• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESSPovinné ručení, Havarijní pojištění
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    Ahoj.
    Došlo k poškrábání auta při parkování o betonové sloupy - zadní blatník + nárazník, + auto má přední nárazník lehce prohnutý.

Lze na opravu použít havarijní pojištění auta - Axa 2% spoluúčast, min. 2000 kč.?
    Aktuální hodnota auta ~ 260 tis. kč

Příjde při využití havarijního pojištění pojistník o nějaké bonusy?

Prosím klidně rozveďte odpověď. Díky.
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    LEADA: tedy pristi rok, diky
    LEADA
    LEADA --- ---
    XEHUTL: v tom případě na 90 % budou ostatní pojišťovny dražší...
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    LEADA: AXA
    LEADA
    LEADA --- ---
    XEHUTL: těžko říct, nevím co máte za auto, jaké máte bonusy apod., rovněž nevím, u jaké jste nyní :)

obecně Česká pojišťovna je dražší, Allianz může být levnější, Koop někde mezi, ostatní pojišťovny pro mě nejsou pojišťovny :)
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    LEADA: ok, diky... tedy zkusim znovu pristi rok
    -> predpokladam ze zmenou pojistovny bych si nijak zasadne nepomohl, ze?
    LEADA
    LEADA --- ---
    XEHUTL: u POV + HAV se zhruba co dva roky vyplatí pojistku nechat přepočítat právě z důvodu poklesu hodnoty vozidla.
    Tento rok byl ovšem značně nestandardní díky plošnému navyšování cen u povinného ručení z důvodu povinného odvodu hasičům (3 % z každé pojistky) + úhrada každé započaté hodiny výjezdu hasičů k dopravní nehodě (5.600 Kč/hod.) a dále novému občanskému zákoníku (nově cena za život člověka není stanovená tabulkově, ale dle toho, co si pozůstalý vysoudí, pokud například usmrtíte manažera s třemi dětmi, který vydělával 100k+ měsíčně, může po Vás/pojišťovně vymáhat klidně 10 mil.)
    Pojišťovny tedy povinné ručení navýšily a pravděpodobně ještě navyšovat budou podle toho, jak budou naše soudy pracovat a jak se bude dařit pozůstalým/zraněným/poškozeným dařit vymáhat horentní sumy po pojišťovnách v případech dopravních nehod.

Ve zkratce k Vašemu dotazu: standardní praxe to není, ale zrovna tento rok tomu tak je...
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    XEHUTL: jeste doplnim pro uplnost:
    ad b) pokud by doslo ke zmene pojistne castky
    ad c) pokud zustane v platnosti puvodni pojistna castka
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    Zdravim vespolek, mam takovy dotaz - zazadal jsem si u pojistovny o ponizeni pojistne castky na havarijku+povinnem a pojistovna mi zmenu teto castky zamitla se zduvodnenim:

"Pojistne, respektive jeho vyse, je vzdy ovlivnovano radou faktoru, ktere vychazi z vyvoje trhu v danem obdobi. Pro aktualni vypocet vyse pojistneho je mimo jine rozhodne i stari vozidla, ktere je zohlednovano prostrednictvim koeficientu. Pokud bychom tedy, ve Vasem pripade, provedli prepocet pojistneho, kdy zohlednime Vami pozadovanou pojistnou castku, nedojde ke zmene pojistneho ve Vas prospech, tedy ke snizeni."

Tedy jsem si zavolal na infolinku (pominu ne zcela vstricne jednani) a:
    a) nova vyse pojistneho by vychazela vyrazne vyssi
    b) pojistovna pri teto uprave zohledni aktualni stari vozu (nyni 2 roky oproti novemu pri podpisu)
    c) v pripade odpisu (kradez, totalka atd.) mi pojistovna ale uhradi skodu pouze do vyse ceny srovnatelneho vozu (dle trhu)

-> je toto std. praxe? Opravdu stoupa vyse pojistneho rychleji se starim vozu oproti ztrate ceny vozidla starnutim?
    WERUMI
    WERUMI --- ---
    LEADA: jj, díky, srozumitelné
    LEADA
    LEADA --- ---
    WERUMI: správně podle kupní smlouvy, takže pokud je na kupní smlouvě datum 31.7. a od 1.8. už jste nový majitel, musíte mít od 1.8. pojistku.....samozřejmě je možné se domluvit s prodávajícím, ke kterému dni bude rušit povinné ručení on. Například se můžete domluvit, že i když došlo k prodeji 15.7., on bude platit pojistku do konce měsíce a vy až od 1.8.....
    jde o to, že ČKP má evidenci všech vozidel a jejich pojištění. Takže pokud zjistí, že je na danou SPZ auto nepojištěno x dní, bude chtít pokutu (zhruba 50 Kč za den + penále) po posledním známém majiteli. Ten pokud prokáže kupní smlovou, že vozidlo k danému datu nevlastní, začne ČKP uhánět majitele nového....

snad jsem to napsala srozumitelně...
    WERUMI
    WERUMI --- ---
    Zdravím,
    má dvě otázky:
    jak dlouho může být auto bez povinného ručení (jde o koupi ojetého vozu, takže čekám na ukončení/přepis od původního majitele a velký TP, bez kterého, jestli jsem to dobře pobrala :D nemůžu PR uzavřít. Pochopitelně momentálně auto nikdo nepoužívá, takže mě spíš zajímá, jestli nehrozí nějaké pokuty či co, za pár dní bez povinného ručení...) ?
    Dále pak prosím o radu/tip či doporučení, jaké povinné ručení, tedy od jaké instituce uzavřít. Přemýšlím o ČSOB...

Děkuji za rady a postřehy!
    LEADA
    LEADA --- ---
    BOMBERCLAD: btw. pojistovna vzdycky ceka na zpravu od policie, zda se auto nahodou nenaslo (proto ty tri mesice)....
    LEADA
    LEADA --- ---
    IZSTVOCH: tvoji povinnosti je informovat pojistovnu o zmenach v kontaktnich udajich (tudy cesta nevede). Co se tyce retrospektivy, ta je naprosto bezna, smlouvy se nerusi kazdy den, ale v urcitych intervalech dle nastaveneho systemu dane pojistovny. Uprimne nevim, co bych Ti poradila a mam pocit, ze ani pravnik Te z toho nevyseka...rikam jako clovek z oboru, ale muzu se mylit..
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    teda , lepe, kde sezenu nejakou pravni pomoc v tomdle smyslu...

diky.
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    pratele potrebuji poradit. zavinil sem drobnou dopravni nehodu, v te dobe sem mel platnou zelenou kartu i pojistnou smlouvu. bohuzel nedopatrenim mi odchazeli pozde platby a o dva mesice pozdeji mi byla retrospektivne smlouva vypovezena s ukoncenim tri dny pred onou nehodou. jelikoz se nezdrzuju v miste trvaleho bydliste byl jsem prokazatelne informovan o vypovezeni smlouvy o ty dva mesice pozdeji. CKP mi nejdrive nauctovala 15k za nepojistene obdobi (coz jsem uhradil) a ted mi douctovava i onu nehodu a to v dle me neprimerene mire. lze se proti tomu nejak branit ? dle mych informaci povinne ruceni zanika az v dobe kdy je vlastnik prokazatelne informovan a i ta retrospektivita me ponekud zarazi, dle myho v ceskem pravu neni pripustna.

diky za jakoukoli radu.
    klidne posta.
    CALE
    CALE --- ---
    BOMBERCLAD: provozuje to ČKP - Česká kancelář pojistitelů
    BOMBERCLAD
    BOMBERCLAD --- ---
    COWBOY: dik za tipy! a nevis kdo provozuje tu celonarodni databazi kde si ti schazej udaje o vsech pojistenich = podklad pro bonus?
    jsem na tu Kooperativu tak nasranej ze nas po kradezi auta nechala 3 mesice bez penez, ze si chci jen z principu vybojovat, ze ta pojistna udalost s ukopnytym zrcatkem, kera je nestala ani korunu, mi z ty sdileny databaze zmizi..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOMBERCLAD: Jako poriď si malou motorku a na tu si plať minimalni havko. A bonus bude vesele naskakovat.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOMBERCLAD: Srovnávač funguje na toppojisteni.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam