BLANITCHKA: zajímavý, naopak kořenová čistírna je podle mě nejvhodnější k rodiným domům. A cena okolo 230tis se mi zdá opravdu přemrštěná. Po přednášce s panem Vymazalem (který se často vyskytuje v té Třeboni) vím že cena se pohybuje průměrně okolo 10000 na jednoho EO (provozní náklady minimální).
Zápach- nikdy jsem u žádné z nich necítila, asi záleží na typu, ale pokud budeš mít klasickou KCOV kdy je hladina vody pod urovní štěrku zápach není. S tím septikem to nechápu:))) Záleží kolik vyprodukujete černé vody, ale osobně bych doporučovala použít kompostovací toaletu, tím i odpadne problem s dusičnany a fosforečnany. Jinak obecně má KČOV nižší účinost na odstraňování N a P (pokud se postaví hybridní system složený s vertikalních a horizontálních průtoků loží tak se učinost monásobně zvětší, ale tím i náklady jak na výstavbu tak na provoz (chce to potom čerpadlo))
Nenávratnost investice??? Jak to myslí??? Možná bych se být tebou koukla jestli v tom místě nejsou nějaké granty, které by šly využít.
Udržba postu minimalní, na zimu ostříhat a to je vše. Rákos obecně je dost agresivní na to aby to tam nic jinýho nerostlo.