• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PELDA: V praci jsem mival Win (i pres praci na un*xovych serverech), ale virtualizace na nich (totiz na XP) dost skripala; toz tam mam ted Kubuntu, jako doma; no a *n* ruznych Winu ve virtualech, podle toho, co je zrovna potreba za konfiguraci (nepotrebuju je obvykle vsechny spusteny najednou).
    PUPU
    PUPU --- ---
    PELDA: v praci mam na serverech RHEL, tudiz na notebook jsem si dal Fedoru. korporatni standardy me nastesti zatim nemusi trapit. pokud narazim na neco, co v Linuxu nedam, mam dualboot do korporatnich zkriplenych Windows. zatim vyhovuje
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    RATTKIN: to byla Jen reakce na to že vše jde jen v gui . ja osobně to nevyuzivam, pak servery co potřebuju mám *nixove .
    PELDA
    PELDA --- ---
    PELDA: jinak kdyz uz jsem to nakousl - k windows jsem se vratil ciste kvuli tomu, ze na pracovnim notebooku mam windows. pokladam se za dost pokrocileho uzivatele, pouzivam hodne klavesove zkratky, makra apod. a proste me stvala ta schizofrenie mezi domacim a pracovnim strojem. a to i presto, ze servery v praci nam bezi na redhatu a prace s linuxem me neprimo zivi.

    jak toto resite vy?

    PUPU
    PUPU --- ---
    ShellCheck – Online shell script analyzer
    http://www.shellcheck.net/

    zajimave
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RATTKIN: Taky je to *skriptovací* jazyk; obdobně v bashi taky většinou nepíšeš z lajny, ale spouštíš skript. PS velmi, velmi zlepšil možnosti správy, do tý doby to byla povětšinou nepoužitelná tragédie typu "potřebujete něco? Jó, milej pane, to si musíte všecko hezky vodklikat."
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    VLASTIS: powershell jsem viděl a je to hrozný. Asi je to silný a třeba vmware to hodně používá, ale je tragedie, že něco už v gui neni.

    příkazy typu Get-PublicFolderClientPermission -Identity "\My Public Folder" -User Chris | Format-List mi nepřijdou jednoduchý na zápis ;) to je jak němčina.

    logy, to je ta klikací pomalá hrůza eventvwr? to nejsou logy, to je utrpení.

    tash scheduler taky zoufalý, v každý verzi nová syntaxte pro příkazovou řádku, ještě lokalizovaný do národního jazyka. Mě to přijde na servery dost problematický.

    na gui je to dost vymakaný, ale příkazovka fakt ne. Teď ve windows 10 se dá nastavit šířka okna a funguje copy + paste bez pravýho tlačíka myši, po 15 letech konečně inovace, uvidíme kam to půjde.

    BTW powershell se co jsem slyšel nebude dál vyvíjet?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: [rohu blika]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VLASTIS: ja jsem v roce 95 nebo 96 slysel takovej vtip:
    microsoft vypustil windows 2010. operacni system startuje, vlajou vlajky, loga se toci, hudba hraje. po 20 minutach zcerna obrazovka a v levem hornim roku blika kurzor.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VLASTIS: "Anything before 'but' does not count." Tak ho nerozdmýchávej.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    PUPU: nerad rozdmichavam flame, ale windows uz DAVNO nejsou jen klikaci OS, v podstate se spousta veci jinak pres powerSHELL udelat neda

    cimz jsem chtel rict to, ze spoustu informai, ktere se pres GUI nedozvis, se dozvis pres powerSHELL, pripadne pres logy

    coz jsou zase veci, ktere nechteji videt/vedet poweruseri z *nix platforem
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    Ja vim, to uz byla jen tresnicka na dortu pro doilustrovani situace.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: pekne napsano
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: to, zda si aplikace bere nastaveni proxy ze systemu nebo ma vlastni je zalezitosti aplikace - a plati to bez ohledu na operacni system, na kterem aplikace bezi :) A vytahnout "takzvane zasifrovana" hesla ve Windows neni obvykle az takova veda - ze by Credential Store (kam si system uklada ty tvoje hesla k proxynam uklada) bylo nejake extra bezpecne uloziste se vazne tvrdit neda... je na to i hotovej klikaci soft... :) Takze ano... LOL, neni nad falesny pocit sucha a bezpeci jen kvuli tomu, ze to je v nejake obfuskovane podobe :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    ROMANICAK: tak to ja jsem ze stejneho duvodu definitivne presel na Linux i na pracovnim desktopu. na Linuxu je to totiz sice casto slozitejsi nez na Windows, ale temer vzdy to nejak jde. na Windows jde pouze to, co architekti v MS zadratovali do klikacich okynek. pokud chces neco navic - smula. pokud narazis na problem a chces zjistit, co se deje - jsi casto odkazan na hlasku typu 'Error -12345' a porad si jak umis.

    druhy duvod je, ze Windows pokladaji uzivatele implicitne za debila a nenechaji si to rozmluvit. filozofie 'mily tupoune, vime nejlepe, co je pro Tebe dobre, tak nam do toho nekecej' mne drazdi. jasne, casto je navrhovany postup spravne, ale beda, pokud neni...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PELDA:
    Ale joo, u me taky v poho..nez jsem s tim zacal neco delat. Treba instalovat lepsi grafiku, druhou sitovku, zkusit nastavit proxy (postupne jsem zjistoval, ze nektery programy serou na systemovou proxy i presto, ze nemaji nastavenou vlastni), nedej boze proxy ve firemni siti (http vs https a prihlasovaci udaje se specialnima znakama, ktery se ukladaji v konfiguraku jako plain-text - LOL )..atd.
    PELDA
    PELDA --- ---
    ROMANICAK: ja ti nevim... ja nejsem zadny skalni linuxak, naopak na desktopu jsem se po roce s linuxem vratil k win7 (ale z jineho duvodu nez uvadis ty).

    kzadopadne - kdyz jsem instaloval linux, instalace probehla za cca 15 minut a fungovalo vsechno vcetne tiskarny a externi zvukovky. kdyz jsem pak na stejny stroj instaloval win7, zabralo mi to cele odpoledne.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    DANYSEK: bacha, to uz taky neplati - ve Fedore
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SUK: pro ortodoxni... Ctrl-Alt-F1? :)
    SUK
    SUK --- ---
    DANYSEK: Ubuntu? To, kdyz predeme nekdo postavi, tak ho poprosim o terminal a pak teprve jsem schopnej neco udelat. Ta guivec je hrozna :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam