• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    JIRRA: `sudo nvidia-xconfig` a pak restart
    a priste az budes instalovat neco jinyho nez je v repozitarich a neumis to, tak si nejdriv najdi nejakej HOWTO postup a delej to podle nej
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ERGOSUM: jasně. akorát já je neznám. z tvý rady jsem se konkrétně dozvěděl pouze o rythmboxu, a pak o "softu na hudební kolekce" a o "os a programech na jeho obsluhu" (cimz si nejsem tak uplne jisty protoze mnoho videoprehravacu, co znam z windows, neumeji video posilat na jeden monitor a na jinem mit ovladaci rozhrani, ale treba je situace u prehravacu v linuxu jina)...? ale kouknu na rythmbox a uvidím, co to umí.,..
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    včera jsem narazil na zvláštní problém -

    upravoval jsem pomocí editoru konfigurák pulse serveru v /etc a systém přestal z ničeho nic reagovat, dalo se hýbat pouze myší, nedostal jsem se ani z X, tak jsem natvrdo restartoval. po něm se mi skrz gdm nešlo přihlásit, zkusil jsem to tedy přes konzoli a tam mi systém napsal, že nemám přístup do svého home. skrz roota a chown -R user.group jsem nastavil práva na celý adresář a zkusil se přihlásit znova, se stejným výsledkem, opět nemám práva na adresář. přitom cd /home/user/kamkoliv se zdaří, můžu tam dělat cokoliv. to samé, když jsem udělal obnovu starého home, i jiný uživatel má stejný problém. smazal jsem uživatele, vytvořil znova, nechal vytvořit nový home, vše v pohodě. zkusil mu tedy podstrčit starý home, opět na něj nastavil práva a stále to stejné - nejsou práva na home adresář. /etc/password a /etc/group překontrolováno asi stokrát. má někdo tušení, co může být za problém? je jasné, že je problém s home, ale kromě úprav v konfigu pulse serveru jsem nic v systému nedělal a že by to udělalo takovou paseku, se mi nechce věřit.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZUZU: Zapoměl jsem dodat, že všechny potřebné programy najdeš v základní instalaci Ubuntu, takže, už jsi to tam mohl mít. Ano mě by taková věc trvala kratší dobu nežli zodpovězení tvého dotazu. Takže pokud ti jde jen o rychlost nasazení, nemusíš hledat dál.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JIRRA: muzu ti poradit drivery ktere ti doda samotne ubuntu. v canonicalu ty drivery obvykle ozkousi nez je predhodi uzivatelum.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ERGOSUM: no a zapomněl jsem dodat, že bych nechtěl strávit konfigurováním a rozbíháním té věci víc než hodinu... .)
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    tak problem se software centrem jsem vyresil,ale mam tu novou fatalitu,stah jsem si drivery na grafiku (primo originalni nvidia,konkretne se jedna o chip GeForce GTS 450) a vubec se mi nespusti X server,poradi nekdo nejake jine drivery ?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZUZU: Je toho docela dost, třeba Rythmbox je docela rozšířený, nebo různé varianty s XMMS.
    3) nevím jak umějí, ale to by mela řešit ta hudební kolekce. Soft na to je.
    7) Co se kde bude zobrazovat neřeší přehrávač hudby, ale OS a programy pro jeho obsluhu. U notebooků s externím monitorem i jinde běžně používané. Programy pro přehrávání videa jsou třeba Totem nebo Mplayer ty umějí i zvuk.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    zdravím, v jednom z vedlejších klubů jsem vznesl dotaz na specifický audiopřehrávač pro linux, se kterým by mi někdo z vás možná taky pomohl:
    [ ZUZU @ Přehrávače hudby a videa - Winamp!, AIMP Classic!, jet audio! ,Musicmatch Jukebox ,VLC player,bsp player,gom player atd. ]
    PUPU
    PUPU --- ---
    PUPU: aha, zajimave. pokud UID na serveru neexistuje, premapuje se na 'nobody'. pokud se UID prida, nic se nezmeni - az pote, co se share premountuje. nemam pocit, ze tomu chci rozumet; hlavne ze to funguje
    PUPU
    PUPU --- ---
    mam nfs4 mount, exportovany s parametry no_root_squash,no_all_squash. kdyz si ho pripojim na klienta a vytvorim tam soubor rekneme s uid a gid 500, na lokalnim filesystemu serveru ma skutecne uid a gid 500. na klientovi se mi ovsem zobrazi, jako by mel uid a gid 99 (nobody). co delam spatne?
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DEII: PREROUTING Ti nastavuje komunikaci vnější port -> vnitřní virtuální server (+ port),
    POSTROUTING zase obráceně .. tj překládá vnitřní adresy na vnější interface za použití parametrů -o jméno_odchozího_interface a buď:
    1) -j MASQUERADE (se doporučuje při dial-up připojení nebo tzv. netrvalém připojení)
    2) -j SNAT (při trvalém připojení)

    PS: nejde jen o tu jednu konkrétní stránku, jsou tam i další a příklady, podle toho jsem se to kdysi naučil taky, takže nevidím problém v tom, proč bys to neměl zvládnout taky, není potřeba k tomu žádné "speciální" znalosti, krom toho, abys rozuměl tomu, co je interface (síťová karta), ip adresa a topologie (schema tvé sítě, tj. odku kam a přes co..)

    pokud Ti to nepůjde, napiš do pošty..
    DEII
    DEII --- ---
    STEFAN: fajn - precetl jsem si to. Na jakou otazku mi to dava odpoved? Nerikej ze na vsechny. Je nutne, abych se ucil sitovou komunikaci, jeji konfiguraci a konfiguraci zarizeni a procesu s tim spojenych?
    Ja jsem z toho stale nepochopil, jestli je ta komunikace oboustrana - nebo jde jen o konfiguraci spojeni navazanych z venku?
    Je treba pro virtualni rozhrani/IP nakonfigurovat gateway, nebo staci jen IP a maska?

    Takhle to mam nakonfigurovane ted:

    iface eth0 inet dhcp
    iface eth0:0 inet static
    address 127.0.0.10
    netmask 255.0.0.0
    iface eth0:1 inet static
    address 127.0.0.11
    netmask 255.0.0.0
    DEII
    DEII --- ---
    DEII: jak mam nakonfigurovat tu virtualni IP aby se z ni dostal server ven?
    DEII
    DEII --- ---
    DEII: zadnou dalsi odpoved uz nedostanu? :)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    VYHULENY_UFO: a ip_forward=1 :) Jasne, pokud tam ma neco slozitejsiho, tak to musi patricne 'orulovat'
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ADMIX: mozna bych si jeste dal pozor na chain FORWARD

    INET_IP=verejna adresa respektive adresa vnejsiho interfejsu
    eth0 v mem v pripade vnejsi interfejs, eth1 interfejs do vnitrni site

    iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 110 -d $INET_IP -j DNAT --to 10.0.0.15:110

    iptables -A FORWARD -i eth0 -o eth1 -p tcp -d 10.0.0.15 --dport 110 -j ACCEPT
    DEII
    DEII --- ---
    ADMIX:
    vypada to podobne jako zde: http://superuser.com/questions/136948/how-map-forward-port-under-ubuntu-for-other-machine-localhost-555-192-168-0
    jen jsem si nebyl jisty jestli pujde navazat spojeni z te virtualni IP ven - jak ma byt nakonfigurovana?
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    DEII:
    iptables -t nat -A PREROUTING -d verejna_ip --dport 1080 -j DNAT --to-destination virtualni_1:80
    iptables -t nat -A PREROUTING -d verejna_ip --dport 2080 -j DNAT --to-destination virtualni_2:80

    atd ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam