• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    VYHULENY_UFO: klonem displeje myslim wireless display, tedy klon pres wifi. Vlastne presne to, co popisujes, jenom bez nutnosti tahat kabel.
    VYHULENY_UFO: dobre, takze linkovou rychlost mas 144Mbps. A jakou propustnost to dava realne? (treba pri kopirovani velkyho souboru nebo to zkus netperfem)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AQUARIUS: nevim co myslis jako klon displeje, ale kazdopadne mi to funguje tak, ze kdyz pripojim televizi samsung k pocitaci (muzu vga i hdmi - respektive pres redukci, v notasu mam displayport) a ta tyvka se mi ozve jako druhej monitor a pravda, v jeho vlastnostech se da nastavit aby klonoval display z notasu. to je vec ovladacu a nastaveni, dela se to stejne pres xrandr.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    KOLI:
    idealni by bylo, kdybys zvladla postupovat podle tohoto navodu:
    BinaryDriverHowto/AMD - Community Help Wiki
    BinaryDriverHowto/AMD - Community Help Wiki
    https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/AMD
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    AQUARIUS:
    VYHULENY_UFO: dneska jem to prochazel a moh bych predelat drzak TV - takze by se dala pripojit krabicka s TV pres DHMI pro obraz a Ethernetem pro data, bezdratovou klavesnici na ovladani mam a beha. Tm bych zahodil problem s prenosem.
    Pak uz jen ta wifi bude pro pripojeni kolemjdoucich a na internet - takze nejaky preroutovani dat by se hodilo.TV je plne inteligentni tudiz si umi najit na sitovym disku film a spustit coz vidim jako znacnou vyhodu.
    Momentalne ji vyuzivam na prehravan filmu z USB a hudby pripadne youtube ci internetovy radio - vypnu obrazovku nastavim spotrebu na min a zere to hovno.

    Torrent - stahovani na flash a pak jen zapnout disk nahulit a vypnout.
    Neco na stahovani treba z ulozto atd ...
    A pak jen to vypinani HDD SATA a nastaveni rizeni spotreby na maximum - wifi bluetooth atd Vypinani a pripadne zapnani pri pristupu na disk z venci - zapnuti TV atd ...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    VYHULENY_UFO: tech 70Mbps je realna zmerena propustnost, 150/300 jsou marketingovy udaje.
    Jinak pres miniDLNA umis udelat klon displeje? Protoze to je to, o cem jsem mluvil ja, jinak streamovat obsah pres DLNA neni problem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ABDULAH:

    AQUARIUS: ad 3:
    se samsungem spolehlive funguje

    ReadyMedia | SourceForge.net
    http://sourceforge.net/projects/minidlna/

    pres n wifi se da streamovat, ale 70mbps je fakt malo. nkovy wifi ti musi dat 150 a v lepsim pripade i 300.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Tak se mi povedlo ten cubie board ozivit ale totalni porod. Na starym notebooku mi USB hazi chybi pri koprovani na NAND a na novym notebooku jsem zjistil ze pri pristupu pres USB 3.0 to vubec nejde. Takze po vyzkouseni asi 100 moznosti to tam konecne je.
    Poradil by nekdo jak tedka dal? Mam tam lubuntu cubieboard 1.05
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KOLI: Taková hrůza to není.
    1)nabootuj z nějaké live distribuce
    2)zálohuj nejméně adresář /home/uživatel včetně skrytých souborů
    Systém a programy můžeš nainstalovat znovu, ale cenná jsou tvá data.
    3)můžeš vytvořit oddíl disku třeba pomocí Gparted (zmenšíš oddíl a vytvoříš nový).
    Nejsem sám, komu se rozdělení disku na systém a uživatelská data(/home) osvědčilo, kromě těchto případů se také snadněji dělají zálohy, systémová část není omezena počtem filmů na disku a pár dalších výhod.

    Kromě záloh je dobré mít poznamenaná hesla a přihlašovací údaje do spřátelených wifin, pošty, služeb, webů, atd. Ale to už víš.
    Pokud jde o rychlost, já si v poslední době oblíbil Lubuntu.


    KOLI: Myslím že to nakonec dobře dopadne.
    KOLI
    KOLI --- ---
    MRDAC_BEDEN:
    ahoj, tak je to: 01:00.0 VGA compatible controller: advanced micro devices, inc. [amd/ati] rv710/m92 [mobility radeon hd 4330/4350/4550]
    Ja vim, zalohy se hodi, bylo to v planu... Muz mi pujci disk a pretahne mi data, takze snad to vsecko fuc neni. zatim diky
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    KOLI: Ahoj
    1) ignoruj Ruthan, nerozumi tomu a pise nesmyslne blaboly
    2) na prikazove radce napis:
    sudo lspci |grep VGA

    vystup sem posli. melo by to byt neco jako:
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 525M] (rev a1)

    3) premyslej, odkoho si muzes pripadne pujcit externi USB disk na zalohu vsech dat co mas na disku. Pamatuj: "DATA ULOZENA NA JEDNOM MISTE JAKO BY NEEXISTOVALA!!!!!!"
    Pripadne si napis Jeziskovi, mohl by to jeste stihnout...

    U Linuxu obecne plati, ze reinstalace neni nikdy nutna, ale nekdy muze byt pro zacatecnika jednodussi opravit problem
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    KOLI: nedavno sem taky upgradoval a stalo se mi to taky (az na to, ze bych nevedel, co jsem odklikl). Byl tam nejakej problem s novejma nvidia ovladacema a compizem a tema jejich 3d efektama na desktopu. Neslo ani to jakoby gnome, ale xfce nastesti slo. Takze pokud je to taky tvuj pripad, zkus se teda treba pomoci ctrl+F1 prepnout do terminalu, dej sudo apt-get install xfce4, sudo killall lightdm, prepni se zpet pomoci ctrl+F7, ted v mym pripade slo se prihlasit do xfce a tam uz si normalne najdi toho spravce nesvobodnejch ovladacu a prepni ho na nejakej jinej.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KOLI: Jak jsem psal, bez grafickyho rozhrani je to pro normala tezky. Bud venujes trochu casu tomu, ze to aspon zkusis, nebo to muzes cely preinstalovat, samozrejme s tim, ze si nejdriv udelas zalohu - coz, ale zase chce resit nejaky ty technicky veci.

    Teoreticky muze stacit v tom terminu spusti 2 prikazy a restartovat.
    KOLI
    KOLI --- ---
    Diky za odpovedi. Trochu problem je v tom, ze nejsem technicky typ, takze jsem mimo.
    Na tom compu nejde nic. Mam tam ten prikazovy radek a nic se s tim nedeje.
    Zadnou zalohu nemam :( trubka, ja vim.. Rozdelene to taky nemam. No, myslela jsem, ze to pak lip pofrci... Muz Linuxu nerozumi, takze jsem v pytli..:(
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KOLI: Tohle je snad nejhorsi problem proc ja na Linux nadavam, zlo jmenem Xserver, nenabehlo ti graficky rozhrani, pravdepodobne protoze jeho ovladac neni ok.

    Pokud mas nejaky bootmenu pri startu kompu, tak dej recovery mode a dostanes se aspon do konzole, kde se da opravit, pokud ne, tak skus stisknotu ALT+F1 a jestli se dostanes aspon do terminalu, zde to opet jde spravit.

    Pak napis, jakou mas grafickou kartu a podivej se xorg.log (kde je vygooglis) jestli tam neco je a pripadne to sem nasdilej, pak uz ti urcite nekdo poradi. Pak taky vyzkousej jestli ti v tom terminalu jede aspon pripojeni k internetu, treba pres ping nyx.cz

    Upgrady aspon takhle skonci.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KOLI: Nezaškodí, pokud si připravíš svou oblíbenou live distribuci. Pak bych měl tři dotazy.
    1)máš zazálohováno + poznamenananá hesla a podobně?
    2)máš adresář /home na jiném disku?
    3)máš nějaký zvláštní důvod dělat update 12->14 místo nové instalace? Tak jako tak tam budeš měnit skoro vše.
    KOLI
    KOLI --- ---
    ahoj, volam SOS :)
    chtela jsem prejit na novou verzi Ubuntu 14 (asi ze 12tky), ale po restartu mi naskocila cerna obrazovka a ptalo se me to na grafiku, uz nevim co jsem odklikla, ale pak vsechno zmizelo a po opakovanem restartu stale cerno. jen mi to napsalo, ze je nejaky problem. Na radu kamose jsem zadala do prikazoveho radku: sudo apt-get update i upgrade i dir-upgrade. Porad to ale nefrci. Co vy na to? Mohl by se mi na to event. nekdo mrknout, pls? Diky za rady a info predem.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    AQUARIUS: Uz ji mam na zdi tak co no ... Takze mam koukat na fekal porno aby byl vyrobce spokojenej? :-))) Tak vis jak HDMI tam bude abych moh natavit tu malou krabicku. A kabel aby to prehravalo z dsku. Jinak smart je stejne lepsi mit kvuli lepsi podpore foratu a kdyz to je jak rikas tak ji muzu na frewallu odpalit nejaky IP a bude pokoj ...

    Jinak mam WIFI primo v TV ne nejakej externi dongle a umi i Nko
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ABDULAH: kdyz to udelas pres HDMI, najednou nepotrebujes smart televizi, ktera se jednou denne probouzi a bonzuje vyrobci, na co se koukas.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    AQUARIUS: Takze rikas krabicku pripojit k TV kabelem a do ni vest internet pres wifi - OK
    Tim ji spojim s tv i HDMI aje po prdeli po problemech
    Kruci musim udelat policku :-D
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ABDULAH: jen maly poznatek k bodum 3 a 6:
    ad 3: moje Samsung televize ma taky wifi, po jednom pokusu (trhany video) jsem se velice rad vratil zpatky ke kabelu, se signalem by pritom problem bejt nemel, notebook na tom samym miste pres 802.11n dava kolem 50-70Mbps.
    ad 6: televize sice umi prenos obrazu pres sit, ale v praxi vyzaduje software primo od vyrobce, kterej je zrejme dostupnej pouze pro mobilni zarizeni stejneho vyrobce
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Mel bych dotaz ohledne cubie boardu:
    1. Chtel bych na nej dostat linux nejakou distribuci
    2. chtel bych si z nej udelat "NAS" - je k nemu pripojeny 1TB HDD a je v nem zalozena 32GB karta
    3. Rad bych nastavil DNLA pripadne aspon sdileni souboru co by zvladla TV - Mam tv s wifi
    4. Nejak bych rad nastavil rizeni spotreby - vypnuti sata a nasledne odpojeni napajeni HDD - deska to umi
    5. Nejak nastavit celkove rizeni spotreby
    6. pokud by to slo tak bych vyuzil funkcni prenosu obrazu pres sit na TV - TV to umi
    7. pripojim k nemu bezdratovou klavesnici

    Cubieboard2
    http://embeddedcomputer.nl/cubieboard/cubieboard2-dualcore-embedded-board.html#.VJRzJcgJA

    Malino jsem posral navrh v byte a ted uz se mi nikam nechce tahat draty ani kupovat jinej router co hodne zere. Tedka mam zdroj pro HDD 12 a 5V napojenej na Mikrotic co je venku a router TPlink za par supu co je doma. Pripojil bych na tu 5V vetev jeste tohle. Vse mam v jedny krabci a rad bych k tomu pripojil jeste tenhle cubie board a vyuzil ho jako stahovatko napriklad z ulozto a nejaky ty torenty plus nejaky share souboru ...

    Vedel by si nekdo rady, byl by ochoten poradit? Rekneme ze linux fakt neznam :-(((
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam