• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PULKA: Systémové nástroje, uživatelé a skupiny
    PULKA
    PULKA --- ---
    Ahoj, neporadil byste mi někdo prosím, jak s Mintem/Ubuntu ho donutím, aby po spuštění pc (mám to jako dualboot) rovnou naběhl uživatel a neotravoval mne s přihlašováním a vybíráním sesion? Díky, nemůžu to nikde najít.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    NELDOR: no tak maximalne komercnich distribuci jako je treba ubuntu, ktery to ovsem udelalo :-)
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    HARVIE: Tohle nema s Linusem nicmoc spolecnyho, je to spis zalezitost bootloaderu, a predevsim - tohle si imho meli pohlidat vyrobci distribuci...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    DELVIT: no vedeli sme to dlouho, tak zes to neresil ;-) asi to neni neco, co ma v popisu prace zrovna linus... nicmene je to proste klasicky prosazovani korporatnich cilu za pomoci klasickejch protiteroristickejch argumentu...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    KOZICH2: OpenOffice nebo LibreOffice? (OpenDocument je XML)
    KOZICH2
    KOZICH2 --- ---
    enznáte někdo nejaký programek na jednoduchý převod dokumentu z *.xls,pd.... na formát *.xml?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HARVIE: mno nemyslim tim, ze by Linus mel nekam rychle bezet a doprosovat se neceho. Melo se to resit uz dobe navrhu tohoto kockopsa. No prave 'problem' s linuxama byl ten zamer ;)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    DELVIT: no nevim... ujel vlak... nemuzes cekat, ze linus bude vymejslet nejaky kontrakty, aby mu nekdo laskave podepsal nejakej binarni kod... ubuntu to udelalo... ale problem je v tom, ze UEFI je pseudobezpecnostni sracka, ktera stejne nic neresi (krome problemu s Linuxakama :-)
    K23
    K23 --- ---
    BELIEVER: tak ať se daří ;)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    NELDOR: naprosto souhlasim UEFI je mor, u ktereho Linuxovemu svetu trochu ujel vlak a ted to horko tezko dohani.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    BELIEVER: Kamen urazu je to UEFI :-(. Tady bohuzel linuxovy svet tak trochu zaspal... Tuhle jsem se pokousel nabootovat nejaky live Linux na MacBook Air, a tvrde jsem narazil. Ani z flashky, ani z externi CD mechaniky jsem tam proste zadnou Linuxovou distribuci rozjet nedokazal (Ubuntu se teda dostalo nejdal, dokonce to natahlo i kernel, ale dal uz se nedostalo a ja nemel zas tolik casu se tim zabyvat dal).

    BELIEVER: Tak congrats, hlavne k tomu sitovemu scanneru! :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BELIEVER: uefi no. to proste je zatim magie..
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Já si nic nevymýšlím, Lenovo si vymyslelo specialitku...

    Ale je to paráda - už tisknu a skenuju, jako by se nechumelilo. Přitom síťový scanner u HP 1120n jsem pod woknama prostě nerozeběhl.

    Šokovaně jsem zjistil, že mi funguje i ovládání hlasitosti funkčními klávesami z klávesnice, aniž bych pro to musel vynaložit jakékoli úsilí.

    UI je taky velice příjemný a hlavně valim LibreOffice a Firefox a cítím se jak doma :) Vůbec se nemůžu vykopat z kanclu, což se mi obvykle nestává.

    KAERO
    KAERO --- ---
    jak tak procitam fora, tak s UEFI jsou problemy jak prase...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BELIEVER: Na Linuxu je normální, že spustíš instalaci, vybereš jazyk, klávesnici, časové pásmo a dáš vařit čaj, zadáš roota a uživatele, po instalaci restartuješ, Povolíš aktualizaci, vypiješ čaj, restartuješ a máš nainstalovaný aktuální systém.
    Když si vymyslíš nějakou specialitu, tak je to o chvilku dýl.
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Tak už píšu z nového kompu s UBUNTU 12.10 64bit. Uplynulých dvanáct hodin jsem se pokoušel ho rozchodit.

    Napřed jsem instaloval 12.04 LTD 32 bit, ovšem po bezproblémové instalaci mě to vyzvalo k restartu počítače a vyjmutí CD z mechaniky, a následně to odmítlo nabootovat (tvářilo se to, že na disku žádný operační systém nainstalovaný není)

    Zkoušel jsem tam pak ještě postupně dostat 12.04 64 bit (údajně 32bity dělají problém s UEFI) a 12.10 64 bit, vždy s týmž výsledkem.

    Po browsení po webu jsem zjistil, že UEFI Lenovo si s UBUNTU 12.x moc nerozumí a po marném přepisování všemožných kouzelných formulek do terminálu a opakovaném podstoupení procedury Boot Repair jsem se rozhodl vyzkoušet radu jednoho chlápka - nainstalovat 10.04 a následně upgradovat.

    Instalace 10.04 proběhla ok a kupodivu dokonce i nabootoval z disku, ale zaboha se mi na něm nepodařilo rozchodit internet (přitom u novějších verzí net běžel dokonce už při instalaci, a fungoval i v průběhu procedury s Boot Repair CD). Nakonec jsem vzdal snahu rozchodit net a pustil jsem se do vypalování alternate CD 12.04 UBUNTU určeného pro offline upgrade. Ovšem ani to nefungovalo, pokus o upgrade házel errory a proces neproběhl. Dle průzkumu internetových fór v tom zřejmě má prsty nějaká package a je jí nutno odinstalovat, ovšem nepodařilo se mi zjistit která.

    Nakonec jsem tam ze zoufalství vrazil znova 12.10 64 bit s tím, že ho zkusím prostě humpolácky nainstalovat vedle 10.04 a uvidím. V tom na mě vyskočila kromě možnosti instalovat vedle 10.04 nebo místo 10.04 taky možnost upgradu (na co je teda to alternate CD?), odpálil jsem jí a kupodivu se to dokázalo nainstalovat.

    Po rebootu ovšem opět chyba. Tentokrát se počítač aspoň netvářil, jako by vůbec neměl z čeho bootovat, a chyba, kterou to házelo, už byla čistě linuxová ("File not found: Grub rescue"). Takže jsem opět roztočil CD Boot Repair, ale tentokrát to nevím proč internet nechytilo a odmítlo to procnout (jediný rozdíl byl, že předtím jsem spouštěl 32bit variantu a teď 64bit). Takže opět nabootovat z live CD (dnes asi po sto padesáté) a nainstalovat Boot Repair z repository přes terminál, pak to po mě navíc chtělo, abych copy/pastoval nějaké šílené řádky příkazů přímo do terminálu... ale proclo to.

    Konec dobrý, všechno dobré, po restartu mi nabootovalo nádherné ubuntu a teď si zvykám na uživatelské rozhraní a rozplývám se štěstím.


    Stálo mě to: 4x CD (12.04 32bit, 12.04 64bit, 10.04 64bit a boot repair) 2x DVD (Alternate 12.04 64bit, 12.10 64bit) a celý pracovní den času.

    Ale to je nejspíš u linuxu normální, co? :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    BELIEVER: pokud neplánuješ zvedat ram nad 3GB, tak to stejně nevyužiješ
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Další "chytrý" dotaz: Mám si nainstalovat UBUNTU desktop 32bit nebo 64bit?
    V PC mám nějaký Celeron Sandy Bridge, Intel grafiku a 2GB RAM. Na webu UBUNTU je recommended ta 32bit verze, takže asi není důvod jít do té 64 bitové, což?
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Díky všem, objednáno, děj se vůle boží :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BELIEVER: Na Ubuntu není s Libreoffice problém. Síťovou tiskárnu také spokojeně používám. Pokud ti nebude vyhovovat prostředí, můžeš přejít na Lubuntu, nebo Kubuntu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam