• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RATTKIN: Ma moznost instalace toho instalacniho ISO na libovolne blokove zarizeni; to ale neznamena, ze je to vhodny postup k instalaci na harddisk, natoz na aktualne pouzivany harddisk :(
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CHOROBA: unetbootin má taky možnost instalace na hdd. wubi neznam, ale pry se to používá, tak nevím.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    unetbootin ti nic nenainstaluje, ten ti jen prevede cdrom ISO na flashku. asis myslel WUBI, ale to je hrozna hruza
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DAW: pokud máš XP a chceš instalovat ubuntu z toho tak tohle: http://en.wikipedia.org/wiki/UNetbootin
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DAW: master slave ne..je tam spis nejaka zalozka "boot" nebo boot priority? spis hod co to je za model, dyk toho bude plnej gogol :)
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    po siti ti to nabootovat dovoli?
    DAW
    DAW --- ---
    PISKVOR: Můžu sehnat.. ale až za pár týdnů.. ovšem jestli to je jediná možnost, tak asi nic jinýho nezbude a budu si muset počkat..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DAW: Co externí CD-ROMku?
    DAW
    DAW --- ---
    CHOROBA: Je to intel celeron.. když při bootu zmáčknu F2 tak se dostanu do nastavení.. tam můžu měnit master a slave (nemá možnost USB) a potom jsou tam další nastavení, jedno z nich je Bios a tam mám na prvním místě USB.. jenže já tomu vůbec nerozumim.. zkusil jsem všechny možný nastavení a kombinace, jenže buď se notebook nerozjede vůbec anebo jedině s XP, když vrátim nastavení na master drive jako HDD..
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DAW: bych se divil ze by to neumelo bootovat z flashky. To je nejaky pentium II?
    se spis podivej esli to ma nejakej umalcni mod v BIOS, nebo pripoj flash a rebootni do biosu s podivej se pod startup na hdd..ci esli pri bootu nejde zmacknout f10,12...atd pro boot manager
    DAW
    DAW --- ---
    Ahoj,
    je nějaká snadná možnost (pro člověka kterej má jen uživatelský znalosti PC) nainstalovat Ubuntu místo XP? Problém je, že mám odvařenou cd jednotku a notebook mi neumožňuje nastavit USB ani jako master ani slave.
    Díky
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    777PLAY: Vítej :)
    Hele jestli používáš zavaděč GRUB (takový to menu předtim než začne bootovat linux), zkus zmáčknout před tím než doběhne odpočet písmenko E. tím se dostaneš do menu, kde oedituječ řádek co začíná "linux něco..." (opět pomocí E). na tom řádku dopíšeš init=/bin/sh (případně pokud tam už init=něco je, tak to jenom upravíš). Pak nabootuješ podle instrukcí na obrazovce (liší se podle verze grubu)

    Měl by na tebe vyskočit administrátorskej příkazovej řádek.

    Tam zkus příkazy

    passwd root
    passwd tvuj_username
    passwd

    snad ti to pomuze zmenit hesla... pak příkaz reboot.
    DICK85
    DICK85 --- ---
    PUPU: ano to je pravda. Sem blb.
    PUPU
    PUPU --- ---
    DICK85: moment. pokud mas na widelni stanici nasdileny disk, pak se program spousti v tech widlich a ne na serveru
    DICK85
    DICK85 --- ---
    PUPU: On se program vždy pouští na serveru. v lokalní síti ma nasdílenej sítovej disk z toho vytaženýho zástupce a hurá. A on se pod správným uživatelem pouští,ale těch deset souboru do kterejch se něco zapíše ,se najednou po opětovném spuštení tvářej že do nich není přístup. Ale jen pouze když se program spustí přímo na serveru.( sedí v táboře,server je v praze a on se na nej pomoci nxclientu přihlásí a spustí si manager a nejede ,udělam : chown -R user:user \cesta\cesta\cesta a maká to) ale když si v té samé chvíli pustim na stanici v lokalní siti také zmiňovaný manager tak mě to beží úplně v pohodě.
    PUPU
    PUPU --- ---
    DICK85: nestacilo by upravit spousteci skript, aby se program spoustel pod spravnym uzivatelem? nebo sesynchronizovat ucty, pod kterymi se program pousti na stanici a na serveru?
    DICK85
    DICK85 --- ---
    Ahoj, na Centosu 6.x se mi deje to že si tam pan učetní spustí program. Pracuje v něm pak ho uloží a když ho chce znovu pustit tak mu to naháže hromadu chyb. Rázem jsem zjistil že se vždy po uložení a korektním ukončení programu se nezachovají práva těch souboru do kterých se zapisovalo. Takže musím ručně zadat # chown -R user:user \cesta\cesta\cesta a pak to normálně šlape. Ale děje se to pouze když se připojí přimo na serveru a spusti to v gui ( gnome ). Když si to pustí normalně na stanici na widlích tak vše funguje korektně. Nebo nějákej nápad jak remotovat aplikaci mimo lokální síť. Z linuxu na widle.( server - klient ). Děkuji za vaše rady . Richard
    BRUMLIK59
    BRUMLIK59 --- ---
    CHOROBA
    díky, vyzkouším, napíšu reakci
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BRUMLIK59: stahni si flash z adobe, bach na verzi(32vs.64) a rozbal a hod libflashplayer.so do /usr/lib/nsbrowser/plugin. Pak restartni fajafox
    BRUMLIK59
    BRUMLIK59 --- ---
    Mám problém v Ubuntu s Adobe Flash player pro Mozillu firefox, nejde mi ani v Google-chrome ani v Chromiu.
    Přitom, pokud je video v HTML5, jede dobře. Poraďte, pokud víte.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOTAL_MANGEL: nevim co za vyfikundace ma mint. normalne by melo stacit napani do /etc/fstab neco ve stylu "/dev/sda5 /mnt/windows_share ntfs-3g defaults". jestli se nepletu tohle dovoluje zapis poze rootovi. jestli chces aby mohl zapisovat bezny franta uzivatel - tak vymen default za "uid=tvuj_uzivatel,gid=tva_skupina,umask=0022 0 0" (nastuduj si z man co znamenaji jednotlive prikazy). Adresar /mnt/windows_share se spravnym opravnenim si musis udelat sam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam