce Nook?
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    PEJR: o ten problem s unicode uz se vyresil?
    PEJR
    PEJR --- ---
    tak si testuju asi nejnovější verzi duokanu ( (k3)2012-11-23.18095.rtm), a musim je pochválit.. trim se ovládá trochu jinak než ta verze co jsem měl poslední rok, ale jinak je to paráda, přijde mi rychlejší... ráno jsem zkoušel experimenty s JB, kitem a kindlepdfviewerem a podle mě to nestojí za to... Duokan je bezproblémovej a nekomplikovanej, doporučuju, má dokonce i fukci statistiky, počítá kolik času čtu, kolik stránek, kolik stránek za h.. jedinej trochu voser co byl, tak dostat se k instalačce...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DSMID: Pravda, koupil jsem teď pro kamarádku Kindle (pětku, ne Paperwhite) a dost mě překvapilo, že je tam jen jeden font (respektive s alternativou kondenzovaného a bezpatkového). Takže to nepůjde ani jailbreaknout? Zlatej Bookeen...
    DSMID
    DSMID --- ---
    ANDREJKA: Amazon (potažmo Lab126) se obvykle snaží v každé aktualizaci firmwaru zalátat dvířka, která umožňují převzít nad Kindlem kontrolu (tj. přihlásit se do Kindlu jako root a dělat si v Linuxu co se mi zamane, pro laika to znamená spíše možnost instalace všeljakých rozšíření).
    Ve firmwaru 5.3 pro Paperwhite to ale trošku přeťápli: tento update nejenže zamezí všem dosud známým způsobům jak Kindle odemknout, ale zároveň úplně přepíše systémový oddíl (neboli veškeré úpravy a nainstalovaná rozšíření vezmou zasvé). Zároveň ruší USB downloader mode, takže bricknutý Kindle si už sami jednoduše neoživíte (pokud nemáte speciální sériový kabel a netriviální znalosti ubootu).
    Řeklo by se, že stačí prostě firmware 5.3 neinstalovat. Jenže Kindle se obvykle aktualizuje sám a bez ptaní - vlastník zařízení je skoro bezmocný. Navíc nové kusy budou dodávány už s firmwarem 5.3.
    Lidé z mobileread.com jsou celou situací silně znechucení a považují to za vyhlášení války, někteří uvažují o tom, že se na Kindle úplně vykašlou.
    Motivace Amazonu je zřejmá: "Proč by si lidé měli snadno a zadarmo sami instalovat něco (screensavery, fonty, šachy, poznámkový blok, ...), co jim můžeme výhodně prodat."

Naproti tomu třeba Kobo Glo má operační systém (taky Linux) na SD kartě, takže je snadno přístupný odkudkoli.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DSMID: Je tam Linux.
    A ke stourani: nestouram, nevim. Naposledy jsem mel tu potrebu u windows mobile 6.5, od te doby ne :-)
    DSMID
    DSMID --- ---
    JYRKA: Co je uvnitř toho Bookeenu za systém ? Je to taky tak přítulné pro případného šťourala jako Kobo Glo ?
    Dá se dostat dovnitř a převzít nad čtečkou kontrolu aniž by se musely překonávat nějaké pastičky od výrobce ?
    Amazon mě celkem začíná štvát tou svojí válkou proti neschváleným úpravám - jako by moji čtečku stále považoval za svůj majetek.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    WABICEK: to neni tak zcela pravda a MS to sam via musel to zahrnout do Office ... kdyz porve spustis treba Word 2010 tak te ne tuhle nekompatibl upozorni a da na vyber ukladat bud do plneho OpenDoc (odp) nebo do toho MS pozmeneneho...
    WABICEK
    WABICEK --- ---
    no to je treba docx taky (ISO/IEC 29500)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KUBIS: jsou to formáty, které mají otevřenou specifikaci a jsou nějakým způsobem normované.
    ODT je specifikován ISO normou: http://cs.wikipedia.org/wiki/OpenDocument
    KUBIS
    KUBIS --- ---
    ERGOSUM: odt? jakoze jen diky tomu ze to je openoffice je to otevreny format?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ALLADJEX: kolik platforem je tak otevřených, abyste s nima za pár let neměli problém
    Napadá mě hned epub, txt, html, odt.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ALLADJEX: Urcie, DRM je zlo. A uzavrene formaty taky.
    ALLADJEX
    ALLADJEX --- ---
    JYRKA: Já myslim, že nad tim nemá cenu nad tim příliš žehrat. Kindlu můžem poděkovat za boom e-booku. Bez toho průstřelu s cenou zařízení čtečku do dneška nemám. A ta vázanost je taky jen částečná. Mobi i s drm se převést dá. Jen to budu dělat až v případě přechodu na jinou platformu. Uznávám, že by to mohlo být lepší, ale buďme upřímní ... kolik platforem je tak otevřených, abyste s nima za pár let neměli problém. S knížkama je to stejný. Například poklady, které jsem v mladické nerozvážnosti půjčil a už se s nima neshledal a teď je pracně sháním po antíkách ... aby mi pak často leželi v polici. ;]] Nehájím Kindle ... vůbec, mě to taky prudí, ale s epubem a DRM na podobné diskuze za pár let budeme třeba taky narážet. ;]
    AETHER
    AETHER --- ---
    JYRKA: mně ta uzavřenost taky štve, hlavně mi vadí, že si ty knihy nejde ani půjčit (tedy mužovi to funguje, mně ne:(
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    AETHER: ano, to je pravda. to znamená jen další čtečku od amazonu a stát se vazalem Amazonu na doživotí, protože přece nechce přijít o ty peníze :-)
    Výhoda uzavřeného systému (pro prodejce).
    AETHER
    AETHER --- ---
    JYRKA: k čemu? No když nakupuješ na Amazonu, tak to nepřevedeš... neříkám, že je to jediný prodejce, ale zatímco na tablet si nahraješ kindle reader a můžeš používat svůj stávající účet z Amazonu, někdo, kdo už tam za knihy utratil pár set dolarů a nechce k nim ztratit přístup, si přestup na čtečku, která nepodporuje mobi formát, rozmyslí.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ZAPPO: Mobi neumí Bookeen vůbec. Upřímně: k čemu taky? Existuje Calibre :-)
    Displej používá stejnou technologii jako PaperWhite, já nevidím rozdíl při vypnutém podsvícení proti Kindle.
    Zpracování je fajn, proti Bookeenu s nepodsvětleným displejem přišel o kovová záda, ale znát na tuhosti to není.
    Co se týká adresářů: umí to třídit knihy podle složek a jde nastavit zobrazování adresářů - viz obrázek.

BARTUC
    BARTUC --- ---
    BALAENA: koukal sem na to, ale momentalne vzhledem k financni situaci hledam nejlevnejsi a nejjednodussi variantu... ale dekuju za info
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam