• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KITIARAUmělé mokřady pro čištění odpadních vod - ekologické a krásné čištění odpadní vody

Mezi mnoha podobnostmi, které má čistá voda s ctností, není zajisté nejméně významná ta, že se obě mnoho chválí a málo se o ně dbá.

G. Ch. Lichtenberg

Vše co se týká kořenových čistíren odpadních vod a mokřadních systemů používaných k čištění odpadních vod.

rozbalit záhlaví
    HASH
    HASH --- ---
    KITIARA: pokud se budeme bavit o prumerech, tak 3 ze 7 dni to obyva 25 lidi
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    HASH: haha no lepší vyjádření myšlenky mě nenapadlo :D

To chce prostě už těžkou techniku :/ Pro kolik lidí by to mělo být?
    HASH
    HASH --- ---
    KITIARA: "seriznout" :)

pokud jsem tady spravne cetl cisla jako 25m^2, tak spis vidim problem v prostoru, protoze zabrat nekde 5x5m seriznutim prudkeho svahu by byl docela orisek :)
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    HASH: no výhoda by byla, že voda by do KCOV přitékala pomnocí gravitace a tim by odpadl náklad na čerpadlo (aspoň teda myslim :) ). Ale i tak by to chtělo ten svah někde seříznout na rovinu. Až budu mít konzultace tak se zeptám jestli pan profesor němá zkušenosti s výstavbou v NP.
    HASH
    HASH --- ---
    KITIARA: jj, ale to byl jeden priklad z mnoha - to mysleni se fakt meni

je to chata gymnazia, takze pracovni (dopravni) sila neni problem
    ja vidim spis problem s prostorem, protoze je to v dost prudkym kopci :(
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    HASH: pasení ovcí v NP má svůj význam- na pastvině rostou jiný druhy rostlin než na louce. Proto se snaží NP sehnat zemědělce z okolí co tam vyženou své ovce. Patří to vlastně do revitalizace.
    Ale zase rákos není nepůvodní rostlina, tak v tom bych problem neviděla. Horší je to se stavebními pracemi a dopravou.
    HASH
    HASH --- ---
    ROMANICAK: tjn. ale mysleni KRNAPaku prochazim v poslednich par letech radikalni promenou (jako treba "proc bysme meli sekat, kdyz tam muzeme nechat past ovce, ktere tu byli taky odjakziva), tak treba nekomu dojde, ze je lepsi zasadit okolo jezirka nejaky kytky, nez se neustale snazit bojovat s koprivama okolo netesnicich zump
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ROMANICAK:
    chybi mi tam "jinde"
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    HASH: Tipnul bych si, ze v 1. zone nesmis umele pestovat zadne rostliny, nez ktere se tam prirozene vyskytuji. Takze podle me to nepujde.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Diky za board. Urcite budu sledovat, korenove cistirny me zajimaji uz od doby co o nich pred par lety sestrenka psala diplomku.
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    MENTOSHEK: já bych měla :) sbírám všechny informace
    MENTOSHEK
    MENTOSHEK --- ---
    máme na zahradě, kdyby jste měli zájem o podrobnější info tak pošta, jsem schopna nascenovat projekt
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    TIP: to jsem ráda:)
    TIP
    TIP --- ---
    TIP: preklep-myslel sem zemepisny sirky:-D

KITIARA: v tom pripade jsi me mile vyvedla z omylu:)
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    TIP: mýlíš se...narychlo jsem udělala graf CHSK kořenové čistírny ke které sbírám data. Je to tento rok.

TIP
    TIP --- ---
    HASH: v zime ses imho v prdeli...
    podle me se to da aplikovat jen v priznivejsich nadm. vyskach, nebo se mylim?
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    HASH: firem je poměrně spousty. Já jsem teď našla:
    http://www.sindler-dss.cz/cistirny.html
    http://www.ekoreny.cz/web/info/vstup
    http://www.revis-liberec.cz/korenove-cistirny.htm
    atd.
    Ale podle mě není těžký si jí postavit, ale záleží na zručnosti:)

V I.zoně NP si myslím, že ti stavbu jen tak nepovolí. Nevim jak to tam máte řešený,ale v I. zoně by neměli být ani domy. Už jen jak dovést material na místo by byl asi problem. Ale třeba mýlím, zkus ze zeptat někde na správě NP.

ROMANICAK: tak jsem našla krásný odkaz kde jsou všechny výpočty pro návrh:
    http://hgf10.vsb.cz/546/Ekologicke%20aspekty/cviceni/cviceni_lenticky/korenovy_cistirny.htm
    HASH
    HASH --- ---
    KITIARA: tak to je husty

ja jsem na tohle auditko narazil prakticky nahodou, ale ted jsem zjistil, ze me to z nekolika duvodu extremne zajima

zeptam se jeste jinak - vite nekdo o firme, ktera by to dokazala navrhnout a "postavit" na klic ?
    dokazete si predstavit podobny projekt v I. zone Krkonosskeho Narodniho Parku ?
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    HASH: Jen kopíruji text:
    Funkčnost v zimním období
    Zimní období představuje pro mokřadní rostliny období vegetačního klidu, ale většina čisticích procesů pokračuje, pouze účinnost je mírně snížena. Z tohoto důvodu se kořenové čistírny dimenzují na zimní provoz tak, aby i v tomto období byly splněny požadované limity. Během procesu čištění vody převládá v horizontálních KČOV anaerobní čištění, které je dimenzováno na teploty odpadní vody v zimě. Vegetační klid rostlin má za následek pouze mírné snížení účinnosti dusíkatého znečištění v horizontálních KČOV, na funkci vertikálních filtrů zima významný vliv nemá. Z těchto důvodů jsou v KČOV II. generace navrhovány kombinace horizontálních a vertikálních kořenových filtrů, kdy impulzně plněné podzemní vertikální kořenové filtry zajišťují odstraňování dusíkatých znečištění i v zimě. Legislativní požadavky na odstraňování dusíkatého znečištění jsou zatím stanoveny pouze pro zdroje od 500 ekvivalentních obyvatel.

Jinak co se řešilo za problem v KCOV o které píši tak to bylo "jen" zamrznutí odpadní vody v trubce. Ten se vyřešil zakopáním trubky.
    Zazimovali jí osekáním rostlin a přikrytím tou masou + ještě polystyren. A ugovala stejně jako jindy.
    HASH
    HASH --- ---
    KITIARA: neni v zime jakesi obdobi vegetacniho klidu, kdy rostliny a stromy zas tolik zivin neprijimaji (protoze jsou treba taky zmrzle a tak) ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam