• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KYTIGALERIE FOTEK tvůrců a milovníků analogové fotografie*
    KYTI
    KYTI --- ---
    STANTHA
    STANTHA --- ---
    nasel sem doma nejaky fotecky..tyhle se mi zalibily tk se podelim :)

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Doufal jsem v to :))
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: dik, udelal jsi mi v tom jasno .]
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Abys nebyl zbytečně zmatenej, tak za mě je to dost strašný, i když je mi jasný, že tady o fotku nejde (popravdě nevím, o co tady jde).
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LUCCASH: díky za info, kua já ti nevím akorát jestli pár let nepočkat, abych svůj archiv naskenoval. Třeba ty ceny těch mašin spadnou dolů a já si budu moci jednu pořídit.
    RUDA_JAN
    RUDA_JAN --- ---
    heeej, MURHAAYA nam tu hodil neco krasnyho, tak to nekazte, tohle prece patri do posty :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Však já už to zavřel, ale pak mi odepisoval tvůj kámoš Cvrk, tak jsem mu ještě odepsal. Teď zas jen odepisuju tobě, což bych nedělal, kdybys mi dál nepsal. Slibuju ale, že už teda naposledy. Hlavně se doučte, co je to to rozlišení, nemaťte svoje zákazníky nesmyslama a dál do toho dávejte víc, než musíte, a bude to super.
    LUCCASH
    LUCCASH --- ---
    MACHALIK: to je sice vsechno pekne jak ses nabusenej informacema a tak, ale...
    Stale postradam smysl tehle debaty? Ne vazne, vsichni uz moc dobre znaji tvuj nazor na Fosh...dokonce ti to ani nevyvracim. Myslim, ze DAKRLS ma dost rozumu na to, aby se sam rozhodl jake skeny vlastne potrebuje. Mimoto nikdo z nas mu nesliboval buh vi co... ja myslim, ze to co sem mu z dobre vule nabdl je rozumne reseni za prijemnou cenu. Tak proc se neustale opakovat a vracet k tehle debate? Ja jen ze puvodni debata o skenech se dostala kamsi k tisku fotografii a buhvi cemu :) Mozna sis vysiml, ze my Fosh vlastne vubec nehajime jen jsme chteli ze slusnosti, kdyz mame tu moznost informovat o moznosti naskenovani u nas. :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CVRK: Já už to rozlišení nechtěl u Lukáše komentovat, ale věta "se ptáme zákazníka na požadovanou výslednou velikost scanu a to, jak jsi uvedl, dle klasických formátu fotografií 10x15, 15x21,... nicméně VŽDY se jedná o scan v rozlišení 300dpi" nedává žádnej smysl, scanujete pochopitelně při úplně jiným, mnohem vyšším rozlišení, a to se mění per ta velikost - čím větší, tím větší. Při rozlišení 300 dpi by výsledný obrázek negativu 36 x 24 mm měl VŽDY 425 x 283 px. Rovnice je (velikost strany obrázku = délka strany negativu v cm / 2,54 (palec) * rozlišení). To je to, o čem mluvím, nerozumění základním pojmům. Ve 300 dpi se tiskne, mícháš hrušky s jabkama a Lukáš taky. Zákazník většinou chce znát hodnotu dpi, na který scanujete, a to, koukám, je i teď na konci roku 2010 u dvou pravděpodobně nejinformovanějších pracovníků té firmy problém.

Já mám hrozivý zkušenosti s provozovnou na České, ke které se nechceš vyjadřovat, což mezi řádky vypovídá o její úrovni, a to několikrát: chodíval jsem tam nakupovat a vyvolávat nějakej ten rok, než mě to dožralo. Znám Foshe od začátku.

Ve Vaňkovce jsem byl třikrát, otevřeli ji mnohem později, a teď si vzomínám proč: dozvěděl jsem se tehdy, že tam máte asi tu nejlepší tiskovou mašinu v Brně a navíc děláte na Fuji Crystal, a chtěl jsem si tam nechat dělat fotky, a byla to katastrofa... chtěl jsem samozřejmě bez úprav, protože svítící horizonty a lidi se svatozářema, jak je dělali na České, mi už opravdu lezly krkem - copak ta funkce zvýšení kontrasru nebo Shadow/Highlights nejde nastavit nějak lidsky?! - a dali mi pro změnu totálně plochý, bezbarvý a celkově nepoužitelný fotky. Tak jsem se s nima domluvil, že bych se rád podíval, jak to dělají, a ty fotky si barevně naladil sám a vytiskl několik zkušebních, než se nastaví ta mašina na celou dávku, a oni že jasně (ochotní!), ale že si mám přijít později, až nebude nával. Tak jsem přišel před devátou, ale to tam už byli úplně jiní lidi a borec, vedoucí prodejny, mi vysvětlil, že tohle teda nejde ani náhodou, že o tom slyší poprvé, a že ty fotky takhle blbě maj vypadat, ale že jestli si chci zkusit potahat za barevný posuvníky, no tak teda můžu -- za 160 korun za půl hodiny. Přitom já chtěl tu pitomou obsluhu naučit ovládat ten program, protože ta očividně nikdy neviděla žádnej grafickej editor ani z rychlíku a na všechno měla buď nějakou zmršenou automatiku nebo odpověď, že to "nejde". To mě dostalo definitivně a od té doby jsem nikde u vás nekoupil už ani baterku do foťáku.

Byť tam zjevně na jedné směně dělají dva slušní borci (jen si doplňte vzdělání o scanování), tak celkově je to průser, masokombinát a velkovývařovna na peníze spíš než na fotografie. Plus máte vyšší ceny filmů a všeho než konkurence. Co se mě týče, tak svoje prachy raději odevzdám firmě, která si je zaslouží svým profi přístupem a kvalitníma výsledkama bez osobního heroismu pár jedinců. Klobouk dolů ale před váma dvěma, že se snažíte. Hádám, že žádný bonusy za to nemáte a ještě byste dostali pojeb, kdyby někdo zjistil, že se snažíte poskytovat nadstandardní služby. Nicméně až budu v Brně, tak bych k vám dvěma si přišel udělat testovací tisk fotky na A3 - kvůli té mašině. Chci vidět nejkvalitnější brněnskej tisk z fotopřístroje a ne plotru nebo laserovky.

Mír.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    CVRK: nekolik lidi co dela u skody a to i kdyz stali zrovna za prepazkou se ode me dockalo vyjadreni stylu podobneho vyjadreni. co je horsi, tam jsou si toho snad vice mene vsichni vedomi a nekteri mi znami tam jiz nepracujou, protoze je to sralo.

nicmene, nahodim neco analogoveho :]

Murhaaya's gallery - Olympus OM-1 - 124 - Garden bondage
    http://varial-artworks.com/fotky/?dir=/Olympus%20OM-1%20-%20124%20-%20Garden%20bondage
    CVRK
    CVRK --- ---
    MACHALIK: Zdravím. Co se týká scanování, tak na Vaňkovce scanujem přel lab Noritsu a ne Fuji. Scanner používá technologii ICE, takže pokud si ty svoje filmy předtím nevyválíš v blátě, měl by být výsledek čistý. Co se týká kontrastu, sytosti, korekce barev a expozice, tak na nic z toho při scanování nesaháme a žádné autokorekce se nepoužívají, takže výsledek scanu odráží kvalitu snímku jako takového. Při zadávání takovéto objednávky, se ptáme zákazníka na požadovanou výslednou velikost scanu a to, jak jsi uvedl, dle klasických formátu fotografií 10x15, 15x21,... nicméně VŽDY se jedná o scan v rozlišení 300dpi, což také zákazníkovi sdělíme. Pro většinu zákazníků je orientování podle formátu v cm na 300dpi snazší. Samozřejmě pokud člověk chce znát velikost v pixelech, jsme schopni předat i tuto informaci.

Co se týká vstřícnosti zaměstnanců vůči zákazníkům a také jejich vědomostí, je tato otázka diskutabilní. Já můžu mluvit pouze za sebe a kolegu (LUCCASH) a můžu říct, že pokud se s tím konkrétním člověkem dá normálně domluvit, snažíme se mu vyjít maximálně vstříc. Za ty dva roky, co tu pracuji, jsem se osobně s žádným brigádníkem nesetkal.

Nechci dělat žádnou reklamu nebo něco podobného, upřímně je mi to fuk, jestli si svoje filmy budete nosit k nám nebo někam jinam. Jen ze sebe nenechám dělat blbce nebo jak ty píšeš "nic nevědoucího brigádníka". Nechci se dočkat toho, že se v rozhovoru s někým cizím dostanu k tomu, že uslyším "Ahaa, ty děláš u Foshe? Tam je to banda idiotů, kteří o tom nic neví a nic neumí.", jen pro nějakou špatnou zkušenost před čtyřmi lety.

Jak říkám, můžu mluvit pouze za sebe a kolegu a to se týká jak metody scanování, tak chování k zákazníkovi. Jak to vypadá na druhé směně nebo na jiné provozovně, to bohužel netuším....nebo tuším ale vyjadřovat se k tomu nebudu. :)
    LUCCASH
    LUCCASH --- ---
    MACHALIK: vzdyt jasny, ja se nehadam. Jen rikam ze na rozliseni 1800x1200 je 300dpi dostacujici. Na nahledovky staci. Jinak pkud nekdo skenuje fotky pro dalsi upravu to uz je potom jina vec. Jen jsem tu nabidl, ze mam moznost naskenovat v rozliseni rekneme 4500 x 3000 za stejnou cenu jako by mu dali jini u nas nebo u skody max tech 1800x1200 jestli vubec. Takze tim, ze jsi nespokojeny s lidma co vlastne ani poradne neznam a ze si narazil na nejakyho hnupa to jde nejak mimo me a vlastne to nechci ani hajit :) Proste mi to prijde jako uplne zbytecna debata, on sam se rozhodne jestli mu to dostacuje nebo ne prece :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Druhá alternativa je pak místní uživatel SKOT, kterej má doma Nikony 5000 a 9000 a je z Prahy a taky tomu rozumí. Bych mu zkusil napsat. Už se to řešilo ve všech ostatních klubech asi desetkrát.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    LUCCASH: Namistrovanýho, povýšenýho zmrda vedoucího prodejny jsem potkal jak ve Vaňkovce, tak na České, pokaždé to byl někdo jinej, takže leda by vyhodili oba. Ale je to tak čtyři roky zpátky, od té doby už k vám nechodím.

Ad rozlišení: to je ono. 1800 x 1200 je na hovno, alespoň teda věřím pro většinu lidí, kteří se zajímají o fotku a ví, proč vůbec chcou scanovat. Já si nechával dělat nějaký 3800 x 2500, prostě 2700 dpi, za podobnou cenu na mašině nesrovnatelně lepší než Frontier. O tom právě mluvím.
    LUCCASH
    LUCCASH --- ---
    MACHALIK: samozrejme mluvim konkretne o sobe. Muzu mluvit max za sebe a sveho kolegu. Co se deje na druhe smene, popripade jine prodejne bohuzel nijak neovlivnim. Ale jelikoz se tady vicemene zname, tak je tva poznamka pomerne zbytecna a je jasny, ze bych jim to naskenoval ja. Co se vedouciho tyce tak zda se, ze si uz i vedeni uvedomilo co je zac a dostal vypoved .)

DAKRLS: za tech 99 je to nejakych 1800 x 1230 myslim a odpovida to cca 10x15. Samozrejme se znamosti ti to hodim klidne i mnohem vic .)
    Nastrihanej byt muze, ale urcite ne na policka. Pokud mas normalne na pasky po 6 nebo jak se to jinde dela tak neni problem.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    LUCCASH: Ty seš Fosh Foto, že? Já ti nechci kazit kšefty, ale Fosh je brněnská obdoba Škody, tj. firma plná arogantních, přitom nic nevědoucích brigádníků, a scanujou na Frontierovi 350, pokud se něco nezměnilo, takže výsledná kvalita tomu odpovídá. Při zadání scanů se vás ptají, na jakou velikost to chcete nascanovat, jestli na 9x13 nebo 18x13 a vy se jim snažíte vysvětlit něco i dpi, a oni na vás koukají jak puci, protože ten jejich obslužnej program tam tuhle jednotku ani nemá a oni ji pochopitelně neznaj. Výsledná kvalita je pak diskutabilní, stejně jako u jiné brněnské firmy OSSO, a to přeostřený, kontrastní, zrnitý fotky s ořezanou značnou částí okraje, protože neumí scanovat při plným pokrytí. To jen abyste si vy ostatní nemysleli, že se jedná o nějakou bombu. Na druhou stranu věřím, že konkrétně tadyhleten jeden Lukáš vám to udělá dobře, nebude se s váma bavit jak čurák, navíc jste všichni z Nyxu a tak, a třeba, pokud to vůbec jde, vypne všechny ty funkce toho zkurvenýho Frontiera, ale to budete muset jít do jedné konkrétní prodejny ve Vaňkovce a tam ho potkat a nebude tam smět bejt nával lidí. Já mám s tou firmou jen ty nejhorší zkušenosti; to šílený chování jejich brigádníků, a po zavolání jejich šéfa, i toho šéfa, pro mě byl showstopper a už bych tam nikdy nevkročil.

DAKRLS: Pokud máš zakázku několika desítek filmů třeba a chtěl bys je nascanovat, tak doporučuju (opět) Smělíka: já u něj scanoval roky, vždy jsem mu nosil mezi 7 a 15 filmy, a snažíval jsem se to kumulovat do větších množství, načež pak se s ním dalo hovořit o množtevní (značně nezanedbatelné) slevě, a scanoval to špičkově, na Nikonu 5000, na velký rozlišení, od kraje do kraje, s ICE nebo bez (dle přání), sice ne do druhýho dne, ale to mi jako brňákovi nevadilo, a ještě se s ním dalo normálně mluvit, protože svýmu jobu rozumí a není to piča jako 99 % zaměstnanců firmy Fosh. Plus samo mu nevadí, když jsou rozstříhaný, protože má podavač. Když se domluvíte na rozlišení, množství a rychlosti dodání, tak se podle mě na to kilo dostaneš, resp. je to jen otázka rozlišení.
    DAKRLS
    DAKRLS --- ---
    LUCCASH: pokud mi za kilo naskenujete film, kterej vam prinesu, tak to ti k tomu budu nosit i kvetiny.
    A vadi, kdyz je nastrihanej? A do jakyho rozliseni? :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LUCCASH: ste z nejakyho levnyho kraje :)
    LUCCASH
    LUCCASH --- ---
    RIKO_KUN: Brno to bude asi mimo..ale u nas je teda za 99 naskenovani vyvolani je za 89...ale pokud u nas koupis film tak mas vyvolani zadaco.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam