• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: vyskoci chybova hlaska? vazne vzdycky? :) Tatovi jsem tuhle prepojil USB mys z jednoho USB portu (kde fungovala) na druhy (kde mys nesla) a nevyskocilo nikde nic... ve spravci zarizeni se objevil akorat vykricnicek nad prepojenym zarizenim.... ale tam se taky musis proklikat, SAMO nevyskocilo rozhodne nic a proste to nefungovalo :) A to byl blbej HID device, u kteryho by clovek cekal, ze pri prepojeni z jednoho USB na druhej to prece musi fungovat a nemuze se tim rozbit... inu Windows :D

    ROMANICAK: rtl8139 je narozdil od sundance ponekud... rozsirenejsi :) Maximalne muzes koupit neco, kde bude nejaky podivny VID:DID, ktery jeste nebude ovladac znat...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    "je predevsim gigova" - coz ja vlastne vubec nepotrebuju, jde mi o Arduino/Wiznet5100. On ten rtl8139d taky neni nejnovejsi, ale snad to bude lepsi teda.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    Jj, to ja vim. Od vcerejska, po x hodinach zkouseni a zjistovani kde je problem. Protoze se to od zacatku tvarilo jakoze OK v systemu. Zatimco na tech Win to proste nenainstalujes, vyskoci ti chybova hlaska a po 30 sekundach vis co mas hledat.

    Kuciiii ja myslim ze jsem ten problem uz popsal celkem jasne. Ale kdo nechce, nevidi. Presvedcovat vas nechci, zkusim co jste mi poradili a timto za to dekuju. Uvidime, co se bude dit dal.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: Linkovana inteli sitovka je predevsim gigova, narozdil od toho TPLink bazmeku. Stovkovy dnes malokdo vyrabi - jde s klidem rict, zes fakticky koupil vcelku archaicky HW, byt "nove" na eshopu. Ze existuje nejaky sundance driver jsem zjistil taky az dneska a ze mi proslo rukama taky uz kdeco.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    Danny co si budeme nalhavat, ta Inteli sitovka ma vyrobni cenu nekde uplne jinde, nez za kolik se prodava. Platis hlavne za znacku, nejen za tu kvalitu. Zajimavy zjisteni bude, jestli ta za 109,- s RTL bude OK, to fakt nevim co na to tady reknete...koupil sis levnej sunt ale mas zrovna stesti..? Asi tak, ze jo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: "nepripadala mi nicim extra" ...no jo, to je ta dojmologie :) Koupim ausus, ale na hovno je Linux.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    AXTHEB:
    Jak jsem psal, obcas se to taky stane. Na Linuxu se mi to stava mnohem casteji, v podstate skoro v kazdym compu mam/mel jsem nejakej takovej problem.

    DANYSEK:
    Mozna vetsinu jo, ja jsem chtel nejakou levnou a nepripadala mi nicim extra. Ale asi je :-) flejm jsi z toho udelal az ty: DANYSEK: ...nechces jit jinam?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: A nebo taky neni, mam doma usbckovou wifi co v linuxu beha PnP a pod oknama sem ji nerozbehl, i kdyz mela wokna nakresleny na krabicce. Ovladace od vyrobce nepomuzou. Windows sou nahovno.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROMANICAK: udelas 5x next a je to: "0x8549842 error. Installation failed."
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: vetsinu sitovek v linuxu rozbehas bez problemu - a neni to zadna specialni magie, instalator ji rozpozna... Ze sis vybral shodou okolnosti nejaky blby kus HW te neopravnuje generalizovat. Stejne tak si muzes vybrat blby kus HW a stejny problem mit i na Windows. Ty jsi sem proste prisel predevsim flejmovat o tom, jak je Linux na picu, protoze tys mel problem s nejakym srackoidnim hardware. Nechces jit jinam? ;-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PISKVOR:
    Tech konkertnich zazitku je uz tolik a v takovym nepomeru oproti Win, ze jsem o tom presvedcenej na 100%.

    AXTHEB:
    Ale mas, zkusis najit na strankach vyrobce novejsi ovladac nez je na prilozenym CDcku, stahnes, udelas 5x next a je to.

    AXTHEB:
    Stava.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: neni zadny duvod tam cpat archaicky a neudrzovany ovladac ze stranek vyrobce psany pro zcela jiny kernel, nez je ten soucasny. Viz AXTHEB - problem vyrobce, stejne jako tady vypisujes verze k Win a argumentujes, tak i linuxove jadro se vyviji a ma ruzne verze - a ovladac z 2.4 ty na 3.13 bezet fakt nemusi... se divim, ze tohle nekoho prekvapi. Ackoliv jde o prekvapeni v rovine "jejda, ovladac pro Win98 mi Win7 nezerou".
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: Ne, nestava se to casto.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROMANICAK: A ja zase znam lidi, ktery z Vist a z 8 presli na Linux, protoze "pokud BFU neni schopen zprovoznit takovou blbost, jako je sitovka, tak je neco spatne," a taz sitovka pod Linuxem funguje zcela plug-and-play. Takze ono by uplne stacilo, kdyby ses prestal snazit nas presvedcit, ze tvuj konkretni zazitek je obecny stav veci.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: Mno, i v linuxu mas moznost hned na zacatku rict ze na to seres a ze ti to za to nestoji, stejne jako u oken. Akorat u windows nemas tu moznost rict si "no tak ja neco zkusim".
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Budete tu vecer? :-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    AXTHEB:
    Nechci tu rozjizdet flame. Jen jsem podotknul, ze pokud BFU proste na Linuxu neni schopen zprovoznit takovou blbost, jako je sitovka, tak je neco spatne. A pokud se to deje casto, coz se deje, nebudeme si nic nalhavat, tak ten system se pro nej stava nepouzitelnym. Znam par lidi, vcetne me samotnyho, kteri uz parkrat zkouseli na Linux prejit, a bud se vratili zpet na Win a nebo skoncili dokonce u Apple, presne z tech vyse uvedenych duvodu. Nemaj ani cas ani nervy se v tom porad rejpat a neco resit..

    Ale OK, zkusim to co jste mi poradili a uvidime.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    SUK:
    "Widle totiz bud bezi v pohode a nebo maj problem" Presne tak, proste na to rychle prijdes a nestravis tim celej vecer a neprectes pulku tech internetu abys prisel na to, ze to proste nedas. Jak uz tu nekdo psal, i cas jsou penize.

    DANYSEK:
    Jenze to nefunguje, protoze musis prekompilovat jadro a protoze ten sundance co maj na CDcku i na strankach jede pouze pod myslim 2.4 a Ubuntu ma mnohem novejsi. Jak rikam, viseli jsme nad tim celkem pekne dlouho. Nerikam ze Frodo je buh, proto jsem se ptal, jestli bys to chtel zkusit i ty. Ja na to nemam. Ani skillz, ani cas, ani nervy, to rikam naprosto uprimne.

    "HW "made in China"" - No asi mas pravdu, v lete jsem se snazil zprovoznit HD IP kameru Cotier a taky to nebyla uplne legrace. I kdyz je zas pravda, ze tyhle kamery nejsou beznej hw, jako levna treba sitovka.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: Ano, ve windows jednoduse a rychle poznas ze niceho nedosahnes. V linuxu k tomu mas nejaky informace navic, takze se muzes o neco pokusit. To ale prece neni chyba linuxu.

    ROMANICAK: Cili to, ze vyrobce uvadi nesmysly u podporovanych systemu u windows nevadi, ale v pripade linuxu je to chyba linuxu?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PISKVOR:
    Opravdu se snazis zbytecne, ostatni snad pochopili jak to myslim.

    Treba u te Inteli je jasne napsano:
    Podporované operační systémy jsou Windows 2000, Windows XP, Windows NT 4.0, Windows 98 SE, Windows Me, Novell NetWare 4.2, Novell NetWare 5.1, Novell NetWare 6, Linux, DOS.
    --tagze se da ocekavat, ze pod Win7 ani 8 a dokonce ani Vista (rv 2006!) nepojede. Ale ona ve skutecnosti uplne bez problemu pojede. Bohuzel, ten napis "Linux" v tom vyctu vlastne nic neznamena, o cemz jsem se uz presvedcil sam. To by tam totiz museli mit vypsany verze jader a distribuce a ja nevim co jeste a vydalo by to na samostatnou stranku :-)))
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: na otestovani staci z prikazove radky znovu natahnout prislusny kernelovy modul (viz man modprobe), modul se jak patrno z drivejsich diskuzi jmenuje sundance ;) Na ladeni vic nepotrebujes - pokud to chces mit trvale, pak viz viz man modprobe.d. Pripadne sa opitaj sveho guru :) Na diagnostiku by melo stacit rucni zavedeni s debug. Obecna rada je pouzit novejsi kernel (3.13 uz nejnovejsi fakt neni).
    ROMANICAK: to tvrdis ty. Muzu tvrdit opak :) Aktualne prodavany HW "made in China" ma casto k sobe win SW tragicke urovne... :) Treba lacine TV tunery trpi i na Windows problemy, ktere popisujes.
    Ono kdyz se na to podivas do hloubky, tak zjistis, ze u spousty zarizeni je ten samy obvod, ktery se ale pokazde hlasi do systemu jinak. Jenze zatimco na linuxu staci pripsat jeden radek do zdrojaku prislusneho driveru, na windows to v lepsim pripade musis do .inf souboru psat nekolikrat - pokud to neni zadratovane v binarce.
    SUK: a zkousel nekdo ten patch skutecne submitnout ? :) Jedna vec to je hodit si to na nejaky svuj webik... ale tudy cesta do jadra nevede. Zrovna patche tohoto typu obvykle prochazi celkem hladce...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam