• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KITIARAUmělé mokřady pro čištění odpadních vod - ekologické a krásné čištění odpadní vody

    Mezi mnoha podobnostmi, které má čistá voda s ctností, není zajisté nejméně významná ta, že se obě mnoho chválí a málo se o ně dbá.

    G. Ch. Lichtenberg

    Vše co se týká kořenových čistíren odpadních vod a mokřadních systemů používaných k čištění odpadních vod.

    rozbalit záhlaví
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    NEENA: zatim nijak. Mam ale cloveka, co stavil nejaky septik s prepadem a trativodem bez pouziti elektriny a to v narodnim parku.
    NEENA
    NEENA --- ---
    R6ANDREW: jak jsi to vyřešil s odpady?
    řeším to samé, akorát v jílovité půdė, na kořenovou čističku je třeba aspoň 5m2 prostor, což nemám.
    Tak asi tříkomorový dvouplášť? Dík za rady
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    KITIARA: s minibagrem trochu umim a pujcovne tak hrozne neni, pripadne tady na vsi je v kazde druhe prdeli nekdo, kdo vykopky dela, tak snad v hospode by mi dali tip na typka co to udela za naftu a flasku dobre slivovice.

    Jinak chci, aby to proslo uradem, pac az budu rekonstruovat, budou chtit mit odpady vyreseny a nechci kvuli papiru kupovat plastovou kravu. Nevidim ale duvod, proc by stejna vec s posvecenim uradu mela stat mnohem vic, nez neposvecena..
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    R6ANDREW: Pokud chceš kořenovku, která ti projde úřadem tak to hold něco stojí. Pokud nepotřebuješ povolení, tak si myslím že to je v celku levná záležitost, zvláště pokud si můžeš udělat výkopové práce sám.

    KITIARA
    KITIARA --- ---
    MATT: U Vymazala jsem dělala diplomku na KČOV, ale už je to teda pár let :)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    LINKOS: zatim zadny, budu kupovat novy. Jo a jestli myslis ty co tam jsou ted, tak to jsou standardni spaletovy dvojity okna. Jsou stary. Zrenovovat se daj, ale jsou maly. IKDYZ, ty smerem do "ulice" jsou velikostne ok, zvetsovat chci ty do dvora a na ty by urednik prijit nemusel, ze?;])
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    R6ANDREW: co mas za okna a v jaky jsou stavu?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MATT: neni tam nic, o cem bych vedel. Ani kam to tece. Za stodolou je vyusteni naky trubky, ale je to zpola zanesene hlinou za ty dekady a nikdy mi tam nedotekla ani kapka. Vzhledem k tomu, ze nevim, kudyma vede odpad z baraku, musim rozrubat podlahy (stejne budu delat novy) po cele delce domu a jit po roure (taky nainstaliruju novy), jsem zvedav, kam az mne to zavede. Zatim tipuji, ze se to nekde vsakuje prasklou trubkou cestou k te stodole.
    Na baraku asi naka kolaudace bude, mozna jen ohlaska, ale nevim, jestli to kolaudaci vyzaduje, ci nikoli. Budu menit okna, to je zasah do vnejsiho vzhledu. Pak budu rubat a otevirat strop, ale to bych chtel ututlat, aby si nevymysleli, ze to tra nemuzu, nebo tak neco. Semtam prastim do naky zdi, ale jestli bude nosna, to mi rekne az kamos statik. Ale zrejme nebude, pac strecha drzi na venci a obrich tramech napric barakem. Takze snad jen ta okna ke kolaudaci?


    JUNIOR: juknu dik.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    R6ANDREW: zkus se podívat na mekl. Kluky znám a dělali nám velkou kořenovku. Dělají (dělali) za rozumné peníze.

    Kořenová čistička, zahradní jezírka, kořenové čističky
    http://www.korenova-cistirna.cz
    MATT
    MATT --- ---
    R6ANDREW: a mas aspon septik? jestli ne, tak tim zacni. ten potrebujes pripadne i pro korenovku.
    jsou v okoli naky studne? budes muset na baraku neco kolaudovat? jak vypada soucasnej trativod? urcite by se dalo neco vymyslet.
    MATT
    MATT --- ---
    Srovnání účinnosti malých balených ČOV a kořenových ČOV
    Srovnání účinnosti malých balených ČOV a kořenových ČOV
    https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/86419/?lang=en

    je tam fulltext
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MATT: kupil jsem zrejme 250 let starej barak, kde je este trativod, a chci tu zacit fungovat. Kazdy jiny blbec (a ze jich je) by proste nainstaloval mycku i pracku a neresil, kam to tece, ale me to vadi a chci to mit spravne. Pokud se mam rozhodnout mezi plastovou covkou na elektriku a korenovkou, chci jit cestou mensi zateze pro prirodu. Ovsem, jak uz to tak byva, penize jsou velmi, velmi limitujici faktor. Proto se tu vztekam nad cenou korenovek, co jsem vycetl z webu, protoze si to proste nemuzu dovolit. Chci delat veci spravne, tak si za to musim priplatit. To mi prijde jako na hlavu padla logika:-(
    MATT
    MATT --- ---
    R6ANDREW: tak to bych te asi odkazal treba na nasi skolu, kde se tim zabejvaj technici, vodohospodari a ekologove (ty v puvodnim slova smyslu, zabejvajici se vtahy mezi druhy). fanatiky jsem nepotkal. fakulta zivotniho prostedi na suchdole v praze, lidi kolem jana vymazala. ted uz tam bohuzel nejsem. minimalne by se daly sehnat napr. naky diplomky nebo disertace, to jsou verjne dostupny prace. vlastne uz nevim, co te konkretne zajima.

    jeden starej COVkar nam radil, ze nekdy staci postavit zemni filtr. radil udelat vykop 1x1 metru, 5 dlouhej. vyzdit a odizolovat, vyplnit piskem. na zacatek dat vertikalne tlustou rouru a nechat to tam padat aby se voda provzdusnila. musis mit samozrejme nakej sklon, takze to vyzaduje vhodnej pozemek a je to vlastne jen na docisteni vody napr. ze septiku.


    a nedavno mi zas kamos rikal, ze ma navrhovat samocistici jezyrko a ze je s tim hroznej vomrd s papirovanim, ale kdyz to prohlasi za bazen a udela tomu nepropustny dno, tak toho tolik resit nemusi. ale nesmi se z toho nic vypoustet, maximalne zalejvat.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Smutnej ten plus:-( radeji bych minus a kontakt na nekoho, s kym se da rozumne spolupracovat, ikdyz jsem jen radovy zamestnanec a delam rukama, ne rentier..;-)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MATT: me to prave prijde prestreleny desne. Uz jsem tak nak vseobecne prosel vsema moznyma fazema hledani eko a alternativniho staveni vseho mozneho a prijde mi, ze primarne platis know how, protoze to ted vsichni chteji.

    Tihle eko stavitele a guruove se sraveji jakoze chteji spasit svet a jsou jedini svetlonosi v jinak temnem svete. Ale ty musis byt penezonos..:-(
    MATT
    MATT --- ---
    R6ANDREW: sadba? aby to fungovalo, tak tech rostlin musi bejt celkem dost. nejaky predfiltry, cerpadlo. ale financni strankou jsem se nikdy nezabejval, tak jen spekuluju.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MATT: sory ze odpovida takhle pozde, nak jsem lital kol a kolem. Co se vykopovych praci v ramci tech 150 000 Kc, tak jsem schopnej to vykopat vpodstate za hubicku. Co je teda ten dalsi naklad?
    MATT
    MATT --- ---
    R6ANDREW: já tim chtěl říct, že výkopový práce jsou drahý a pokud je poctivě naceníš, tak se to může vyšplhat.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MATT: to vyresi bagr odvedle jako melouch. Rukama ne ze bych nedelal, obkopavam zaklady kvuli izolaci.. Ikdyz, pokud by to nebylo moc hluboke, tak si to kopnu rucne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam