FINSON: asi jo. já měl jen Maglite s halogenkou na 2x AA. a byl jsem rád i za to.. pak jsem si udělal, v době kdy nebyly ještě ledky do svítilen od Vietnam. z IBM led diody, která byla v display na nasvícení klávesnice světlo, a to bylo něco. bylo to malý fakt pidi menší nežž dnešní přívěšky na klíče s vítilo to nesrovnatelně, sice rozptyl děsivej, žádná optika, ale sklízelo to obdiv...přecijenom jsem ještě měl takovou tu svítilnu s čočkou na 4,5V baterie na klasickou žárovku. tu plechovou, po prarodičích. a ta svítila taky parádně. ta technika šla uplně neskutešně nahoru.
si pamatuju, velice matně, byly mi asi 3-4 roky asi. a strejda měl na 2x AA klasikocu svítilnu asi rok 1983-4, a od tý doby jsem ji chtěl, a nedal mi ji ani do ruky :D se nedivim.. ale už tehdy jsem chtěl takovou. svítila tim oranžovym světlem , jak se žhavilo vklákno.. a už tehdy to bylo něco parádního.
dědovi jsem koupil, asi jsem to tu už psal, MTE na 1x AA bateri s 1 modem svítivosti.
přišel k nim do bytu elektrikář a měnil v předsíni, kde není venkovní světlo jističe. a nemel světlo, nebo baterku, děda mu půjčil tu sovou novou MTE, a elektrikář z ní byl uplně mimo. prý nikdy ještě neviděl něco tak malýho šíleně moc svítit. děda byl nadšenej. eletkrikáš unešenej, a jističe vyměněný. baterka odrazem světla o strop osvítila celou místnost..
a to do doby než měl tu ode mě, používal nějakou z Tuzexu svítilnu na žárovku s nevyměnitelnými bateriemi. :-) porovnával to na zdi, a nevěřil svým očím :-)