• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    DELVIT: dík za tip. takových jsem postahoval a vyzkoušel desítky. no, asi to vzdávám prozatím. díky za vše.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ZUZU: tady je funkcni xorg.conf s 2ma monitorama. Snad ti to pomuze http://pastebin.com/Q6qy1bA2.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    DELVIT: jojo. prave s tim automatickym generovanim ted experimentuju. nejnovejsi uspech je, ze jeden monitor bezi a na druhem je cerno, ale kdyz na nej prejedu mysi, tak tam sice misto sipicky lita divnej glitch obdelnik, ale aspon neco... :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ZUZU: a zkousel sis nechat vygenerovat ten xorg.conf automaticky pomoci aticonfig? (odzalohuj si xorg.conf -> zkopiruj si to na jine misto!)
    a pak zkus spoustit sudo aticonfig --initial=dual-head
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    DELVIT: jojo. no, jak říkám, jesm absolutní začátečník, čili zkouším, co najdu, když je to popsaný systémem "návod". zkoušel jsem různé verze driveru fglrx, teď momentálně tu poslední. a momentálně se rýpu v xorg.conf, už se mi podařilo docílit, že jsem jeden z těch dvou monitorů vypnul, takže možná, že tudy je správná cesta. bohužel, když v tomto problému hledám "správné" nastavení xorg.conf ve fórech tak to vždycky dopadne tak, že po naběhnutí grafika vůbec nenajede a musím xorg.conf ručně smazat...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ZUZU: to ja vim, neb vlastnim, bohuzel sam ATI, ale jak jsem psal nize budu prechazet na nvidi. Ptal jsem se konkretne na tvuj pripad
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    DELVIT: jsou toho plný fóra na celým internetu, nejen http://ubuntuforums.org
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ZUZU: tak k veci. Co si zkousel, abys to rozchodil? Kde si nasel, ze v tom maji chybu. Jaky flgrx jsi zkousel?
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    // jojo omlouvám se, že žiju. každopádně už třetí den googluji (a jakožto úplný začátečník v linuxu to samozřejmě mám dost stížené, tím, že zatím moc nechápu, jak to celý funguje) ten problém s dual monitorem a zdá se, že je to nějakej bug verze ubuntu 10.10 a řešení stále nemohu najít, anebo nefunguje. anebo neexistuje.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Jinak davam na home ruzne uzitecne odkazy a postupne se budu snazit vybudovat aspon takovy zakladni prehled programu co by mohlo do zacatku pomoci.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MR_DAN: no tohle je vzdy trochu otazka. Vzdy kdyz mas aktualizovat treba ze suska 11.0 na 11.3 (aktualni) a zacnes se v tom stourat, tak dojdes, ze doporucuji to cele preinstalovat. Da se to samozrejme dost usnadnit tim, ze budes mit konfiguraky stranou a ruzne partition podle disku. Kazdopadne kvuli tomu prave migruji na arch, kde je system rolling updates.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZU: nova verze distribuce se nereinstaluje, ale aktualizuje a zvladne to i simpanz bonobo
    nauc se googlit, nebo aspon http://www.root.cz/texty/jak-se-spravne-ptat/ a nemusis cekat na zadny vykoupeni
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    KAERO+DELVIT: jo sorry všem za kecy, jsem nula. byl jsem "trochu" naštvanej, že to tak jednou za rok vždycky zkouším rozjet (na různém hardware) a nikdy to za první dvě nerozchodím stoprocentně funkční.

    ...no a k těm smrtelníkům a použitelnosti: "normální smrtelníci" nemaj doma linux guru, který jim to složité nastavení "na začátku" (a při reinstalaci nové verze distribuce) provedou... (a myslel jsem, že o to, aby to bylo "normálními smrtelníky" použitelné se distribuce s graf. instalátorem atd. snaží - dostat linux od geeků mezi "normální lidi") tak asi tak.

    ale už dám pokoj, budu čekat na vykoupení někym z okolí, kdo tomu rozumí, a pomůže mi to doma nastavit. děkuju.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    USTRICA: nuendo i cubase jsou dost drahy softy. na nahravani je dobry to audacity ale na produkovani a aranze je pak idealni ardour.
    USTRICA
    USTRICA --- ---
    ADITU: zkusim
    ADITU
    ADITU --- ---
    USTRICA: Audacity (ne)vyhovuje?
    USTRICA
    USTRICA --- ---
    zdravim. hledam program na upravu zvuku. takovej nějakej studiovej program. kdy mam něco nahraného ale chci k tomu nahrat něco dalšího, nejlíp přímo přes mikrofon. a abyc h tu nahravku pak mohl ještě nějak upravovat (rychlost, hlasitost jendotlivých nahrávek). na widlích by na to měly býtr dobrý programy NUENDO 3 NEBO CUBASE
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    NYX: njn vetsinou je lepsi zacinat od nuly aspon se clovek nenauci zlozvykum :). Clovek si zvykne a pak se nechce ucit neco neveho. Naprosto souhlasim :). Nejvetsi potize nastanou, kdyz se musi zacit neco resit a premyslet o tom a hlavne kdyz restart nepomuze.
    NYX
    NYX --- ---
    DELVIT: imho ti pocitacove negramotni maji v tomhle smeru vyhodu. nejvetsi problemy s prechodem vidam u pokrocilych windowsaku, kteri maji pocit, ze bez TC, Mirandy apod je ten system nepouzitelny :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KAERO: Kliiidek. Neni potreba hned vybuchovat.


    ZUZU: souhlasim s plénem. Dulezite na linuxu, je podpora zarizeni. Uz leta kupuji jen zarizeni s vynikajici podporou v linux. Jedinou vyjimkou byla graficka karta, kdy jsem si koupil ATI 4850ku. Ted jsem se nastval, binarni ovladace jsou stale problemove a otevrene me taky poradne nejely (uz jsem je delsi dobu nezkousel). Reseni? Strelim ji a uz jsem si poridil nvidia 430, kde vim, ze podpora uzavrenych ovladacu je slusna.

    Pro normalniho smrtelnika je to pouzitelny system, ale nastaveni neni vzdy jednoduche. Kdyz se to jednou nastavy, tak uz to jede. Mam na linuxu jednu rodinu, kde vsichni pouzivaji linux i kdyz pocitacova gramotnost, byla na zacatku zoufala, zvykli si a pouzivaji to denne uz nekolik let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam