• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELArboristika - Kácení a prořezávání stromů
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Zkusím, zda tu bude i někdo vědět jak je to s ořezáváním stromů legislativně...

    Situace...
    Soused má na svém pozemku vzrostlý kaštan. Větve zasahují nad pozemek města, kde si pronajímám parkování. Jedna větev - relativně méně významná (viz obrázek), ale i tak vzrostlá mě tam sejří. Město se vymlouvá, že u takto významných (velkých) stromů je problém i s ořezem i když na webu se všude píše něco jiného (ale třeba neřeší specifika).

    Mám dotazy:
    1. hraje velikost stromu roli, pokud by majitel pozemku vyžadoval ořez přesahujících větví?
    2. mohu to řešit nějak napřímo já a nebo vždy majitel pozemku?

    KODIZAK
    KODIZAK --- ---
    KOCOURR: Pak je ještě v kladně polygon, kde dělají stromolezecké kurzy.
    KODIZAK
    KODIZAK --- ---
    KOCOURR: Ahoj, záleží co přesně hledáš. Jestli něco komplexnějšího tak doporučuju komplexní roční studium arboristiky od arboristické akademie. Jestli spíš základy stromolezení tak jdi do worksafety. Mají nové výcvikové středisko v kolíně a spoustu různých školení.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    KOCOURR: Za me treewalkers v Mělníku. Je sice pravda ze teď je nejakej novej přístup od EU ale v ČR mají nejvíce zkušenosti a nejdelší praxi... v základě se ale určitě pleteš ze arboristika nerovná se stromolezeni...
    Čili základní kurz nebude mít s lezenim spolecnyho nic moc.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, chceme si s kamarádem udělat nějaký základní arboristický kurs, doporučíte kde je to dobré a kam raději nechodit? Jde nám hlavně o stromolezectví, vázání uzlů, atp., oba chodíme s pilkou do lesa, takže kácení učit nepotřebujeme, já navíc sázím stromy (ovocné aleje, zámecké parky a další zeleň na veřejných místech) + mám za sebou několik školení řezu stromů, takže to taky není úplně zásadní (i když opakování matka moudrosti a další úhel pohledu na problematiku řezu se vždycky hodí).
    DREDIK
    DREDIK --- ---
    AKHIBARA: pozde ale prece: HLAVNE TAM NIC NEDAVEJ!! co je to za strom a na jak dlouho se to "potopi"?
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    VODNIK: tak já myslím, že když nebudeš tu pilku hrotit na limit stroje, tak stačí mít olejnicku s sebou a občas stříknout. Jde o to moc nezahřívat řetěz a lištu. Ale je to škoda, hlavně že tam stihl dal fejkovej uzávěr na olejovou nádrž, která vypadá na fotce jako funkční:)
    Jinak je to pěkný stroj a při práci na větší zahradě nebo sadu je super. Určitě nejlepší ve své třídě.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    SNUPAK: jo, ale na to jsem zvyklý od teleskopické aku pilky, která to má stejně. Je fakt, že tahat s sebou na strom olejničku je trochu opruz
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    VODNIK: jojo, to je super věc. Taky se mi líbí. Jen bacha na to chybějící mazání řetězu. Měl by jsi to občas stříknout olejničkou.
    To je nepochopitelná slabina, která to diskvalifikuje z profi práce.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Manželka mi k vánocům udělala docela radost a koupila aku pilku Stihl GTA-26. Musím říct, že na to jaká to je malinká potvora tak řeže úplně skvěle - už má za sebou třeba prořezávání cca 8cm silných větví jasanu a i takhle silný a tvrdý materiál brala úplně bez problémů. Aku vydrží sice jen tak 10-15 minut práce, ale to na běžné pižlání po zahradě stačí a s náhradním aku mě dřív začnou bolet ruce než dojde šťáva. Skvěle se drží a na rozdíl od motorové jednoručky taky od Stihlu se s ní tou jednou rukou nebojím ve výškách dělat. A pochopitelně zmačknout čudlík je o dost jednodušší než startovat motorovku zavěšený na stromě jak netopejr
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    Zdravím, řeším poškození u jednoho stromu. Je na bázi kmene cca 1cm nad zemí, velikost asi 20 cm na šířku a 50cm na výšku. Jde o to, že když prší, tak tam dovnitř vtéká voda od země. Hráz okolo nejde udělat kvůli náběhům kořenů. Okraje otvorů jsou zavalené živým dřevem. Máte někdo zkušenost s tím jak takovou dutinu částečně uzavřít?
    Mne napadá jen něco jako vlepit tam destičku, jen nevím čím ji upevnit, aby to vydrželo vnější podmínky a zárověň nedošlo k poškození stromu.
    Za každou radu/zkušenost budu rád.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Varování těm, kteří mají profil zde: https://www.checktrees.com/arborists

    V poslední době bylo zaznamenáno hodně případů podvodných mailů, které se snaží z lidí vylákat peníze. Příběh je, že někomu v USA kvůli covidu zemřel vzdálený příbuzný a řeší se dědictví.
    Těch případů je teď kvůli covidu hodně, viz varování ministerstva zahraničí: https://www.mzv.cz/washington/cz/konzularni_informace/pozor_na_podvodne_e_maily_udajne.html

    Vím o pár takto postižených, a když jsme hledali, odkud podvodníci mohli získat jejich údaje, tak to vypadá nejspíš právě z databázi na webu https://www.checktrees.com/arborists.
    Jsou to veřejné údaje, takže ta databáze za to nemůže, ale dávejte pozor, kdyby vám přišel divný mail z USA.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Mno teď jsem se bavil s jedním člověkem od nás (pro kterého momentálně kácím) a nic moc, pokud jde o okolí (nyní už Vysočina)... Jakože práce je ale je to "tlačenka"..
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    KOC256: sám těžko, jen jsem chtěl naznačit, že poptávka je podle mě vyšší než nabídka, ale záleží na lokalitě. Nicméně pokud si vzpomínám tak WAMP_ELF to k mému baráku neměl až tak daleko :-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VODNIK:
    a kdyby toho kácení bylo více než 20 stromů za 6 let, tak bys kolegu uživil?
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    WAMP_ELF: vyhledem k tomu jak špatně sháním kdykoliv někoho na stromolezecké kácení (a kolik mě to pak stojí) bych řekl že práce v oboru je víc než dost. Nemít ochotného příbuzného co mi dá termín už třeba za 3 měsíce tak bych čekal na kácení taky třeba rok. Zkušenost z kácení cca 20 stromů za posledních 6 let, poslední v únoru.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    SNUPAK: děkuji ti tak nějak jsem si přesně tohle myslel. V lese je práce dost Na můj vkus až moc filozofie kůrovcových holin není něco co bych chtěl následujících několik let podporovat..
    Jen nemám přehled jak to je s prací v stromolezectví bez praxe atd jestli jsou volná místa.. nicméně to je asi vedlejší ta práce mě velmi zajímá jako taková.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    WAMP_ELF: No, to je otázka:)
    Já začal postupnou evolucí v zahradnické firmě. Nejdřív pila na zemi, pak mi kolega dal základy lezení, pak praxe a pár kurzů.
    Asi bych doporučil začít kurzem a zkusil najít nějakou firmu, co mě zaměstná. Se zkušeností z lesa budeš přínosná posila a když si v průběhu uděláš kurz a koupíš základní vybavení, můžeš být za pár let dobrý lezec.

    Nemám na současné kurzy žádné recenze. Ten co jsem dělal já už není, ale předpokládám, že toto bude v pořádku.

    ARBORISTA - Základní stromolezecký kurz | www.worksafety.cz
    https://www.worksafety.cz/1884-worksafety-cz-arborista-zakladni-stromolezecky-kurz/

    Současně je dobré učit se někde info o stromech, technikách řezu, teorii.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    SNUPAK: pracuji jako dřevorubec a plánuji že bych se začal starat o stromy trochu jinak. Doporučil by se mi jak začít v "oboru"?
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam