• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MUXX
    MUXX --- ---
    RUTHAN: Mas pravdu. Me to dela vlastne taky steam. Vzdycky kdyz si zapomenu pripojit ventilator na gpu (je hlucnej, tak ho odpojuju), tak mi vicemene jakakoli gamesa vytuhne system. Timto koncim svuj OT.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    MUXX: java to v mem pripade nebude; ale tezko rict cim to bylo (nemel jsem cas nechat memetest bezet dost dlouho - potrebuji ty vzorky zanalyzovat, tak to zatim neresim, dokud to bezi), ze syslogu jsem nic nevykoukal, tak jsem zatim rozsiril veci, co se loguji z tech mych skriptu a uvidime. Rada veci co, pouzivam, jsou "state-of-art" programy napsane z casti v cecku, tak si umim predstavit, ze se muze dit lecos - na minulem pocitaci, kde jsem tyhle metody pouzival, k restartu take obcas doslo (ale to byl osx)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MUXX: Tohle pusta teorie, Steam nebo Wine taky bezi v user modu.. a presto jsem na XY ruznych kompech predvest, jak hrani nejaky gamesy, ten system vytuhne.

    Jinak tohle je prvni z googlu, ale z principu takovejch prikladu, se da urcite vygooglit dost..
    linux - Compiling C++ code makes the system hang - Stack Overflow
    http://stackoverflow.com/questions/7831275/compiling-c-code-makes-the-system-hang
    MUXX
    MUXX --- ---
    RUTHAN: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Protection_ring

    Ja jsem teda widlak, ale z user modu (to co popisujes) imho system neshodis. Tady zalezi co se vola do toho kernel modu. At uz je to ovladac cdrom nebo ovladac grafiky, tak je to to misto ktere umi shodit OS (pokud je tam nekde spatny kod - typicky buffer overflow).
    Pokud teda pada novej pocitac, tak bych zacal zapnutim hdumpu a kontrolou hw - memtest a monitoring teploty cpu/gpu. Pokud budou v dumpu ruzne informace, tak to byva hw. Pokud je to stejna informace, tak to byva jeden ovladac - at uz storage, network nebo gpu.

    Umim si teda predstavit ze java shodi OS, ale ve skutecnosti OS spadne na mizerne napsanem ovladaci grafiky ktery neosetri buffer overflow mizerne napsane java aplikace. Pokud by ten ovladac byl ok, tak by spadla jenom java.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SATAI: Zkus popsat proc ne, jelikoz to, ze se na neco da tag moderni, jeste nic neznamena :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SATAI: Nemelo by. Ale obcas se zadari.
    SATAI
    SATAI --- ---
    RUTHAN: Nic s z toho, co popisujes, by nemelo poslat moderni OS (prremptivni multitasking...) do kolen.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jak, jste tady resili, jestli je soft schopny schodit system, tak uplne bez problemu. Vetsinou staci, jen kdyz se jeden program zacykly - cili sezere vsechny systemovy zdroje CPU, kernel - at uz wokeni, nebo linuxovej nebo Unixovej, kdyz se ho ostatni bezici procesy ptaji na info (aby mohli dal pracovat), pak zacne hazet timeouty a po case se rozsype a bud komp vytuhne, nebo se v lepsim pripade restartuje.

    Samozrejme CPU a kernel ma nejakou ochranu vuci takovyhle situaci, ale ta funguje jen v urcitych pripadech. Klasicky priklad jsou softy jako flash, teamviewer, skype - ktery maj dost lowlevel pristup k GPU, audiu, webcamere a sitovce a obcas delaji opravdu nehezke veci.

    Java je sice peklo, ale pokud se nenastavi moc velkej heap, tak sebou OS nemala vzit, teda pokud se tam nezacykly volani garbage collectoru, ktery zabije OS pres CPU viz vysse, pak jsou samozrejme buggy v Jave, kernelu, do kernelu zavedenych modu etc..

    Dalsi vec je C, se svejma pointerama a spravou pameti, ktera je dana volne do ruky vyvojari, bez toho, aby to bylo obaleny nejakou virtualni machinou jako Java, C# a modernejsi jazyky.. tam kdyz to prezenu se pak da zapsat cokoliv kamkoliv.. a dalsi peklo jsou in-line ASM commandy, ktery jsou porad jeste v C podporovany.

    Jediny reseni je jak se padum vyhnout je asi virtualizace bez pass through component, ktera umi pridelit OS jen cast zdroju CPU, GPU a vic mu proste neda, pak spadne jen ten virtual.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    COMATORY: Hmm, na Applu fakt disk asi nedisablujes a ani to asi rozumne nerozeberes.

    Nicmene co potrebujes vedet, je ze tam das nejaky bootovaci medium - cd / flashku a tak, tak pri startu musis drzet tusim ALT nabehne ti nabidka z ceho chces bootvat. Nicmene diky tomu, ze je to EFI ne BIOS, tak jsou veci, ktery to neumi.. a proste se dana vec v ty nabidce neobjevi, kdysi jsem takhle musel upravovat boot cd s Vistama, aby to nabootovalo, nicmene i tohle ma resit, napriklad plop boot cd - http://www.plop.at/en/bootmanager/, coz je soft, kterej nahrajes na cd a to ti, kterej ti spustit zavadec, ktery ti pak zavede vsechno.

    Jinak, nez se patlat s flashkou, byt tebou tak uz jen kvuli rychlosti tam nainstaluju linux na ten interni disk, udelam tam druhou partition (druhej oddil si udelas bud primo pri instalaci nebo v MacOS pres Disk Utility) a necham si tam pri instalaci nahrat grub, ktery umi navest jak MacOS, Wokna, tak Linux. Samozrejme muzes pouzit i chameleon, chimeru nebo clover - delaji to samy.

    Jinak mi prijde, ze zbytecne moc teoretizujes, navic tu bootovaci flashku nemusis nutne delat na Macu, kde ji chces pouzivat, ale treba na PC a pak ji na Macu jen pustit. Neni to zadna veda, jakmile dostanes Linux na tu flashku, tak tu ji to pozna nebo ne, jinak jakejkoliv novejsi linux zavadec dneska uz ma integrovany EFI, takze ho i ten Stevum kram pozna..
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    AQUARIUS: u IBM jsem podporu poslední 3 měsíce nezkoušel. před tím to bylo stejné, jen jsem si z techniků dělal legraci, jestli se už učí čínsky
    SATAI
    SATAI --- ---
    CHOROBA: tak určitě
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    AQUARIUS: porad lepsi, kdyz se to cele otoci, nez kdyz se karta proste kousne po pruchodu spravne naformatovaneho paketu ve spravny cas :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RATTKIN: mas nejakou cerstvejsi zkusenost s podporou x86 serveru od IBM? Situace se dost menila, co to prevzalo Lenovo, za me IBM nebrat... :) ano, jsem trochu zaujatej
    Obecne mas ale pravdu v tom, ze znackovy servery, co maji ECC pameti, obvykle umoznuji radove komfortnejsi uroven ladeni.
    RATTKIN, DANYSEK: ze aplikace zpusobi restart serveru je pomerne beznej stav a ani se nemusi nic prehrivat, obecne tyhle ulohy, co bezi delsi dobu, maji tendenci zatizit hardware i OS zpusobem, jakej pri bezny praci nikdy nevyvolame a u blbe napsany aplikace muze k padu stacit fakt malo. No a ze padne i OS? Zadnej sw neni bez chyb, u SLESu 11 se nam servery rebootovaly, kdyz na sitovou kartu prisel paket vetsi nez 1500b (coz v siti, kde se pouzivaly jumbo frames nebylo uplne fajn).
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    PISKVOR: ja si to myslel, jen tak špekuluju. Az tenhle vzorek dobehne (jestli), tak zkusim tu pamet.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GRIGORIJ: Nope, to by muselo dělat nějakou úplnou šílenost. JVM mnohem dřív spadne na OutOfMemoryError, než ta RAMka fakt dojde ;) Ani plnej disk by neměl vyvolat restart, maximálně různý divnostavy "co nejde spustit a kam všude nejde zapsat."
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RATTKIN: tak vlivem behu scriptu / vypoctu muze dojit k prilisnemu zahrati HW komponent... a co si budeme povidat, osetreni podobnych stavu na urovni OS nebyva vzdy dokonale :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo Java ;) ta mozna dokaze sestrelit i operacni system. Jakejkoliv ;p
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GRIGORIJ: mě to nepadá když dojde disk, ale zas takový expert nejsem (ale testujeme to celkiem často ;-) ), jen aplikace začne blbnout. Případně nejde vůbec spustit.
    na IBM serverech si nepamatuju, že by něco spadlo, mimo vadný komponent.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    RATTKIN: ja vlastne taky ne, leda by javovy tmp ucpaly systemovy disk (budu to muset pro jistotu zmenit), ale nevim jestli by to vyustilo v restart... navic to naposled spadlo kratce po spusteni, kdyz vsechno probiha na datovem disku.

    Kazdopadne dik za rady vsem!
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GRIGORIJ: neumim si představit, že chyba skriptu restartuje náhodně operační systém. Jedině že by nějak hrozně došla operační paměť, to by bylo v logu (oom killer a podobně)
    Tak hodně štěstí s reklamací.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam