• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CH_IN_AAIX - Z/OS - UNIXy z dilny IBM
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    a sakra, koukam ze ten stroj je pSeries 615, ktery LPARy neumi - asi to je snad mozne az od 630 :((
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    NELDOR: super, diky! hned proverim :)

NELDOR: tedko me celkem zmat termin Logical Partition, nez jsem si uvedomil, ze to je ta virtualizace, ktera je bezne oznacovana zkratkou, tak jsem marne premyslel, kde jsem to preskocil pri cteni o LVM :)

btw, jak bys nejak kratce specifikoval uroven virtualizace LPARu? da se to prirovnat k necemu jako jsou jaily, sol. containery, KVM, xen, vmware nebo tak?
    sorry ze se ptam na neco, co je urcite nekde v dokumentaci ale ta dokumentace je moc detailni na to abych si udelal jen rychly prehled.
    jsou zLPARs shodne s temi na powerech?
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    CH_IN_A: lsconf nebo lscfg to myslim ukazuje (prinejmensim s nejakym prepinacem -v nebo tak neco), bohuzel uz jsem to rok a pul nedelal a moje pamet trochu selhava :-(. Pokud tam mas sdd drivery, tak zkus zaexperimentovat s "datapath query device", pokud sddpcm, tak "pcmpath query device", pripadne nejaky jiny pcmpath ci datapath prikazy (viz man). To je hruza, jak clovek vsechno rychle zapomene :-).
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    NELDOR: diky za info!

je mozne nejak zjistit z OS nazev FC LUNu ci jak se to jmenuje, ktery je k systemu pripojeny? - nikdy jsem FC nemel v ruce, takze na to koukam jak vrana :|
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    NELDOR: CH_IN_A: ... teda za predpokladu, ze RHEL existuje ve verzi pro power architekturu, coz predpokladam, ze existuje :-). Drivery pro ten virtualni LPAR HW Linux urcite ma.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    CH_IN_A: HACMP je licencovane zvlast, pokud vim.

CH_IN_A: Jo, je to totez, jen trochu jina terminologie - na Linuxu to asi zmenili, aby se to lidem nepletlo z klasickymi partisnami :-).

CH_IN_A: S RHEL ne, ale kdysi na skoleni LPARu jsem si tam cvicne nainstaloval Debiana, takze pocitam ze s RHEL nebude zadny problem...
    BOD1E
    BOD1E --- ---
    Jooo AIX je super, na rozdil treba od HP-UXu z kteryho bys blil. Book
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    kdyz uz jsem u tech otazek....mate nekdo zkusenost s provozem RHELu v LPARu?
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    Physical Partition je obdoba Physical Extentu z LVM na linuxu? ...to me vrta hlavou :)
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    NELDOR: to HACMP je licencovane zvlast, nebo je to soucasti licence?
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    RUTHAN: nikdy jsem nic podobneho nepotkal ani na linuxu - co jsem videl, tak to byly nastroje, v jejichz kontextu byl proces spusten a ty pak dealli to co ty chces....ale treba neco podobneho je...nevim ;)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Nmon a topas mame, ale nasi lidi pres Unix rikaj, ze ten monitoring disk / sit per process s tim pry nejde, proto se ptam tady, jestli tady neni nekdo moudrejsi, kdo by ten command sesmolil :)
    Parsovaci Excel mam, akorat by se k nemu hodil i nejakej popis, protoze mam pocit, ze ani nesi lide, tak polovine metrik moc nerozumi.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    RUTHAN: Hodne veci umi nmon - http://www.ibm.com/developerworks/aix/library/au-analyze_aix/ - neni to zadny nadstandardni balicek, jsou to proste zabaleny binarky ;-). Da se pustit interaktivne, pak je to neco jako o hodne lepsi topas, nebo na pozadi, a pak loguje do souboru, pro ktery existuje parsovaci soubor pro Excel, ktery z toho vygeneruje hromadu zajimavych statistik a grafu. Ale jestli umi i disk/net traffic per proces si jistej nejsem...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    JK2000: Dik, ale vsadim se, ze si kluci vymysli zase nejaky duvod, proc tam MC nedat a me z te jejich snahy zachranit svet jednim commandem asi jebne.

Mel bych dotazy, znate nejaky command na AIX, jak monitorovat diskovy / sitovy traffic per process, bez toho aby se tam instalovali nejaky nadstandartni baliky, nejlip treba cyklycky po 10 sekundach hezky do souboru?.
    Pak bych potreboval neco na spotrebu pameti per process v MB a ne v nejakych pagich o kterych kazdy hada koliv vlastne maj.
    BRETHA
    BRETHA --- ---
    vím o jednom kouzelném místě, kde budou servery s AIXem ještě hodně dlouho :) ... každopádně se mi tento klub bude určitě hodit ...
    JK2000
    JK2000 --- ---
    NELDOR: No my jsme je meli jak v serverovne, tak na stole - kolegove na tom ''parili" Catia V4. Jenze co ted vsichni odberatele chteji V5, ktera jede na winech tak AIXy (a IRIXy) ze stolu mizi. Catia V6 dokonce uz na UNIX platforme nebude vubec.

A jinak co o systemu pises v 1. odstavci je pravda pravdouci :)
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    Dobry klub :-). AIXy jsem asi 3.5 roku administroval, vcetne srandicek jako HACMP. Musim uznat ze oproti Linuxu se mi na AIXu libi, ze to ma jasny koncept, jako treba (rozdeleni na low level prikazy, high level prikazy, nad tim SMIT(TY), nebo treba ze temer kazda chybova hlaska ma sve unikatni cislo, atd...). Pouzivani LVM jako zakladu pro praci s blokovymi zarizenimi je taky super. A co je oproti Linuxu daleko napred, je hlaseni a reseni ruznych hardwarovych chyb, coz taky souvisi s tim, ze to ma nejaky koncept. Narozdil od Linuxu kde si kazdy driver loguje co chce a jak chce.
    Samozrejme to souvisi s tim, ze AIX je svazany s konkretni platformou a toho hardwaru nepodporuje ani zdaleka tolik, co Linux - coz muze byt problem na desktopu doma nebo na notebooku, ale AIX zkratka patri do serverovny a ne na stul :-).
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    JK2000:vcera jsem zrovna mluvil s kamosem, ktery dela telekomunikacich a rikal, ze AIXy mel snad vsude kde delal - ze jsou jak se rika in :))

JK2000
    JK2000 --- ---
    RUTHAN: mc pro AIX samozrejme je. Dokonce byl kdysi na cd s ruznymi GNU aplikacemi dodavanym se systemem. Je na nem spousta rpm balicku.

Driv jsem to mel jako denni chleba. Bohuzel v oboru se houfne prechazi z UNIXu na Windows a pro SGI a AIX masiny pomalu prestava byt u nas uplatneni :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam