• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETER_PANsadba a pěstovaní stromů, i starost o ně
    .. mam privatni diskuzi s timto nazvem ("sadba a pěstovaní stromů, i starost o ně") .. rad bych aby byla verejna
    rozbalit záhlaví
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    KOCOURR: Díky za tipy,

je zakopaný v záhoně a na jaře ho přesadím do většího .)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ANIKEVESTIFEX: Tak to bych taky uvažoval, zda ho nepřesadit do většího květináče, aby lépe rostl. Jakmile vyplní kořeny prostor v květináči a nebude mít kam se rozpínat, tak se v růstu dost pravděpodobně zarazí, tomuhle jde předejít právě včasným přesazením do většího prostoru.
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    KOCOURR: Inu, chtěla jsem ho ještě v květináči nechat rok, dva, možná aj déle.
    Zatím totiž nevím, kam ho dám :) Je zatím jen v květináči, tak já ho zakopu do záhonu.. :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ANIKEVESTIFEX: Strom by ten mráz měl v pohodě zvládnout, pokud máš kořeny krytý hlínou, tak taky. Chceš to sázet ještě letos (pokud rozmrzne půda), nebo až na jaře? Pokud je to v květináči, klidně bych to zakopal do záhonu a počkal na čas výsadby. Jestli to budeš sázet u sebe, zbavil bych se květináče, pokud to chceš převážet, tak i s květináčem a pak to celý vykopat (na jaře tam můžeš mít z květináče nějaký nový kořeny, pokud nebude půda celou zimu promrzlá). Nejlépe bych vysadil na konečné stanoviště ještě letos (pokud rozmrzne půda a půjde to vysadit).
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    ANIKEVESTIFEX: Stačí tedy zakopat/zailozovat květináč? :) díky
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    Ahoj,

ještě ad mladý dub, nevíte někdo, jaký mráz zvládne a co už je moc? :) Nedokážu o tom nikde nalézt relevantní informaci, je mi jasné, že dávat ho domů je blbost, tu je moc teplo, ale zase se bojím, aby venku neumřel. Jsou mu cca 3 roky a u nás v noci teď je k -10 stupňům. Skleník nemám, mohu ho dát do předsíně, ale to si zase na mrazy nezvykne vůbec. Díky za jakékoliv tipy!
    WRANIMIR
    WRANIMIR --- ---
    PETER_PAN: stav se na podzim v ulici U pošty, Praha 8. Bude jich tam po zemi tuna
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    BTW: Nema nekdo semena stromu - Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) ?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    URPUTNIK: To bohuzel netusim.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    PETER_PAN: mimochodem, mas zkusenost, jestli takhle kontejnerovany stromy ten kulovy koren (coz myslim zrovna dub dela) dovyrobi po vysazeni do prirody? nebo je uz navzdy mrzacek?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ANIKEVESTIFEX: 25 L je plne dostatecne. Mel jsem takhle i ovocne stromy s vyskou 130-150 cm.
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    URPUTNIK: Tak to bude to samé, co se stalo s těmi předtím.. asi taky umrzly.
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    PETER_PAN: Aha, díky, já myslela, že půdu rychle vyčerpá a potřebuje hnojit.. Je v cca 25l květináči. To je možná moc malé, že? Jinak je to jenom mezistupeň, pak bych ho chtěla zasadit ven, ale ještě nemám vymyšleno/vyřešeno kam.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ANIKEVESTIFEX: mne zrovna letos na jare muj 3 lety doubek na balkone neobrasil .. imho vymrznul v zime, skoda ho :/ bohuzel nemam kam ho zakopat, bydlic v panelaku .. jinak souhlasim s PETER_PAN
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ANIKEVESTIFEX: S pestovanim (a nekolikaletem rozpestovavanim) stromu obecne v kontejneru mam zkusenosti. Prvne, nevidim duvod prakticky k hnojeni, pokud to je normalni substrat ci hlina. Sadbovaci substrat je naopak nevhodny.

Kontejner musi byt dostatecne velky. Domnivam se ze klasicky problem je se zazimovanim, ze tem stromum uskodi zimovani doma v teple. Osobne postupuju tak, ze cely kontejner minimalne na zimu zakopu tak, ze koukaji jenom okraje. Vyresim tim jak vysychani tak i poskozeni mrazem.
    Stromy korenove utilizuji cely prostor kontejneru a pak rostou pomalu. To je dobre. Kdyz se pak (po nekolika letech) presadi, idealne na jare, tak se rust hodny zrychly.

Ty chces stromy v kontejneru pestovat dlouhodobe, nebo jenom jako mezistupen mezi finalnim presazenim?
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    Ahoj!

Má tu někdo zkušenosti a tipy na pěstování dubu v květináči? :)

Již pár let se snažím pár dubů vypěstovat, sbírám žaludy a klíčím je, následně je sázím do květináčů, ale většinou po prvním roce umřou. Jeden mi teď už druhým rokem žije a vypadá, že se mu daří. Víte někdo, čím ho hnojit, co má rád? :) Je mi jasné, že to jde i najít na internetu, což jsem už i zkoušela, ale informací je poněkud málo, mi přijde, respektive uvítám spíš něčí zkušenost. Je venku, přímé slunce má tak půl dne a zalévám ho občas a hnojím kravským/králičím trusem. Kolik let tak může být jen v květináči, aniž by strádal?
    Přiznám se, že z těch všech, co jsem neúspěšně pěstovala, už nevím, zda je tento letní či zimní.

Případně díky za rady a postřehy.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETD: Ja jsem takhle spalene oresaky zlikvidoval (mlade a take v kvetinaci). Jsou dost nachylni. Ale muzes to orezat, pockat do dalsiho roku a videt jak to dopadlo.
    PETD
    PETD --- ---
    Ahoj, rád bych se zeptal, jestli máte někdo zkušenost, jak se chovat ke spáleným ořešákům. Já mám dva naroubované ořešáky v květináčích a nějak mi nedošlo, jak šílně je ten mráz spálí, takže byly venku přes tu první noc s mrazem.
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    URPUTNIK: ktere chemicke prostredky pouzivate pri postriku stromu ?

i muj dedecek je pouzival.. vim toho o pesticidech dost, vcetne toho jak zamorili spodni vody v Ceskoslovensku a zemich RVHP
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    URPUTNIK: vdechoval jste Glyfosat pri postriku ? ze se ptate ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam