• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MTOWilhelm Reich - Orgon Power Organisation
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    on byl mladší (Reich), dostudoval až 1922 a to už v té době byl Jung s Freudem skoro deset let rozhádaný... Jung odešel z Vídně 1914 tuším, takže by se potkali leda tak na přednášce, kde by jeden učil a jeden SE učil :-)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    DARJEEL: paráda, díky, mě to napadá celou dobu, co to čtu, ale ještě jsem po tom nekoukala
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    to je zajímavý... by byly dva kohouti na jednom smetišti :)))

    chlápek o tom i napsal knížku...

    Jung and Reich: The Body as Shadow: John P. Conger: 9781556435447: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/Jung-Reich-The-Body-Shadow/dp/1556435444
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRUTAA1: tak už jsem to zjistil...

    Although contemporaries, Carl Jung and Wilhelm Reich, two giants in the field of psychoanalysis, never met.
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    DARJEEL: jj, jak to čtu, Reich ve 30. letech odešel do Berlína... díky!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRUTAA1: vida, to nevím... je ale fakt, že Jung se s Freudem potkal až jako "hotový" psychiatr a spoustu svých analytických teorií a názorů měl odjinud, z jiných zdrojů, s Freudem je pak konfrontoval.
    Jinak ta kniha je fakt hodně o Reichovi a ten z vídeňského kroužku odešel poměrně záhy, nevím to z hlavy, možná tam v té době ještě Jung nefiguroval a nebo už byl s Tatíčkem rozhádaný po cestě do zámoří...
    co se týče blízkosti témat, tak nevím, Reich šel hodně po "energii" v těle, charakterové analýze a jejích odrazech na tělesné skutečnosti, Jung v té době hodně zkoumal a pracoval se sny a imaginací... to že tělo a sny jsou dvě strany téže mince muselo počkat na mnohem později, až dávno po smrti těch všech (proces orientovaná psychoterapie - Arnold Mindell)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    DARJEEL: mě hodně překvapuje, že Boadella v té knize vůbec nezmiňuje Junga, se nikdy nesetkali? neměli žádná blízká témata?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Ale já psala ezoterorismus, tím označuju zneužití přirozených duchovních zážitků (místo termínu paranormální jev) ve prospěch vlastní moci.
    Moc se mi líbí, jak jsi to napsala, nějakej mír mnou projel.:-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Měli byste někdo zájem o tuhle knížku?

    Fury On Earth: A Biography Of Wilhelm Reich: Myron Sharaf: 9780306805752: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/Fury-On-Earth-Biography-Wilhelm/dp/0306805758

    výborný stav, nemám na ni doopravdy čas
    KOZMA
    KOZMA --- ---
    CONTINUITY: ó ano, pod Tvé řádky se mohu podepsat :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KOZMA: Taky si myslím. Podle mě vlastně ani nic "ezoterního" neexistuje. Existují jen různé úrovně proudění energie a bytí ve vesmíru, kterým ještě nerozumíme, ale až jim rozumět budeme, budou dávat smysl úplně stejně, jako věci, které chápeme dnes. Není důvod vytvářet si nějakou kategorii "paranormální", to je umělé rozdělení, které vymyslela naše společnost, která se z nějakých kulturních důvodů rozhodla popírat existenci většiny reality.

    Reich pracoval velice vědecky a pragmaticky, zkoumal reálné jevy.

    Přitom ale jinak s tím, co píše Eva, veskrze souzním, jen ty termíny ezoterické a paranormální bych raději nepoužívala, protože mi přijdou zprofanované a zavádějící.
    KOZMA
    KOZMA --- ---
    EVA_: jo tak.. abych pravdu priznal, o tom nemam ani paru. Vic me zajimala technicka stranka veci, zacinajice orgonovym akumulatorem ve kterem lecil nektere pacienty .
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KOZMA: OK, takhle to je čistě technická záležitost. Já mám Reicha hodně spojenýho právě s tou psychologií a tím, že vím, že existuje bodyterapie, která z něj prý vychází.
    Takže sleduju.:-)
    KOZMA
    KOZMA --- ---
    EVA_: čus :)
    já bych do toho vůbec nic duchovního netahal. Etherická ( neboli orgonová) energije a její proudění atmosférou je něco, co W.Reich začal zkoumat a další v tom pokračovali dál. Praktický výzkum kompozice materiálů a zařízení, která manipulují s pozitivním/negativním orgonem je něco, co je stěžejní k tomu, abychom pochopili dobře zákony chování aetheru, o čemž se prostě ve školách neučí.

    Supermarket - DOR. Příroda - POR. jednoduché.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    Ahoj...:-)


    KOZMA: Podle mě to nebude úplně až tak o těch tlapkách a napojeních na nějaké energie. Možná mylně, ale chápu to tak, že se Reich snažil (a možná se mu dost věcí povedlo pojmenovat, respektive ohmatat, probořit, whatever) uchopit právě vztah paranormálního/neviditelného/spiekulativního/nevědomého/duchovního, leč nějak přítomného a racionálního. Že se do toho pustil ve stylu nikoli Monty Pythonském, ale Sleepy Hollowském.

    Mě třeba na psychologickém přístupu práce sama na sobě vadí právě to, že ony paranormální zážitky víceméně buď diagnostikuje, nebo vysvětluje různými maladaptacemi apod. Přitom už ve 30. letech minulého století Lévy Bruhl jasně definioval pojem "primitivní mysl". Já tomu rozumím tak, že je v každým z nás cosi, co splývá s čím chce, cosi živé, čemu je setsakra nanic ve znecitlivujících vrstvách, které si na sebe nutně nabalíme, abychom přežili ve společnosti.
    Jasně, že "tomuhle" je blbě v supermarketech a podobných zařízeních, jasně, že "to" vnímá každou znecitlivující slupku/skořápku whatever a zcela přirozeně to ty znecitlivující bariéry chce bořit/oživovat. Být s "tím" v kontaktu je náročnější v tom, že je těžký rozlišit, kdy to žije, a kdy je to ezoterorizmus. Nicméně vědět o "tom", popřít "to" a nemoct tomu věřit, tak člověk podle mě psychicky hyne. Pracovat s "tím" je na VŠ kdovíjakou. Suma sumárum...sbíječka je super a chlap s ní pracující extrémně sexy. Ale jsou i jiná brnění a imho je fajn je zkoumat, mimo jiné proto, že jsou, nejsou dostatečně popsaná a vztah k nim je všeobecně více méně hysterickej, což je škoda, protože prostě existují jako jedna z přírodních/psychických zákonitostí.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    POWEROFSTYLE: V praze se da sehnat i klasicky treba v krcskem lese z borovic kdyz roni slzicky ale je to pracne a pomale
    MTO
    MTO --- ---
    To by imho slo
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MTO: jo klidně :)))

    Na výšce se o něm ani slovem nezmínili, většina psychoterapeutických přístupů jde jiným směrem... pak ale existují směry tzv. tělesné orientované psychoterapie (u nás Biosyntéza, jejíž autorem je právě David Boadella, trochu starší směr bioenergetika (to není přímo psychoterapie), no a další somatic experiencing (Peter Levine) a core energetics (John Pierakkos - tenhle směr se k nám během pár let dostane)... je jic určitě víc, ale společnou mají hlubokou úctu k Reichovu učení a vesměs hodnotí Reicha jako velmi šikovného terapeuta i teoretika psychoanalýzy.
    Reich se učil analýzu tuším ve Vídni, pracoval jako klasický psychoanalytik, ale pak začal pracovat s tělovými impulzy (orgasmické impulsy jsou asi nejvýraznější z nich) plus takové ty věci jako povrchové napětí kůže, nepřímo i trigger points... no a pak už to byl jen kousek k luminescenčním vlastnostem elektrického pole těla, zkoumání biologie, to ho zase dovedlo k rakovině, pak se začal zabývat atmosferickými jevy,.... ta kniha od Boadelly je podle mě nej text, co o Reichovi vyšel obecně...
    Co se týče psychoterapie, tak nějaká část obce jej uznává jako velkého myslitele a inovátora, část se dívá přes prsty.
    Ten Boadella vytvořil směr, který kombinuje komplet celou psychoanalýzu a analytickou psychoterapii (tedy Freud, Jung,...), pokračuje v linii Otto Rank, Stanislav Grof (uznání porodního traumatu, reálnost prenatálních vzpomínek atd.) plus hodně prenatální psychologie (Lake, Mott) no a tělová práce aka Reich hojně rozšiřovaná o poznatky jogy a ty zasazeny do kontextu psychoterapie... Biosyntéza je holt velmi široká a bohatá platforma :o)
    MTO
    MTO --- ---
    koukal sem vedle ze DARJEEL cituje Boadellu, autora te knizky o Reichovi. vim ze ma k psychologii blizko...

    muzete napsat Honzo i vy ostatni co ste studovali, jak se stavi akadamicka obec k Reichovi? je ve scriptech?

    ja mam knizku vedle postele, mam toho spousta co bych sdilel, ale ted na prepisovovani proste neni doba. snad v zime.

    ale treba sem aspon prepisu co je sexualni chaos a co neni. proste to vedel pred 80 lety :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Chci rozhodne byt u toho:) Nemam zadne dovednosti, ale pokud se ti bude v nejake fazi hodit pomocna sila, tak moc rada:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam