• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    RAGUN
    RAGUN --- ---
    a ten midi bazmek co mam ma problemy i pod woknama... proste se to aplikovat na profi praci se zvukem, grafikou atp neda....
    RAGUN
    RAGUN --- ---
    HARVIE: http://www.esi-audio.com/products/wr192x/
    shanim na to ovladace leta.... tohle jedine mi brani prejit na rosegarden a linux....
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    RAGUN: hele pro muzikanty a grafiky se to da aplikovat taky... mam tablet wacom a funguje uplne genialne s gimpem, sensory na kalibraci monitoru jsem taky videl pro linux, USB zvukovky absolutne bez problemu, MIDI mi taky fungovalo out-of-box. debilni sou treba fotaky co nemaj mass-storage, ale taky se to da. i kdyz ja osobne proste vyndam kartu (kde je stejne FATka) a strcim ji do ctecky...

    co muze bejt este za problemy?

    DELVIT: Ono taky nemusi bej vzdycky problem v SW.. Ja sem si na noseni do skoly vysmelil na aukru za hodne fajn cenu MSI Wind U100, kterej ma mit dobrou podporu na Linuxu (a taky ma). Pak sem ale hrozne zapolil s nefunkcni web kamerou, flashoval sem ruzny verze biosu, zkousel ruzny ovladace, az sem nakonec zjistil, ze je tam proste pretrzenej ten kabel co vede pantem do vika k ty kamere... :-) Zjistil sem to, ze kamera zacala fungovat kdyz sem na to viko trochu zatlacil...
    RAGUN
    RAGUN --- ---
    jinak se tim ridim taky dost let, ale neco proste neslo;-)
    RAGUN
    RAGUN --- ---
    HARVIE: rikej to mne, co ma zvukovku za x hodne penez, sice uz pres 10 let stara, pak mam syntaky propojeny pres nejaky midi srace...
    tim chci rici jen to, ze by se tam hodil bod 7) muzikanti a grafici bezte s vasima problemama do riti....
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HARVIE: hehe zvazim a zkusim zakomponovat :). Ja se tihmle ridim uz roky ;) a posledni komp chodi prakticky bez problemu.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    WILL: pokud chces knihu http://www.amazon.com/Red-Hat-Linux-Fedora-Dummies/dp/076454232X .
    Pokud ti staci chm najdes to pod red-hat-linux-fedora-for-dummies-2004-chm na ulozto.

    WILL
    WILL --- ---
    Existuje nějaký návod jako Fedora for dummies? Pomalu ji zkouším, ale nemůžu jednoduše najít, jak přidat další repozitáře, nainstalovat podporu multimedií atd.
    Hodilo by se mi něco takového jako jsou články na omgubuntu.co.uk 10 věcí, co udělat po instalaci Ubuntu xx.xx
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Navrh na nastenku

    BTW kdyz sme u linuxu pro zacatecniky... Kdysi jsem jako linuxovy zacatecnik dospel k univerzalnimu navodu jak rozchodit libovolny hardware pod Linuxem:

    1.) zjistete si co presne si kupujete (obzvlast pokud je to cely pocitac)
    2.) vygooglete si jednotlivy kusy HW a jejich chipsety, obzvlast existenci driveru v kernelu (pripadne distribuci), krome pribehu o tom jak je to podporovany googlete hlavne bugy, jaky jsou a jak jsou vyreseny... I veci co maj davno drivery v kernelu jsou obcas peklo (wifi karta ktera se jednou za hodinu sama odpoji je sice pouzitelna, ale dekuju nechci)
    3.) nekupujte si sracky od ignorantskejch vyrobcu, co kaslou na linux. navztekate se a este podporite jejich dalsi business a produkci podivnyho HW bez podpory, kterej pravdepodobne ignoruje existujici standarty.
    4.) kupte si HW, kterej ma dobry ohlasy od Linuxovy komunity (jako byly treba driv thinkpady od IBM). Vetsinou to bude dobrej HW bez ohledu na to jakej OS si tam nakonec date...
    5.) Idealne pokud budete hledat nejdriv ohlasy a az pak zbozi na e-shopu... Obracene je to zbytecna prace. Pokud si chcete nutne vybirat podle ceny, tak taky neco najdete i bez pouziti razeni dle ceny na eshopu...
    6.) Vyhnete se zbytecnejm wifikundacim. Tady je priklad: spoustu funkci u notebooku muze delat sam BIOS bez ovladacu. Napriklad rfkill tlacitko na zakazni wifi muze fungovat treba i pod DOSem uplne bez ovladacu, zatimco nektery notebooky ho maj jako spesl tlacitko na klavesnici a je potreba mit program nebo ovladac, kterej stisk toho tlacitka bude detekovat a v reakci na nej zapise nekam do konfiguracni pameti PCI, ze se ma vypnout wifi karta... podobny je to treba s ovladanim podsviceni displaye. Vyzkousejte si jestli tyhle veci predtim nez zacne bootovat OS. Na druhou stranu je dobry aby wifi a podsviceni sly regulovat i softwarove (jeste navic k temhle nezavislejm tlacitkum).
    RIVA
    RIVA --- ---
    VLASTIS: Takze kdyz jsem zadal discard pro vsechny partitions ktery jsem na tom ssdcku skrz system monitor nasel tak bude TRIM fungovat?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DICK85: porty 137-139 mas oterene, takze v tom by nemel byt problem.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DICK85: no a log nemas od te doby co ti to nefunguje, ten prave je zajimavy. Kdyz ti to jede a najednou nejede, tak tam musi byt v logu nejaka hlaska. (a zapni si logovani v smb.conf na vyssi level: log level = 3)
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    RIVA: tak je to virtualizacni vrstva, ktera ti posklada dostupne disky/oddily, a podstrci ti je (at uz jako jeden nebo vice disku/oddilu)
    RIVA
    RIVA --- ---
    ROUMEN: Aha, uz to zacinam trochu chapat :) A podle toho co predtim psal VLASTIS je teda LVM jakasi vrstva pod filesystemem a partitions lezej na ni, je to tak?
    DICK85
    DICK85 --- ---
    DELVIT: Tak další zjištení. Po restratování samby se to zas rozjelo. Tak sem jsem z toho dost zmatenej.
    DICK85
    DICK85 --- ---
    DELVIT: Včera to normálně běhalo. Ale dnes respektive teď opět nevidím server ani v okolní síti natož abych něco nasídílel.
    2ND
    2ND --- ---
    a krom toho umi LVM snapshoty filesystemu, coz se v nekterych scenarich muze dost hodit.. ale ja se mu vyhybam jak jen to jde :)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ROUMEN: Tak :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam