• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GIZMO: Lubuntu a máš klid.
    SATAI
    SATAI --- ---
    GIZMO: můžeš zkusit crunchbang nebo možná puppyho, ale že by to byl nějaký uživatelský zážitek se říct nedá a stejně tvrdě narazíš na meze atomů třebas při surfování.
    GIZMO
    GIZMO --- ---
    SATAI: Rada dobrá, ale v této chvíli bohužel nepoužitelná, na tohle jakožto i o víkendech pracující člověk, který se chystá na pondělní operaci ledvin nemám čas.
    SATAI
    SATAI --- ---
    GIZMO: vyhoď to. Nic s menším výkonem se za posledních x let nevyrábělo.
    (ne, že by to nešlo použít s řekněme Archem a i3, ale probůh proč? Jestli na použití trváš, tak začni kouknutím na Tišnovského přednášku o základním desktopu na linuxdays)
    GIZMO
    GIZMO --- ---
    Ahoj, potřeboval bych poradit ...
    jaký linux bude nejvhodnější na tohle ... http://www.alza.cz/asus-eee-pc-1000h-cerny-black-d98504.htm

    testoval jsem ubuntu 14.10 (pomalé), eeebuntu-3.0-standard (bez podpory), mint 9 (celkem spokojenost, ale pořád to není ono, mohlo by být rychlejší)

    Základní požadavky čeština, intuitivní ovládání na úrovni uživatele i pro laika (web, videa, dokumenty - je to pro přítelkyni, ideálně něco jako mint, s tím mám dobré zkušenosti u jejích rodičů), podpora a jednoduchá instalace z USB.+

    Děkuji.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SUK: Tak, to ze obcas nekomu na wokenech neco nejde je fakt, ale celkove je to stejna demagogie jako rikat, ze trabant a ferrari jsou to samy.

    Navic mam pocit, ze to ze s hybrid grafikou na wokenech problem rika mozna tak nejaky fanousek Linuse, protoze wokna bud nahodi graficky rozhrani nebo skonci na modrou, tak tam das jinej ovladac -stylem next, next restartujes.

    Jediny co si umim predstavit, ze to ma problem s nejakym vzpamatovanim z hibernace / spanku, roz je sakra neco jinyho, nez nefunkcni GUI po bootu. Ja osobne to vzdycky resil tak, ze proste v Bliosu zapnu Nvidii a tu integrovanou grafiku vypnu a Optimus vubec nepouzivam, protoze k cemu taky, aby clovek usetril par minut baterky? Vetsinou clovek bud koupit notas jen s integrovanou grafikou, nebo tam ma lepsi GPU na hry, ktery muze jed porad.

    Ale hlavne srovnat bezny one GPU system s hybridnim s 2 GPU (ktery treba AMD nepodporuje vubec, aspon ne v kombinaci Intel-AMD), coz je dost extremni pripad, ponekud hloupy.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: Nerek bych, ze s grafikou obecne je omrd. Pri plnem povedomi faktu, ze vetsina poslednich instalaci byla na prvni dobrou a ani jsem nemusel dumat nad tim, co mam vlastne za HW. A s vice displayi byl obcas vomrd na cemkoliv, holt to ma svoje specifika :) A uroven binarnich ovladacu od vyrobcu je pomerne slusna sama o sobe (zvlast Nvidia), takze pokud neni clovek fanatik, pouzije radeji ty, nez ty otevrene...
    SUK
    SUK --- ---
    CHOROBA: Nedavno jsem stravil 3 vejkendy kvuli hybrid grafice i s widlema. Takze v tomhle ani ty widle prilis moc nevyhravaj :D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak s grafikou to je pod linuxem dycky vomrd
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROMANICAK: Zvlastni, ze vedle ve windowsim foru jedou uplne ty samy narky, jak pod nima nejede tahle nebo tamta periferie. Trava je vzdycky zelenejsi na druhy strane plotu, no. (A nejhorsi je muset podporovat oboji :D)
    SUK
    SUK --- ---
    ERGOSUM: Co, kam, jak a proc? Resim tu overlay FS, ne rucni reseni :) I kdyz pseudo overlay FS tim, ze vytvorim adresarovou strukturu a pak uz jen povytvarim symlinky je rozhodne zajimavy napad... Kazdopadne, je to cesta, kterou zrovna jit nechci :)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    SATAI:
    Omlouvam se, ale ja to tam nevidim
    SATAI
    SATAI --- ---
    ROMANICAK: nechci remcat, ale to už bylo psané v tom návodu, co jsi posílal. Že jsi nejel podle toho návodu a podle toho dopadl je jiná věc.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SUK: No mě napadlo buď link(zástupce) nebo kus dat přesunout.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Pridam jeste jednu svou asi 8 let starou vec, je uz konecne neco na savovani polohy ikon na plose?

    Prave kdyz clovek blbne s Xkama, jednou zmeni rozliseni, tak se mu rozhazi ikony a rovnat to v dnesni dobe rucne je ztrata casu.. Automaticky srovnani do mrizky, fakt neni reseni.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    ROMANICAK: Jeste upresnim, ze namisto lightdm a nvidia-XX tam muze byt jiny jmeno graficky nadstavby / ovladace, pak tenhle postup funguje i na jinejch distribucich. Nebudu psat vsech, protoze zase tak chytrej ten Nvidia balik neni.

    Kdyz, jsme u toho, uz nekdo umi spolehlive nastavit v Nvidia ovladaci primarni monitor - v rezimu extended desktop?
    Mam 2 mon., primarni vpravo a kdyz to v tom nvidia wizzardu nastavim, tak jak uvodni logon window, tak vsechny okna (ktery rucne nepresunu) se mi primarne zobrazuji na monitoru vlevo.

    Mam za to, ze je to tim, primo ten Nvidia kram pise, ze prvni monitor je na pozici 0,0 a druhej na +1920,0. Mam 2x 24, oba maj prave 1920x1200. Podle me tomu kramu (Xserver) chybi nejaky flag ty pokud je primarni monitor vpravo - pozice vsech oken je pozice na jednom monitoru + Sirka monitoru vlevo. Secist 2 promeny by asi byl fakt velkej vykon pro Xserver.

    Druha vec, kterou resim, abych mel funkcni GUI pro praci je seznam oken, umim sice nahodit hlavni panel i na sekundarnim monitoru, ale na kazdy liste si zobrazuji v seznamu oken je ty co na tom aktualni bezi, potreboval bych vsude vsechny okna (cili seznam nezavisle na poctu monitoru..)

    Tenhle problem je pravdepodobne nezavislej na distru, protoze to delali vsechny Ubuntu, Debiliany, SteamOS, Mint etc..
    Opravdu me vytaci zapinat sekundarni monitor uz jen pro prihlasovaci obrazovku, zapinam ho ve Woknech jen kdyz potrebuju, tady ho musim mit zapnutej furt, takze moc eco to neni.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ROMANICAK:
    Tak vyreseno s pomoci jednoho linuxovyho guru... nvidia ovladac je ok, pokud se nainstaluje bez bezicich X a bez updates.

    Pro ty, co to nechteji hledat jinde a aby netrpeli stejne jako ja

    1. pomoci ctrl+alt+F1 se prepnout do testovyho rezimu
    2. ukoncit bezici graficky rozhrani pomoci prikazu: sudo service lightdm stop
    3. nainstalovat ovladace pro Nvidia pomoci prikazu: sudo apt-get install nvidia-331
    4. rebootovat pomoci prikazu: sudo reboot
    enjoy

    U me to bohuzel skoncilo na tom, ze grafika neni schopna zivit 2560x1600 a tak byla pouze cerna obrazovka. Nevim jak ji nastavit aby startovala s rozlisenim, ktery ten monitor pobere. Treba 1600x1200. Uz na to nemam nervy. Zlaty Win, tam proste zadnej problem. Na Linuxu PORAD a POKAZDE nejakej problem. Sorry kluci.
    PANSTEJK
    PANSTEJK --- ---
    ahoj, mam problem v kubuntu.. pripojuju se k internetu pres kabel, klasickej sitovej.. no a vzdycky kdyz se pripojim, tak to chvili funguje a po chvili ac jsem porad pripojenej prestane internet fungovat.. neprijma zadny data, jen odesila... nevite cim to muze byt? diky
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ROMANICAK:
    Tvl Linux se fakt nepohnul za ty posledni roky nikam. Ani pitomej ovladac na grafiku nejde nainstalovat bez problemu. Stravil jsem na tom ted minimalne hodinu a bez uspechu. Nekam se ulozil log, ale nevim kam.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SUK: Zní to zajímavě, ale spíš by mě to taky zajímalo, než že bych dovedl poradit... :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam