TABORACEK: To teda. A ode dneška přesně vím, o čem mluvím.
LEDky dorazily. Kdo to tady psal, že mu to doma svítí k jeho spokojenosti?
Beru zpět všechno špatné, co jsem napsal o úspokách - i ta shitová Phillipska za stovku z Tesca mi v lampičce dává nesrovnatelně lepší světlo než ty nové LEDky.
Day white je opravdu modrá, jak Táboráček psal, stejně jako R5 v EagleTacu, možná i víc. 9000K jen to zasyčí, zářivka je proti tomu jak červánky. Jestliže jsem u úsporek psal něco o žluté tmě, tak proti "warm white LED" je to furt hadr. Ta warm white LEDka se opravdu dá nejlíp popsat jako žlutá tma, s nádechem do mrtvolně zelené. Svítil jsem tím v pokoji dvě hodiny a bolet a přecházet oči mi začaly už po první čtvrthodině, u tmavě modrých džín jsem si vůbec nebyl jist, jakou barvu vlastně vidím (ale modrá to nebyla - takový krásný mořsky modrý džíny to v normálním světle jsou!), při pohledu do tmavšího koutu jsem měl lehký pocit závratě. Nehledě na to, že teda palba 900lm na téhle frekvenci je fakt horší než svit petrolejky.
Myslel jsem si, že si to sám namlouvám, tak jsem po těch dvou hodinách zhasl a nasadil všude zpátky klasiku + halogeny - úleva byla okamžitá, měl jsem pocit, jako bych se probudil ze zlýho snu.
Moc taky nechápu tu efektivitu svícení, protože po hodině je ta LEDka a přicvaknutý hliníkový radiátor nad ní horký tak, že nejde vzít do ruky stejně jako klasika. Pravda, oproti klasice rychleji vychladne, ale ta by s tím heat sinkem imho moc pozadu taky nebyla.
Přiznávám, že jsem byl od začátku poněkud zaujatý proti, jak je tady z mých předchozích příspěvků zřejmé, ale že to bude takhle špatné, to jsem nečekal.
Rád bych svítil s nižší spotřebou a "ekologicky", třeba v třídění odpadu a recyklaci cestu vidím a podporuju to, ale tady jde prostě ekologie stranou. Takhle drsnej výprask pro oči jsem ještě nedostal. Párkrát jsem už četl knížku ve světle svíčky a smrtelně vážně prohlašuju, že se mi četla líp než pod tou LEDkou.
O víkendu jdu shánět halogenky a rozšiřuju jejich stávající zásobu, co se ke mně vejde. A když se nezadaří, tak fakt radši to čtení při svíčce než pod LED. Tu dnešní zásilku balím a posílám zpátky s žádostí o refund.